Dijital dönüşümün örgütsel performansa etkisinde stratejik yönetimin rolü
The impact of strategic management in the relationship between digital transformation and organizational performance
- Tez No: 1000347
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE SONGÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik değişim, Stratejik yönetim, Örgütsel performans, İşletme stratejisi, Strategic change, Strategic management, Organizational performance, Business strategies
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Dijital dönüşüm, bir kuruluşun verimliliğini ve etkililiğini büyük ölçüde artırarak daha çevik, yenilikçi ve rekabetçi olmasına olanak sağlayabilmektedir. Başarılı bir dijital dönüşüm doğal olarak örgütsel performansı artıracaktır. Örgütsel performansı artırmak amacıyla uygulanacak bir dijital dönüşüm çalışmasının başarılı olması için teknolojik araçların yanı sıra sistemler, yetenekler ve örgüt yapısı gibi farklı unsurlar da gerekmektedir. Çalışma hayatında başarılı olan işletmelerin dayandığı temel nokta, stratejileri belirlemekten ziyade bu stratejileri hayat geçirmedeki becerileridir. Bu araştırmanın amacı; kamu kurumlarında dijital dönüşümün örgütsel performans üzerindeki etkisini incelemek ve bu ilişkide stratejik yönetimin McKinsey 7S modeli unsurları üzerinden aracı rolünü tespit etmektir. Araştırma, Türkiye'de stratejik plan hazırlama yükümlülüğü bulunan kamu kurumlarında görev yapan çalışanlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler anket yöntemiyle toplanmış olup; analiz sürecinde Açımlayıcı ve Doğrulayıcı Faktör Analizleri ile Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) kullanılmıştır. Araştırma bulguları, dijital dönüşümün örgütsel performans üzerinde pozitif ve anlamlı bir doğrudan etkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca stratejik yönetimin, dijital dönüşüm ile örgütsel performans arasındaki ilişkide kısmi aracı rol üstlendiği tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları kamu kurumlarında dijital dönüşüm sürecinin stratejik bir akılla yönetilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Araştırmanın, kamu kurumlarında dijital dönüşümü destekleyecek stratejik yönetim faaliyetlerini ortaya koyarak literatüre katkı sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Digital transformation can enable an organization to become more agile, innovative, and competitive by significantly increasing its efficiency and effectiveness. A successful digital transformation will naturally increase organizational performance. For a digital transformation study implemented to increase organizational performance to be successful, different elements such as systems, capabilities, and organizational structure are required in addition to technological tools. The fundamental point that successful businesses in the business world rely on is their skills in implementing these strategies rather than determining them. The aim of this research is to examine the effect of digital transformation on organizational performance in public institutions and to determine the mediating role of strategic management through the elements of the McKinsey 7S model in this relationship. The research was conducted on employees working in public institutions in Turkey that are obliged to prepare strategic plans. Data were collected using the survey method, and Exploratory and Confirmatory Factor Analyses and Structural Equation Modeling (SEM) were used in the analysis process. Research findings showed that digital transformation has a positive and significant direct effect on organizational performance. Furthermore, it was determined that strategic management assumes a partial mediating role in the relationship between digital transformation and organizational performance. The research findings reveal that the digital transformation process in public institutions must be managed with a strategic mindset. By identifying the strategic management activities that support digital transformation in the public sector, this study is expected to provide a significant contribution to the literature.