Orta yaş kadınlarda sağlıklı yaşam biçiminin ve yaşam kalitesinin yaşlanma anksiyetesine etkisi
The effect of a healthy lifestyle and quality of life on aging anxiety in middle-aged women
  1. Tez No: 999814
  2. Yazar: ŞEYDA NUR GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHİCE ERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Halk Sağlığı, Nursing, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Orta yaş, Sağlık yaşam biçimi davranışları, Yaşam kalitesi, Yaşlanma anksiyetesi, Anksiyete, Halk sağlığı hemşireliği, Kadınlar, Sağlıklı yaşam, Yaşlanma, Aging anxiety, Health lifestyle behaviors, Middle age, Quality of life, women, Anxiety, Community healt nursing, Healthy life, Aging
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma; orta yaş kadınlarda sağlıklı yaşam biçiminin ve yaşam kalitesinin yaşlanma anksiyetesine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Paşaköşkü Aile Sağlığı Merkezi, Mücelli Aile Sağlığı Merkezi ve Şehit P.Söz. Celal Tekedereli Aile Sağlığı Merkezinde kayıtlı olan 40-59 yaş arasındaki 4869 kadın birey oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem büyüklüğü güç analizi ile 394 kadın birey olarak hesaplanmıştır. Araştırma 429 kadın birey ile tamamlanmıştır. Verilerin toplanmasında Orta Yaş Kadınlar İçin Yaşlanma Anksiyetesi Ölçeği, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II ve SF 36 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Veriler Ağustos 2024- Aralık 2024 tarihleri arasında toplanmıştır. Toplanılan veriler SPSS 25.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 40-59 yaş kadın bireylerin; Orta Yaş Kadınlar İçin Yaşlanma Anksiyetesi Ölçeği puanlarının ortalaması 58.24±16.99, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II puanlarının ortalaması 120.66±21.24, SF 36 Yaşam Kalitesi Ölçeği tüm alt boyut puan ortalaması genel olarak orta düzeydedir. Sağlıklı yaşam biçim davranışları ile yaşlanma anksiyetesi arasında negatif yönde bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Benzer şekilde yaşam kalitesi ile yaşlanma anksiyetesi arasında da negatif yönde bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Sonuç: Sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve yaşam kalitesi arttıkça yaşlanma anksiyetesinin azaldığı saptandı. Bu doğrultuda elde edilen sonuçlar ile yapılacak olan müdahalelerin orta yaş kadınların yaşlanma sürecine daha olumlu bir yaklaşımla girmelerine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the effect of a healthy lifestyle and quality of life on aging anxiety in middle-aged women. Materials and Methods: This study was cross-sectional. The study population consisted of 4869 women aged between 40-59 years, registered at the Paşaköşkü Family Health Center, Mücelli Family Health Center, and Şehit P.Söz. Celal Tekedereli Family Health Center. The sample size for the study was calculated as 394 women using power analysis. The study was completed with 429 female individuals. Data were collected using the Aging Anxiety Scale for Middle-Aged Women, the Healthy Lifestyle Behaviors Scale II, and the SF 36 Quality of Life Scale. Data were collected between August 2024 and December 2024. Data were analyzed using the SPSS 25.0 software package. Results: The mean scores of women aged 40-59 participating in the study were 58.24±16.99 on the Aging Anxiety Scale for Middle-Aged Women, 120.66±21.24 on the Healthy Lifestyle Behaviors Scale II, and SF-36 Quality of Life Scale subscale scores, all at a moderate level. A negative relationship was found between healthy lifestyle behaviors and aging anxiety. Similarly, a negative relationship was found between quality of life and aging anxiety. Conclusion: It was found that aging anxiety decreased as healthy lifestyle behaviors and quality of life increased. Interventions based on these results will contribute to middle-aged women approaching the aging process with a more positive approach.