Gastrik karsinomlarda ARID1A mutasyonlarının PI3K sinyal iletim yolağıyla ilişkilerinin araştırılması
Investigation of the relationship between ARID1A mutations and PI3K signaling pathway in gastric carcinomas
- Tez No: 1000293
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ DODURGA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Patoloji, Medical Biology, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Gen ifadesi, Mide kanseri, PD-L1, PI3K, mTOR, Gene expression, PD-L1
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Mide karsinomu, yüksek mortalite oranları ve heterojen moleküler yapısı nedeniyle tedavisi zorlu kanser türlerinden biridir. Tümör baskılayıcı bir gen olan ve SWI/SNF kromatin yeniden düzenleme kompleksinin bir alt birimini kodlayan ARID1A, mide kanserlerinde sıklıkla mutasyona uğramaktadır. Bu çalışmanın amacı, mide karsinomu hastalarında ARID1A gen ekspresyonu ve mutasyon durumunu belirlemek; bu değişimlerin PI3K/AKT/mTOR sinyal yolağı bileşenleri (PI3KA, PI3KB, PTEN, AKT1, mTOR, PDK1, TSC1, FOXO1) ve immün kontrol noktası PD-L1 ile olan ilişkisini ortaya koymaktır. Çalışmaya 28 adet mide karsinomu dokusu ve 9 adet tümör dışı kontrol dokusu dahil edilmiştir. Gen ekspresyon seviyeleri kantitatif Gerçek Zamanlı PZR (qRT-PZR) yöntemiyle, ARID1A genotip analizi ise TaqMan Genotipleme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Veriler 2−ΔΔCt yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgularımız, mide karsinomu dokularında kontrol grubuna kıyasla ARID1A ve PTEN mRNA seviyelerinde belirgin bir azalma olduğunu (p<0,05), buna karşın PI3KA ve PDK1 ekspresyonlarının arttığını göstermiştir. Genotip analizi, ARID1A varyant allelini taşıyan tümörlerin, yabanıl tipe göre anlamlı derecede daha düşük ARID1A mRNA ifadesine sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, ARID1A düşüklüğü ile PD-L1 yüksekliği ve EZH2 artışı arasında güçlü bir korelasyon saptanmıştır. Sonuç olarak, ARID1A kaybı; PI3K/AKT yolağının hiperaktivasyonu ve immün kaçış mekanizmalarıyla ilişkilendirilmiş olup, bu moleküler imzanın mide karsinomunda prognostik bir biyobelirteç ve terapötik bir hedef olabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Gastric carcinoma represents a challenging malignancy due to its high mortality rates and heterogeneous molecular landscape. ARID1A, a tumor suppressor gene encoding a subunit of the SWI/SNF chromatin remodeling complex, is frequently mutated in gastric cancers. This study aimed to determine the ARID1A gene expression and mutation status in gastric carcinoma patients and to elucidate the relationship between these alterations and the PI3K/AKT/mTOR signaling pathway components (PI3KA, PI3KB, PTEN, AKT1, mTOR, PDK1, TSC1, FOXO1) as well as the immune checkpoint PD-L1. The study included 28 gastric carcinoma tissues and 9 non-tumor control tissues. Gene expression levels were analyzed using quantitative Real-Time PCR (qRT-PCR), and ARID1A genotype analysis was performed using the TaqMan Genotyping assay. Data were analyzed using the 2−ΔΔCt method. Our findings demonstrated a significant downregulation of ARID1A and PTEN mRNA levels in gastric carcinoma tissues compared to the control group (p<0,05), whereas PI3KA and PDK1 expressions were upregulated. Genotype analysis revealed that tumors harboring the ARID1A variant allele had significantly lower ARID1A mRNA expression compared to the wild-type. Furthermore, a strong correlation was detected between low ARID1A levels, high PD-L1 expression, and increased EZH2 levels. In conclusion, ARID1A loss is associated with PI3K/AKT pathway hyperactivation and immune evasion mechanisms, suggesting that this molecular signature could serve as a prognostic biomarker and a therapeutic target in gastric carcinoma.