Turizmin ekonomik etkileri: Kocaeli örneği
Economic effects of tourism: The Kocaeli example
- Tez No: 999952
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bölge ekonomisi, Bölgesel kalkınma, Bölgesel turizm, Regional economy, Regional development, Regional tourism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, turizmin ekonomik etkilerini sanayi ağırlıklı bir kent yapısına sahip olan Kocaeli ili örneği üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Turizm sektörü, günümüzde gelir ve istihdam oluşturma kapasitesinin yanı sıra bölgesel kalkınmayı destekleyen ve ekonomik çeşitlenmeyi güçlendiren stratejik bir sektör konumundadır. Bu çalışma, Kocaeli'nde turizmin yerel ekonomi üzerindeki katkılarını mikro düzeyde analiz etmekte; sanayi temelli ekonomik yapı içerisinde turizmin konumunu ve işlevini ortaya koymaktadır. Çalışma, nicel araştırma yöntemi çerçevesinde yürütülmüş ve veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Kocaeli'yi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerden elde edilen veriler, katılımcıların demografik özellikleri, seyahat davranışları, harcama kalıpları, hizmet değerlendirmeleri, genel memnuniyet düzeyleri ve tekrar ziyaret etme eğilimleri doğrultusunda analiz edilmiştir. Toplam 500 katılımcıdan elde edilen veriler; Ki-Kare (χ²) testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Mann–Whitney U testi ve Kruskal–Wallis H testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları, turistlerin demografik özellikleri ile seyahat davranışları ve harcama düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunduğunu göstermektedir. Ayrıca genel memnuniyet düzeyinin, tekrar ziyaret etme ve destinasyonu tavsiye etme eğilimleri üzerinde belirleyici bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Bulgular, Kocaeli'nde turizmin sanayi ağırlıklı ekonomik yapıyı tamamlayıcı nitelikte bir faaliyet alanı olduğunu ve yerel ekonomik çeşitlenmeye katkı sunduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, Kocaeli özelinde elde edilen bulgular üzerinden, sanayi kentlerinde turizmin bölgesel kalkınma açısından destekleyici bir unsur olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the economic impacts of tourism through the case of Kocaeli, a city characterized by an industry-oriented economic structure. Today, the tourism sector stands out as a strategic field that not only generates income and employment but also supports regional development and strengthens economic diversification. In this context, the study analyzes the contributions of tourism to the local economy of Kocaeli at the micro level and reveals the position and function of tourism within an industry-based economic structure. The study is conducted within the framework of a quantitative research design, and data are collected using a survey method. Data obtained from domestic and foreign tourists visiting Kocaeli are analyzed in terms of participants' demographic characteristics, travel behaviors, spending patterns, service evaluations, overall satisfaction levels, and revisit intentions. The data collected from a total of 500 participants are evaluated using the Chi-Square (χ²) test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), the Mann–Whitney U test, and the Kruskal–Wallis H test. The findings indicate statistically significant relationships between tourists' demographic characteristics and their travel behaviors and expenditure levels. In addition, overall satisfaction is identified as a key determinant of revisit intentions and the tendency to recommend the destination. The results demonstrate that tourism in Kocaeli functions as a complementary activity to the industry-oriented economic structure and contributes to local economic diversification. Based on the findings specific to Kocaeli, the study suggests that tourism can be considered a supportive element for regional development in industrial cities.