Göç ve erkeklik: Türkiye'den Kanada'ya göç eden erkeklerin göçle değişen erkeklik algısı
Migration and masculinity: Men's perceptions of masculinity transformed through migration from Türki̇ye to Canada
  1. Tez No: 999885
  2. Yazar: DİLARA HERSEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜN AKDURAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet rolleri, Erkeklik, Göçler, Hegemonik erkeklik, Postmodern feminizm, Gender roles, Masculinity, Migrations, Hegemonic masculinity, Postmodern feminism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu tez, Türkiye'den Kanada'ya göç eden erkeklerin göç süreciyle birlikte erkeklik algılarında, toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlarında ve gündelik pratiklerinde ortaya çıkan dönüşümleri incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, erkekliğin sabit ve evrensel bir kimlik olmaktan ziyade, göç bağlamında yeniden müzakere edilen ve bağlamsal olarak şekillenen bir toplumsal inşa olduğu varsayımına dayanmaktadır. Çalışma nitel araştırma deseninde tasarlanmış; veri toplama süreci yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yoluyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, Türkiye'den Kanada'ya göç etmiş on erkek katılımcı oluşturmaktadır. Görüşmeler çevrim içi ve yüz yüze gerçekleştirilmiş; elde edilen veriler bilgisayar destekli nitel analiz programı aracılığıyla tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, Kanada'nın görece eşitlikçi toplumsal ve hukuki yapısıyla karşılaşmanın, katılımcıların aile içi iş bölümü, ekonomik sorumluluklar ve duygusal emek gibi alanlarda daha esnek ve paylaşımcı tutumlar geliştirmelerine zemin hazırladığını göstermektedir. Bununla birlikte, özellikle iş yaşamında yaşanan statü kaybı, mesleki tanınmama ve ayrımcılık deneyimleri, erkekliğin sağlayıcılık ve güçle ilişkilendirilen boyutlarında kırılmalara yol açmaktadır. Katılımcıların bu kırılmalar karşısında çoğunlukla uyum sağlama stratejileri geliştirdikleri; duygusal deneyimlerini ise sınırlı ve dolaylı biçimde ifade ettikleri görülmüştür. Sonuç olarak çalışma, göçmen erkeklerin erkeklik deneyimlerinin çok katmanlı ve bağlama duyarlı bir biçimde yeniden kurulduğunu ortaya koymakta; toplumsal cinsiyet çalışmalarında erkeklik ve göç kesişimine ilişkin literatüre Kanada bağlamından nitel bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the transformations in masculinity perceptions, gender role attitudes, and everyday practices of men who migrated from Turkey to Canada. The research is grounded in the assumption that masculinity is not a fixed or universal identity, but rather a socially constructed phenomenon that is continuously renegotiated within specific social and migration contexts. Adopting a qualitative research design, the study draws on data collected through semi-structured in-depth interviews. The sample consists of ten male participants who migrated from Turkey to Canada. Interviews were conducted both online and face-to-face, and the data were analyzed using thematic analysis with the support of a computer-assisted qualitative data analysis program. The findings indicate that encountering Canada's relatively egalitarian social and legal framework contributes to the development of more flexible and shared approaches among participants regarding household labor, economic responsibilities, and emotional practices. At the same time, experiences of status loss, non-recognition of professional qualifications, and discrimination in the labor market generate significant tensions in masculinity, particularly in relation to the provider role traditionally associated with male identity. In response to these challenges, participants predominantly adopt adaptation strategies and increased self-discipline rather than resistance or withdrawal. Additionally, the findings reveal that emotional experiences are often expressed indirectly or remain marginal in participants' narratives, reflecting the persistence of gendered norms surrounding emotional expression. Overall, the study demonstrates that migrant men's masculinity experiences are reconstructed in complex, and context-dependent ways. By focusing on the Canadian context, this research offers a qualitative contribution to the literature on the intersection of migration, masculinity, and gender, and highlights the importance of considering both structural conditions and everyday practices in understanding gendered transformations in migration processes.