Saf madde ve karışımlar ünitesinde yapay zeka destekli öğretim uygulamalarının öğrencilerin yaratıcı yazma becerilerine ve başarılarına etkisi
The effect of artificial intelligence-supported instructional applications in the pure substances and mixtures unit on students' creative writing skills and achievement
- Tez No: 1000340
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Yazma, Saf Madde ve Karışımlar, Yapay Zeka Uygulamaları, Yapay Zeka ile Yaratıcı Yazma, Creative Writing, Pure Substances and Mixtures, Artificial Intelligence Applications, Creative Writing with Artificial Intelligence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Saf Madde ve Karışımlar Ünitesinde Yapay Zeka Destekli Öğretim Uygulamalarının Öğrencilerin Yaratıcı Yazma Becerilerine ve Başarılarına Etkisi Üst düzey düşünme becerilerine olan ilgi her geçen gün artmakta olup yaratıcılık bu yüzyılın en temel öğrenme çıktılarından biridir. Öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştirmelerine ve kendilerini en iyi şekilde ifade etmelerine imkan tanıyan yöntemlerden biri de yaratıcı yazma çalışmalarıdır. Yapılan araştırmalar, yapay zeka teknolojisinin öğrenme sürecinde yaratıcı yazma çalışmalarında kullanılmasının, öğrencilere başlangıç fikirleri sunarak hayal güçlerini harekete geçirdiğini ve yazma sürecini daha eğlenceli hale getirdiğini ortaya koymaktadır. Özellikle Fen Bilimleri gibi öğrencilerin yazılı ifade konusunda sınırlı fırsat bulduğu derslerde yapay zeka destekli öğrenme uygulamalarının öğrencilerin yaratıcı yazma becerilerini nasıl etkilediğinin incelenmesi önem kazanmakta olup, alanyazında buna yönelik yeterince araştırmanın olmadığı görülmektedir. Bu bağlamda araştırmada 7. sınıf Fen Bilimleri dersi Saf Madde ve Karışımlar ünitesinde yapay zeka destekli öğretim uygulamalarının öğrencilerin yaratıcı yazma becerilerine ve akademik başarılarına etkisi incelenmiştir. Bu araştırma, nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma yöntem desenlerinden açımlayıcı (açıklayıcı) sıralı desen ile yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu, 2024-2025 eğitim öğretim yılında Trabzon ilindeki bir imam hatip ortaokulunda öğrenim gören 22 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada öğrencilerin yaratıcı yazma becerilerinin geliştirilmesi amacıyla Magic School adlı yapay zeka programı kullanılarak dokuz haftalık bir uygulama süreci yürütülmüştür. Öğrenciler programda yer alan Text Rewriter, Song Generator, Sentence Starters, Image Generator ve Literary Devices gibi uygulamaları kullanarak başlangıç cümleleri, görseller ve yazma sürecini yönlendiren içerikler oluşturmuş olup hikaye yazma, cümle tamamlama, şarkı sözü oluşturma, görselden hikaye yazma ve sembol oluşturma gibi farklı yaratıcı yazma etkinlikleri gerçekleştirmişlerdir. Uygulamanın birinci ve dokuzuncu haftasında konusu ve uygulama biçimi aynı olan yaratıcı yazma etkinliği ön deneme ve son deneme olarak uygulanmış olup öğrencilerin yaratıcı yazma becerilerindeki gelişim incelenmiştir. Bununla birlikte öğrencilerin süreç boyunca yazmış olduğu yaratıcı yazma çalışmaları da değerlendirmeye dahil edilmiştir. Öğrencilerin konuya ilişkin başarılarını ve öğrenmenin kalıcılığını belirlemek amacıyla uygulama sonunda başarı testi uygulanmış olup aynı test dört ay sonra kalıcılık testi olarak yeniden uygulanmıştır. Ayrıca süreç sonunda, çalışmalara katılan öğrenciler arasından amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenen 8 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları olarak, yaratıcı yazma ürünlerini değerlendirme rubriği, Saf Madde ve Karışımlar ünitesi başarı testi ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmaya yönelik elde edilen nicel veriler istatistiksel olarak analiz edilmiş olup, öğrenci görüşlerinden elde edilen nitel verilere ise içerik analizi uygulanmıştır. Analiz sonuçları, yapay zeka destekli öğretim uygulamalarının süreç içinde kullanılmasının öğrencilerin yaratıcı yazma becerilerini geliştirdiğini, bunun yanı sıra akademik başarılarında artış sağladığını ve öğrencilerin sürece yönelik olumlu görüş bildirdiklerini ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular doğrultusunda öğrencilerin yaratıcı yazma becerilerinden özellikle özgün fikir üretme ve hayal gücünü kullanma boyutunda gelişim gösterdikleri söylenebilir. Yapay zeka uygulamalarının sunmuş olduğu içerik ve görsellerin öğrencilerin hayal güçlerini harekete geçirmiş olabileceği ve öğrencilerinde bu içeriklerden yola çıkarak yazılarını yazmış olmalarının özgün fikirler geliştirmelerine katkı sağladığı düşünülmektedir. Genel olarak araştırma, yapay zeka destekli yaratıcı yazma çalışmalarının fen bilimleri dersinde kullanılmasının öğrencilerin yaratıcı yazma becerilerini geliştirebileceğini aynı zamanda fen öğretimine katkı sağlayabileceğini göstermiştir. Bu doğrultuda sayısal derslerde bu tür etkinliklere daha sık yer verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Artificial Intelligence-Supported Instructional Applications in the Pure Substances and Mixtures Unit on Students' Creative Writing Skills and Achievement Interest in higher-order thinking skills is increasing day by day, and creativity is one of the most fundamental learning outcomes of this century. One of the methods that enables students to develop their creativity and express themselves optimally is creative writing activities. Research indicates that using artificial intelligence technology in the learning process for creative writing activities stimulates students' imagination by providing initial ideas and makes the writing process more engaging. Particularly in courses such as Science, where students have limited opportunities for written expression, examining how AI-supported learning applications affect students' creative writing skills becomes crucial, and the literature shows that there is insufficient research on this subject. In this context, the study investigated the effects of AI-supported instructional applications on students' creative writing skills and academic achievement in the 7th-grade Science course, specifically in the“Pure Substances and Mixtures”unit. This research was conducted using an explanatory sequential design, which is one of the mixed-methods approaches combining quantitative and qualitative research methods. The study group comprised 22 students attending an Imam Hatip secondary school in Trabzon during the 2024–2025 academic year. A nine-week implementation process was carried out using an AI program called Magic School to enhance students' creative writing skills. Students used features of the program such as Text Rewriter, Song Generator, Sentence Starters, Image Generator, and Literary Devices to create initial sentences, visuals, and content guiding the writing process, and participated in various creative writing activities, including story writing, sentence completion, songwriting, story creation from images, and symbol creation. The creative writing activity, with the same topic and application method, was administered as a pre-test and post-test in the first and ninth weeks of the implementation, and the development of students' creative writing skills was examined. Additionally, the creative writing works produced by students throughout the process were included in the evaluation. To determine students' achievement and retention of learning regarding the subject, an achievement test was conducted at the end of the implementation, and the same test was re-administered four months later as a retention test. Furthermore, at the end of the process, semi-structured interviews were conducted with 8 students selected through purposive sampling among the participants. The data collection tools included a rubric for evaluating creative writing products, the achievement test of the“Pure Substances and Mixtures”unit, and the semi-structured interview form. Quantitative data obtained from the research were statistically analyzed, while content analysis was applied to the qualitative data obtained from student interviews. The analysis results demonstrated that using AI-supported instructional applications throughout the process improved students' creative writing skills, increased their academic achievement, and that students expressed positive opinions about the process. Based on the findings, it can be stated that students showed notable development, particularly in generating original ideas and employing their imagination in creative writing. It is suggested that the content and visuals provided by AI applications may have stimulated students' imagination, and that writing based on these materials contributed to the development of original ideas. Overall, the study indicates that AI-supported creative writing activities in Science classes can enhance students' creative writing skills while also contributing to Science education. Accordingly, it is recommended that such activities be implemented more frequently in quantitative subjects.