Characterization of under-hood airflow in construction equipment using experimental techniques
İş makinelerinde kaput altı akış karakteristiğinin deneysel teknikle araştırılması
  1. Tez No: 999839
  2. Yazar: YUNUS ORHUN SUBAŞIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ ECE AYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaput Altı Akışı, Sıcaklık Yönetimi, Gürültü Ölçümü, Termal Analiz, İş Makineleri, Under-Hood Flow, Thermal Management, Noise Measurement, Thermal Analysis, Construction Machinery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, ekskavatör tipi iş makinelerinde motor çalışması sırasında kaput altında oluşan sıcak havanın etkileri incelenmiş ve bu sıcak havanın tahliyesine yönelik iyileştirici bir çözüm önerilmiştir. Yoğun ısıl birikim, motor ve diğer önemli bileşenlerin çalışma verimliliğini düşürmekte, uzun vadede ise performans kayıplarına ve parça ömrünün kısalmasına neden olabilmektedir. Bu sorunu azaltmak amacıyla, kaput yüzeyine belirli bölgelere menfezler açılmış ve bu açıklıklar sayesinde sıcak havanın dış ortama aktarılması sağlanmıştır.Yapılan bu yapısal değişikliğin yalnızca ısıl performans üzerindeki etkileri değil, aynı zamanda gürültü yayılımı üzerindeki etkileri de değerlendirilmiştir.Bu kapsamda, belirlenen standartlara uygun olarak gürültü ölçümleri yapılmış, elde edilen değerlerin yönetmeliklerde belirtilen sınırlar içerisinde kalıp kalmadığı kontrol edilmiştir.Çalışma sonucunda, menfezlerin kaput altındaki sıcak hava akışını olumlu yönde etkilediği, motor bölmesinde sıcaklık değerlerinin düşürüldüğü ve buna rağmen gürültü seviyelerinin kabul edilebilir sınırlar içerisinde kaldığı gözlemlenmiştir. Böylece, hem ısıl yönetimin iyileştirilmesi hem de çevresel gürültü standartlarına uyumun aynı anda sağlanabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the effects of hot air accumulation beneath the hood in excavator-type construction machinery during engine operation and proposes a practical design solution to improve airflow. Accumulated thermal energy under the hood negatively impacts the operational efficiency of the engine and surrounding components, potentially leading to reduced performance and shorter component lifespan over time. To address this issue, ventilation openings were strategically added to the hood structure, allowing heated air to be directed outward more effectively.The study not only evaluates the thermal improvement achieved through these modifications but also considers the impact on noise emission.Noise measurements were conducted according to relevant standards, and the results were analyzed to determine whether the values remained within legally acceptable thresholds.The findings demonstrate that the addition of ventilation vents effectively reduced the under-hood temperature, contributing to better thermal management. At the same time, the noise levels recorded after the modification were observed to remain within permissible limits. These results suggest that it is possible to enhance thermal flow characteristics without compromising compliance with environmental noise regulations.