Ressam Sami Lim 1905-1986
Painter Sami Lim 1905-1986
  1. Tez No: 1000015
  2. Yazar: MERVE ÇAYLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELVAN TOPALLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Sami Lim, Türk Resmi, Cumhuriyet, Yurt Gezileri, Manzara, Altın Oran, Sami Lim, Turkish Painting, Republic, Homeland Tours, Landscape, Golden Ratio
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Bilim Dalı
Özet
RESSAM SAMİ LİM (1905-1986) Bu çalışma, 20. yüzyılın ortalarında Türk resim sanatında kendine özgü bir ifade dili oluşturan bir hattat torunu olan ressam Sami Lim'in yaşamını, sanatını ve sanata bakış açısını farklı açılardan değerlendirerek incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmalar sırasında Sami Lim'in geçmiş ile gelecek arasında bir köprü görevi gördüğü ve kültürel kazanımlar için çalıştığı anlaşılmış; Lim'in özden kopmadan yeniliği benimsemesi konusunda hassasiyetle yaptığı eserler ele alınmıştır. Bu noktada, katıldığı Yurt Gezileri Lim'in üslubunun gelişiminde etkili olmuştur. Lim'in duygusal birikimleri, eğitimi ve teori ile pratiği, eski ile yeniyi birleştirerek nasıl bir düşünce yapısı ile eserler ortaya koyduğu anlaşılmaya çalışılmıştır. Eserlerindeki kompozisyon bütünlüğü, renk, ışık ve açılar, mekanlar, figürler detaylı bir şekilde incelenerek yorumlanmıştır. Sami Lim'in duygusal dünyası, estetik anlayışı, kültürel birikimi ve bunların eserlerine yansıması analiz edilmeye çalışılmıştır. Tez kapsamında yer alan resimler, sanatçının günümüze dek ulaşılabilen eserleridir. Müze, dergi, kitap ve dijital kaynaklardan elde edilen bu eserler doğrultusunda bu çalışma yürütülmüştür. Tüm bu veriler göz önünde bulundurulduğunda burada, Sami Lim'in sanatçı kimliğinin açıklanması, toplum içindeki yeri ve öneminin belirlenmesi, Sami Lim'in pek bilinmeyen ya da unutulmaya yüz tutmuş yönlerinin ve eserlerinin açıklığa kavuşturularak sanatseverlere ve Türk resim sanatı literatürüne kazandırılması amaçlanmıştır. Böylelikle Sami Lim'in Cumhuriyet dönemindeki yeri ve önemi de ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
PAINTER SAMİ LİM (1905-1986) This study aims to examine the life, art, and artistic perspective of Sami Lim — a painter who developed a distinctive visual language in Turkish painting in the mid-20th century and who descended from a family of calligraphers — through a multi-dimensional approach. The research indicates that Sami Lim served as a bridge between tradition and modernity, contributing to the preservation of cultural continuity while embracing innovation without abandoning essential values. In this respect, his works, shaped with great sensitivity, reflect his effort to adopt modern artistic approaches without losing connection to cultural origins. His participation in the Yurt Gezileri (Nationwide Art Tours) played a significant role in the formation and development of his artistic style. The study seeks to understand how Lim's emotional experiences, education, and synthesis of theory and practice enabled him to produce works based on a mindset that unites tradition and modernity. The compositional structure of his paintings, including the use of color, light, perspective, spatial organization, and figural arrangements, is examined and interpreted in detail. Furthermore, the study analyzes how Sami Lim's emotional world, aesthetic sensibility, and cultural background are reflected in his artistic production. The artworks examined within the scope of this thesis consist of those that have survived to the present day and were accessed through museums, journals, books, and digital archives. In light of these sources, the study aims to clarify Sami Lim's artistic identity, determine his place and significance within society, and bring his lesser-known or overlooked works and artistic contributions to the attention of art historians and the field of Turkish art history. In doing so, the study seeks to present a scholarly evaluation of Sami Lim's position and importance within Republican-era Turkish painting.