Farklı ısınma protokollerinin atletik performans üzerine akut etkisi
The acute effects of different warm-up protocols on athletic performance
- Tez No: 999815
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Isınma protokolleri, Limit Stabilizasyon Antrenmanı, RAMP Isınması, Patlayıcı Güç, Atletik Performans, Warm-up protocols, Explosive Power, Limit Stabilization Training, RAMP Warm-up, Athletic Performance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, adölesan kadın voleybolcularda üç farklı ısınma protokolünün (RAMP- Raise-Aktivate-Mobilize-Potantiate, LST-Limit Stabilizasyon Antrenmanı, Kontrol) gruplarının alt ve üst ekstremite patlayıcı güç performansında olan akut etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya yaşları 15.06 ± 1.234 boy uzunlukları 166,124±6,38, vücut ağırlıkları 56,93±6.64 ve vücut kitle indeksleri 21.132.19 olan 15 gönüllü adölesan sporcu dahil edilmiştir. Katılımcılar randomize şekilde üç ısınma koşulunu (RAMP, LST, Kontrol) farklı günlerdeki oturumlarda uygulamışlardır. Her oturumda belirlenen ısınma protokolü tamamlandıktan sonra Counter Movement Jump (CMJ) ve Baş Üstü Sağlık Topu Atışı testleri uygulanmıştır. Elde edilen veriler JASP 0.95.1.0 istatistik programında analiz edilmiş; normal dağılım Shapiro–Wilk testiyle doğrulanmıştır. Normal dağılan veriler için tekrarlı ölçümlerde One-Way Repeated Measures ANOVA kullanılmış olup, anlamlı değişimlerde post-hoc analizi gerçekleştirilerek anlamlı sonuçlarda Bonferroni düzeltmesi uygulanmıştır. Ortaya çıkan anlamlılıkların etki büyüklüğü Cohen's d raporlanmıştır. Bulgular: Isınma protokollerinin CMJ performansı üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı bulunmuştur [F (1,21) =1.117, p=0.331 ηp2=0.074]. Ortalama değerlere göre RAMP grubu diğer protokollere göre daha yüksek CMJ değerine sahip olsa da bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. Benzer şekilde, Baş Üstü Sağlık Topu Atışı testi performansında gruplar arasında anlamlı bir değişiklik belirlenmemiştir [F (1,18) = 1.903, p = 0.183, ηp2=0.120]. LST grubu en yüksek ortalamaya sahip olmasına rağmen post-hoc analizlerde farkların anlamlı olmadığı görülmüştür. Ayrıca protokoller arasındaki değerlendirmelerin etki büyüklükleri küçük düzeydedir. Sonuçlar: Adölesan sporcularda RAMP, LST ve kontrol ısınmalarının alt ve üst ekstremite patlayıcı güç performansında akut olarak anlamlı bir farklılık oluşturmadığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar, genç sporcularda ısınma protokollerine verilen yanıtların benzer olabileceğini ve performans çıktılarının bireysel hazırlık düzeyine, antrenman geçmişine ve nöromusküler olgunluğa bağlı olarak değişebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare the acute effects of three different warm-up protocols (RAMP – Raise-Activate-Mobilize-Potentiate, LST – Limit Stabilization Training, Control) on lower and upper extremity explosive power performance in adolescent female volleyball players. Materials and Methods: The study included 15 volunteer adolescent athletes (age: 15.06 ± 1.234 years; height: 166,124±6,38; body weight: 56.93±6.64 kg; BMI: 21.13±2.19). Participants were randomly assigned to complete the three warm-up conditions (RAMP, LST, Control) on separate days. After each protocol, the Countermovement Jump (CMJ) and Overhead Medicine Ball Throw tests were administered. Data analyses were performed using JASP 0.95.1.0. Normality was assessed with the Shapiro–Wilk test. For normally distributed variables, One-Way Repeated Measures ANOVA was used. When significant effects were detected, Bonferroni-corrected post-hoc tests were conducted. Effect sizes were reported using Cohen's d. Result: Warm-up protocols had no statistically significant effect on CMJ performance[F (1,21) =1.117, p=0.331 ηp2=0.074]. Although the RAMP warm-up produced the highest mean CMJ value, the difference was not statistically significant. Similarly, Overhead Medicine Ball Throw performance showed no significant difference samong groups[F(1,18)=1.903,p=0.183,ηp2=0.120] The LST group had the highest mean value, but post-hoc comparisons did not reveal significant differences. Effect sizes across comparisons were small. RAMP, LST, and control warm-ups did not produce acute improvements in lower and upper extremity explosive power in adolescent athletes. These findings indicate that young athletes may respond similarly to different warm-up methods, and performance outcomes may depend on individual readiness, training history, and neuromuscular development.