İntrauterin büyümenin neonatal nükleer manyetik rezonans-tabanlı (İvdr nmr) metabolik fenotipleme üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of intrauterine growth on neonatal nuclear magnetic resonance-based (Ivdr nmr) metabolic phenotyping
- Tez No: 999760
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR BEKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Metabolomik, IVDr-NMR, SGA, LGA, Newborn, Metabolomics, IVDr-NMR, SGA, LGA
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Fetal büyüme, yaşam boyu metabolik ve kardiyovasküler sağlığın belirleyicileri arasında kabul edilmektedir. İntrauterin büyümedeki farklılıklar, uzun dönemde önemli biyolojik süreçleri tetikleyerek fetal başlangıçlı erişkin hastalıklar olarak tanımlanan morbiditeye neden olmaktadır. Bu biyolojik süreçlerin anlaşılması için genomik, epigenetik ve metabolik çalışmalar artmaktadır. Son yıllarda metabolik çalışmalarda moleküllerin yapılarını ve dinamiklerini belirlemek için kullanılan analitik bir teknik olan nükleer manyetik rezonans (NMR) spektrometrisi kullanılmaktadır. Bu çalışmada, NMR tabanlı yöntemler kullanılarak fetal büyümenin neonatal metabolomik üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada, zamanında doğan 75 yenidoğanın kordon kanından elde edilen plazma örneklerinde klinik taramalara özel olarak geliştirilen in vitro diagnostic (IVDr) sistem kategorisindeki NMR spektrometrisi ile lipid türevleri de dahil olmak üzere toplam 144 metabolit kantitatif olarak değerlendirilmiştir. Gebelik yaşı ve cinsiyete göre doğum ağırlığı standart sapma skorları (standart deviation scores) hesaplanmış ve yenidoğanlar gebelik yaşına göre küçük (SGA) (n=25), normal (AGA) (n=25) ve iri (LGA) (n=25) olarak gruplandırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen yenidoğanların ortalama gebelik yaşı 38±1 hafta; ortalama doğum ağırlığı 3219,0±559,4 g idi. Grupların cinsiyet dağılımı ve gebelik haftası benzer idi. Lipoprotein profili analizinde, toplam trigliserit düzeyi ile VLDL, LDL ve HDL alt fraksiyonlarındaki trigliserit içeriği SGA grubunda yüksek bulunmuştur (p<0,01). LDL-4 ve LDL-5 alt fraksiyonları da SGA grubunda yüksek idi (p<0,01). Total kolesterol düzeyleri gruplar arasında anlamlı bir fark göstermezken, total VLDL ve VLDL2-5 alt fraksiyonlarındaki serbest kolesterol seviyeleri SGA grubunda daha yüksek saptanmıştır (p<0,01). 2 Sonuç: SGA yenidoğanlarda aterojenik lipoprotein profilinde anlamlı bir artış gösterilmiştir. Bu profilin, kardiyak ve metabolik sorunların öngörüsünde bir belirteç olarak kullanılabilirliğini değerlendirmek amacıyla uzun dönemli çalışmalar planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Fetal growth is increasingly recognized as a critical determinant of lifelong metabolic and cardiovascular health. Deviations in intrauterine growth trajectories may initiate long-term biological alterations, culminating in morbidities that fall under the paradigm of“fetal origins of adult disease.”In recent years, efforts to elucidate these developmental mechanisms have intensified through the application of genomic, epigenetic, and metabolomic approaches. Among these, nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy—a robust analytical technique enabling detailed molecular characterization—has emerged as a powerful tool in metabolic phenotyping. The present study aimed to investigate the impact of fetal growth patterns on the neonatal metabolomic profile using a targeted NMR-based platform. Materials and Methods: This observational study included 75 term neonates. Plasma samples obtained from umbilical cord blood were analyzed using an in vitro diagnostic (IVDr)-qualified NMR spectroscopy system designed for clinical metabolomic assessments. A total of 144 metabolites—including various lipid derivatives—were quantitatively profiled. Birth weight standard deviation scores (SDS) were calculated based on gestational age, and participants were stratified into three groups: small-forgestational- age (SGA, n=25), appropriate-for-gestational-age (AGA, n=25), and largefor- gestational-age (LGA, n=25). Results: The mean gestational age of participants was 38±1 weeks, and the mean birth weight was 3218±128 grams. The groups were comparable in terms of gestational age and sex distribution. Analysis of the lipoprotein profile revealed significantly elevated total triglyceride levels in the SGA group, as well as increased triglyceride content within VLDL, LDL, and HDL subfractions (p<0.01). Notably, LDL-4 and LDL-5 subfractions were also significantly higher in SGA neonates (p<0.01). While total cholesterol concentrations did not differ across groups, free cholesterol levels within 4 total VLDL and the VLDL2–VLDL5 subfractions were significantly elevated in the SGA group (p<0.01). Cocnlusions: SGA neonates demonstrated a distinct shift toward an atherogenic lipoprotein profile, characterized by elevated triglyceride and free cholesterol content in multiple lipoprotein subclasses. These findings suggest that altered lipid metabolism may be programmed in utero and underscore the potential utility of early metabolomic screening in identifying individuals at elevated risk for future cardiometabolic disorders. Longitudinal follow-up studies are warranted to validate the prognostic relevance of these metabolic alterations.