RTÜK'ün televizyon dizilerine yaptırımları bağlamında kadının toplumsal konumu
The social position of women in the context of RTUK's sanctions on television series
  1. Tez No: 999899
  2. Yazar: ŞADİYE ÖRENCİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA BARLAS BOZKUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: RTÜK, Toplumsal cinsiyet, Türk televizyon dizileri, Radio Television Broadcasting Commission, Gender, Turkish TV series
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Kadının medyada nasıl bir kimlikle yansıtıldığı uzun zamandır iletişim çalışmalarının önemli bir konusu halindedir. Çünkü bu konu, özellikle kadınlar olmak üzere toplumdaki her bireyi yakından ilgilendirir. Daha özelde ise televizyon programları arasından televizyon dizilerine bakmak, kadının nasıl temsil edildiğine dair çeşitli ve önemli ipuçları verir. Bu anlamda tezde televizyon dizilerinde kadının yeri ön planda tutulmuştur. Televizyon dizileri de dahil olmak üzere tüm televizyon program türlerini denetlemeye tek yetkili kurul RTÜK'tür. RTÜK, bu yetkiyi 6112 sayılı Kanun'dan alır. Bu çalışmada ise 6112 sayılı Kanun'un 8.maddesinin 1. fıkra (s) bendindeki, yayınlar“toplumun cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez”ilkesi tezin ana konusunu oluşturmuştur. Bu ilke doğrultusunda son on yılda RTÜK tarafından uygulanan yaptırımlar söylem analizi ve göstergebilimsel yöntem ile analiz edilmiştir. Bu sayede son on yılda, kadının cinsiyet eşitsizliğine ve istismara uğradığı yönünde yaptırım alan kanallar, diziler, sahneler ve bunların sayıları ortaya konmuştur. Böylece bu ilkeyle alakalı olarak 'hangi söz veya eylem ceza almakta' sorusunun yanıtı bulunmuştur. Bu yanıtlar doğrultusunda ceza almayan fakat yaptırımlardaki ihlallere benzer içeriklerin olduğu da fark edilmiş, bunların neler olduğuna dair birkaç örnek gösterilmiş ve neden ceza almadıklarına dair fikirler sunulmuştur. Bu çalışma medyada kadının konumuna dair on yıllık yaptırımı analiz ederek RTÜK'ün bu ilke uyarınca ceza uygulama politikasına bir bakış sunmuştur. Buna yönelik de iletişimsel ve hukuki öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
How women's resources are portrayed through identity is a significant topic of long-standing communication. This is because it attracts the attention of everyone in society, especially women. More specifically, a look at television series among television programs offers various and important clues about how women are represented. In this thesis, women are prioritized in television series. RTÜK is the sole authority to oversee all types of television programming, including television series. RTÜK derives this authority from Law No. 6112. In this study, the principle stipulated in Article 8, paragraph 1 (s) of Law No. 6112, which stipulates that broadcasts“may not contain programs that contradict society's gender equality, promote oppression against women, or exploit women,”constitutes the main focus of this thesis. Sanctions imposed by RTÜK in line with this principle over the past decade are analyzed using discourse analysis and semiotic methods. This analysis reveals the channels, series, and scenes that have been sanctioned for gender inequality and abuse against women over the past decade, along with the number of such sanctions. This provides an answer to the question of“which words or actions are punished?”in relation to this principle. Based on these responses, we also identify content that has not been punished but is similar to the violations in the sanctions. Several examples of these violations are provided, and we offer insights into why they have not been punished. This study analyzes ten years of sanctions related to women's status in the media, providing an overview of RTÜK's policy on implementing penalties in accordance with this principle. Communicational and legal recommendations are also presented.