Iranian tourists' shopping experiences in Van: A qualitative study
İranlı turistlerin Van'daki alişveriş deneyimleri: Nitel bir çalışma
  1. Tez No: 1000365
  2. Yazar: MARZIYEH ROUDMOSHKI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞEREMET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: sınır ötesi alışveriş turizmi, İranlı turistler, Van şehri, hedonik değer, hizmet kalitesi, müşteri memnuniyeti, destinasyon sadakati, cross-border shopping tourism, Iranian tourists, Van city, hedonic value, service quality, customer satisfaction, destination loyalty
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Planlı Davranış Teorisi (Theory of Planned Behavior – TPB) ve Uyarıcı–Organizma–Tepki (Stimulus–Organism–Response – S–O–R) çerçeveleri doğrultusunda, nitel bir yaklaşım kullanarak Van'daki İranlı turistlerin alışveriş deneyimlerini incelemektedir. Bulgular, turistlerin ağırlıklı olarak giyim ürünleri, özellikle ayakkabı ve günlük kıyafetler satın aldığını göstermektedir. Ürün kalitesi, hizmet standartları ve algılanan değer, satın alma kararlarını motive eden temel unsurlar olarak öne çıkmaktadır. Arkadaşlar ve aileden kaynaklanan sosyal etkiler ile seyahat öncesi niyetler satın alma davranışını şekillendirirken, destinasyonda yaşanan deneyimler çoğu zaman bu planları değiştirerek plansız ya da duygusal temelli satın almalara yol açmaktadır. Memnuniyet ve heyecan gibi olumlu duygusal tepkiler satın alma kararlarını pekiştirirken, fiyat endişeleri ve ürünlerin özgünlüğü ise dengeleyici faktörler olarak ortaya çıkmaktadır. Mağaza atmosferi, görsel düzenleme ve yakınlık gibi çevresel uyarıcılar turistlerin içsel durumlarını etkileyerek davranışları üzerinde belirleyici olmaktadır. TPB ve S–O–R çerçevelerinin birlikte kullanılması, tutumlar, sosyal normlar, algılanan davranışsal kontrol ve duygusal etkileşim arasındaki ilişkiyi açıkça ortaya koymaktadır. Genel olarak, Van'daki İranlı turistlerin alışveriş davranışları; rasyonel değerlendirmeler, sosyal etki, duygusal tepkiler ve deneyimsel faktörlerin bir bileşimiyle yönlendirilmekte olup, destinasyon temelli alışveriş deneyimlerinde kalite, kolaylık ve özgünlüğün önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The current research investigates the purchasing experiences of Iranian tourists in Van using a qualitative approach, framed within the Theory of Planned Behavior (TPB) and the Stimulus–Organism–Response (S–O–R) theoretical framework. The findings reveal that tourists predominantly purchase clothing items, especially shoes and casual wear, with product quality, service standards, and perceived value as primary motivators. Social influences from friends and family, along with pre-trip intentions, shape purchasing behavior, while in-destination experiences often modify plans, leading to unplanned or emotionally driven purchases. Positive emotional responses, including satisfaction and excitement, reinforce purchase decisions, whereas price concerns and product authenticity act as moderating factors. Environmental stimuli, such as store ambiance, visual merchandising, and proximity, influence tourists' internal states, further affecting behavior. The integration of TPB and S–O–R frameworks demonstrates the interplay between attitudes, social norms, perceived control, and emotional engagement. Overall, Iranian tourists' shopping behavior in Van is guided through a combination of rational assessments, social factors, emotional responses, and experiential factors, highlighting the importance of quality, convenience, and authenticity in destination-based shopping experiences.