Teknolojik gelişmelerin endüstriyel mutfak tasarımına etkileri
The effects of technological developments on industrial kitchen design
- Tez No: 1000302
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Interior Design and Decoration, Industrial Design, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Akıllı mutfak, Ev ve mutfak eşyaları sektörü, Smart kitchen, Homeware and kitchenware sector
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin͏ hayatımıza bu kadar hızlı girdiği ͏dünya düzeninde, endüstriyel mutfaklarda bu teknolojiden etkilenmiştir. Tüketicilerin ͏ürünleri alırken ve tüketim sırasında tadı, ͏sunumu ve kalitesine dikkat etmesi, endüstriyel mutfaklarda olan ͏yenilikleri takip etmelerine ve mutfak işletmelerini sürekli yenilik arayışına yöneltmektedir. ͏ Teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte kullanıcıların͏ artık her şeye kolayca ulaşabildiği bir dünyada endüstriyel mutfaklar da eskisi gibi olmamaktadır. İnsanlar farklı lezzetleri, değişik kültürdeki yemekleri, içecekleri denemek ve tatmak͏ istemektedir. Günümüzde, sadece yemeğin tadı değil, sunumu da önemli bir önem kazanmıştır. Sonuç olarak, endüstriyel mutfak sektörü istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etmektedir. Bu büyüme, mutfak tasarımı, yönetimi, planlaması ve iç düzeni gibi alanlarda artan bir ilgiyi de beraberinde getirmiştir. Yapılan bu araştırmada ve çalışmada, endüstriyel mutfakların teknolojik ilerlemeler karşısında gösterdiği değişim incelenmiş, aynı zamanda mutfak yatırımında doğru planlama ve proje tasarımının nasıl olması gerektiği, yatırımcılar için mutfak yönetimi, personel seçimi, mutfak tasarımı ve mutfağın işlevselliği gibi konular ele alınmıştır. Yatırımcı, endüstriyel mutfak planlaması ve tasarımı hakkında pek͏ az şey bilmektedir. Bu yüzden, mutfak yatırımlarında, mutfağın işlevi, verimliliği, enerji tasarrufu yapması, uygun aletler ve ͏ekipmanlar͏ ile konsept seçimi gibi önemli konulara dikkat edilmelidir. Bu çalışma ile doğru planlama͏ ve projelerin yapılmasının endüstriyel mutfak yatırımcısına sağlayacağı yararlar ͏anlatılmıştır. Yapılan çalışma, veri toplama sürecinde literatür taraması, mevcut mutfak projelerinin incelenmesi ve iş akış şemalarının analizi yöntemlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda mutfaklarda oluşacak etkileşim ͏ve mutfakların işleyişine dair gelişmelere yer verilmiş, güncel mutfak uygulamalarına yönelik teknoloji odaklı tasarım ve projeler ele alınmaya çalışılmış, gelecekte yapılması planlanan endüstriyel mutfaklara da yol gösterilmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, where technology has rapidly integrated into our lives, industrial kitchens have also been influenced by these developments. Consumers now pay close attention to the taste, presentation, and quality of products both at the time of purchase and during consumption. This growing awareness drives consumers to follow innovations in industrial kitchens, pushing kitchen businesses toward constant innovation. With the fast-paced development of technology and the ease with which users can access everything, industrial kitchens are no longer what they used to be. People seek to experience new flavors and try dishes and beverages from different cultures. Nowadays, not only the taste of the food but also its presentation has gained significant importance. As a result, the industrial kitchen sector continues to grow steadily. This growth has brought with it increasing involvement in areas such as kitchen design, management, planning, and interior layout. In this research and study, the transformation of industrial kitchens in response to technological advancements is examined. In addition, the principles of proper planning and project design in kitchen investments are discussed. Furthermore, issues such as kitchen management, personnel selection, kitchen design, and the functional efficiency of kitchens are addressed from the perspective of investors. However, investors generally have limited knowledge about the planning and design of industrial kitchens. Therefore, in kitchen investments, critical factors such as functionality, efficiency, energy savings, the selection of appropriate tools and equipment, and concept development must be carefully considered. This study aims to highlight the benefits that accurate planning and well-structured projects can offer to investors in industrial kitchen ventures. In this study, data were collected through a literature review, the examination of existing kitchen projects, and the analysis of workflow diagrams. Based on the data obtained, interactions occurring within kitchens and developments related to kitchen operations were addressed. In addition, technology-oriented designs and projects for contemporary kitchen practices were examined, with the aim of providing guidance for industrial kitchens planned for future implementation.