Farklı ortodontik tedavilerin çocuklarda ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi, benlik saygısı ve akran zorbalığı üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
The evaluation of the effects of different orthodontic treatment modalities on oral health–related quality of life, self-esteem, and peer bullying in children
- Tez No: 999838
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA BOLAT GÜMÜŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortodontik tedavi, ağız sağlığıyla ilişkili yaşam kalitesi, benlik saygısı, akran zorbalığı, psikososyal etki, Orthodontic treatment, oral health-related quality of life, self-esteem, bullying, psychosocial impact
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışması, intraoral ve ekstraoral apareylerle ve sabit yöntemle ortodontik tedavi gören çocuklarda ağız sağlığıyla ilişkili yaşam kalitesi, benlik saygısı ve akran zorbalığı düzeylerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırma, Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na başvuran, 8–16 yaş aralığındaki toplam 101 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, kullanılan tedavi yöntemine göre; sabit ortodontik tedavi, intraoral aparey ile tedavi ve ekstraoral aparey ile tedavi olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Bu hastalara tedavi başlangıcında, birinci ayın sonunda ve tedavi sonunda“Ağız Sağlığıyla İlişkili Yaşam Kalitesi Ölçeği (OHIP-14)”,“Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”ve“Çocuk-Ergen Zorbalık Ölçeği-9 Kısa Form”uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Bulgular: Ekstraoral ve intraoral aparey grubunun karşılaştırılmasında ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi zamanla düşmüş, benlik saygısı zaman içinde artmıştır ancak bu artışın ekstraoral ya da intraoral grupta meydana gelmesi, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa yol açmamıştır. 3 farklı tedavi grubunun tedavi başı ve tedavi sırasında alınan ölçümlere göre tedaviden 1 ay sonra bu üç grupta da benlik saygısı artmıştır. Akran zorbalığı ve ağız sağlığı ile ilgili yaşam kalitesi ise bu 1 ayda düşmüştür. Bu değişimlerde gruplar arasında bir fark olmadığı görülmüştür. Sonuç: Tedavi süreciyle birlikte benlik saygısı artarken, akran zorbalığı düzeyleri azalmaktadır. Ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi de düşmüştür ancak bu düşüşün tedavi başlangıcında tedaviye alışma süreciyle ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu bulgular, ortodontik tedavinin bireyin sosyal ve duygusal gelişimi açısından da önemli bir müdahale olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This thesis aims to evaluate oral-health–related quality of life, self-esteem, and peer bullying levels in children undergoing orthodontic treatment with intraoral appliances, extraoral appliances, or fixed methods. Methods: The study was conducted on 101 individuals aged 8–16 who applied to the Department of Orthodontics at Akdeniz University Faculty of Dentistry. Participants were divided into three groups according to the treatment method: fixed orthodontic treatment, intraoral appliance, and extraoral appliance. At the beginning of treatment, at the end of the first month, and at the end of treatment, the“Oral Health Impact Profile-14 (OHIP-14),”“Rosenberg Self-Esteem Scale,”and“Child–Adolescent Bullying Scale-9 Short Form”were administered. Data were analyzed using SPSS. Findings: In the comparison of the extraoral and intraoral appliance groups, oral-health–related quality of life decreased over time, while self-esteem increased; however, whether this increase occurred in the extraoral or intraoral group did not produce a statistically significant difference. According to the measurements taken at the beginning and during treatment, self-esteem increased in all three treatment groups after one month. Peer bullying and oral-health–related quality of life decreased during this first month, with no significant differences between the groups. Conclusion: As treatment progresses, self-esteem increases while peer bullying levels decrease. Oral-health–related quality of life also decreases, likely due to the adjustment period at the start of treatment. These findings indicate that orthodontic treatment is an important intervention not only for dental correction but also for social and emotional development.