40-70 yaş arası obez olan ve olmayan erkeklerde kardiyovasküler hastalık riskinin trigliseridglukoz indeksi ve plazma aterojenik indeksi ile değerlendirilmesi
Evaluation of cardiovascular disease risk in obese and non-obese men aged 40-70 years using triglyceridglucose index and plasma atherogenic index
  1. Tez No: 1000163
  2. Yazar: MÜZEYYEN DÜZCE ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: UZMAN ÖZLEM SUVAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler risk, obezite, Trigliserid-Glukoz (TyG) indeksi, Plazma Aterojenik İndeksi (AIP), dislipidemi, Cardiovascular risk, obesity, Triglyceride-Glucose (TyG) index, Plasma Atherogenic Index (AIP), dyslipidemia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kardiyovasküler hastalıklar (KVH), dünya genelinde başlıca mortalite ve morbidite nedenleri arasında yer almakta olup, özellikle orta yaş grubunda erken tanı ve risk saptaması büyük önem taşımaktadır. Obezite, KVH için başlıca risk faktörlerinden biri olup, insülin direnci, dislipidemi ve hipertansiyon gibi metabolik bozukluklarla ilişkili olarak kardiyovasküler riski artırmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, 40–70 yaş aralığındaki obez ve obez olmayan erkeklerde kardiyovasküler riskin değerlendirilmesinde Trigliserid-Glukoz (TyG) indeksi ve Plazma Aterojenik İndeksi (AIP)'nin rolü incelenmiştir. Çalışmaya toplam 140 erkek katılmış, obez ve obez olmayan gruplar arasında metabolik, hemodinamik ve lipit parametreleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Obez erkeklerde sistolik (125,28±10,31 mmHg) ve diyastolik (78,57±6,65 mmHg) kan basıncı, obez olmayanlara göre (119,78±10,57 mmHg ve 74,50±7,12 mmHg) anlamlı derecede yüksektir (p<0,05). Obez olmayanlarda boy ortalaması daha yüksek; kilo, bel çevresi ve BKİ değerleri daha düşüktür (p<0,05). Orta düzey fiziksel aktivite obez olmayanlarda (%28,6) obezlere (%4,3) göre anlamlı derecede fazladır (p<0,05). Ailede kalp hastalığı öyküsü (%60) ve hipertansiyon tanısı (%40) obez erkeklerde obez olmayanlara göre (%34,3 ve %12,9) anlamlı derecede daha yüksektir (p<0,05). Obez erkeklerde LDL (127,88±29,21 mg/dL) ve trigliserid (181,67±110,93 mg/dL) düzeyleri daha yüksek, HDL düzeyi (38,12±8,45 mg/dL) ise obez olmayanlara (44,17±10,22 mg/dL) göre daha düşüktür (p<0,05). TyG indeksi (9,04±0,51 vs. 8,61±0,52) ve AIP (0,63±0,23 vs. 0,41±0,27) obez erkeklerde ileri düzeyde anlamlı olarak daha yüksektir (p<0,001). Her iki grupta TyG ve AIP, trigliserid ile güçlü pozitif, HDL ile negatif korelasyon göstermiştir. TyG kestirim puanı üzerinde olma oranı obez erkeklerde (%95,7) obez olmayanlara (%77,1) göre anlamlı derecede yüksektir (p<0,05). Sonuç: Sonuç olarak, TyG ve AIP'nin rutin klinik uygulamalarda obez bireylerde kardiyovasküler riskin erken tespiti ve önleyici müdahalelerin planlanmasında önemli potansiyele sahip olduğu görülmüştür. Çalışma, ayrıca bu indekslerin halk sağlığı stratejilerinde kullanılabilirliğini desteklemekte ve gelecekte prospektif, uzun dönemli çalışmalarla doğrulanması gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Cardiovascular diseases (CVD) are among the leading causes of mortality and morbidity worldwide, and early diagnosis and risk assessment are particularly important in the middle-aged population. Obesity is one of the main risk factors for CVD, increasing cardiovascular risk in association with metabolic disorders such as insulin resistance, dyslipidemia, and hypertension. Methods: This study examined the role of the Triglyceride-Glucose (TyG) index and Plasma Atherogenic Index (AIP) in assessing cardiovascular risk in obese and non-obese men aged 40–70 years. A total of 140 men participated in the study, and metabolic, hemodynamic, and lipid parameters were compared between obese and nonobese groups. Results: Systolic (125.28±10.31 mmHg) and diastolic (78.57±6.65 mmHg) blood pressure in obese men is significantly higher than in non-obese men (119.78±10.57 mmHg and 74.50±7.12 mmHg) (p<0.05). Non-obese men had a higher average height; lower weight, waist circumference, and BMI values (p<0.05). Moderate physical activity was significantly higher in non-obese men (28.6%) than in obese men (4.3%) (p<0.05). Family history of heart disease (60%) and hypertension diagnosis (40%) are significantly higher in obese men than in non-obese men (34.3% and 12.9%, respectively) (p<0.05). LDL (127.88±29.21 mg/dL) and triglyceride (181.67±110.93 mg/dL) levels were higher in obese men, while HDL level (38.12±8.45 mg/dL) is lower than in non-obese men (44.17±10.22 mg/dL) (p<0.05). The TyG index (9.04±0.51 vs. 8.61±0.52) and AIP (0.63±0.23 vs. 0.41±0.27) were significantly higher in obese men (p<0.001). In both groups, TyG and AIP showed a strong positive correlation with triglycerides and a negative correlation with HDL. The proportion of subjects with a TyG prediction score was significantly higher in obese men (95.7%) than in non-obese men (77.1%) (p<0.05). Conclusion: In conclusion, TyG and AIP were found to have significant potential in routine clinical practice for the early detection of cardiovascular risk and the planning of preventive interventions in obese individuals. The study also supports the applicability of these indices in public health strategies and emphasizes the need for validation in prospective, long-term studies in the future.