Laparoskopik abdominal cerrahilerde erektör spina plan bloğu'nun perfüzyon indeksi (Pİ), pletismografik değişkenlik indeksi (PVİ) değerleri üzerine etkisi
- Tez No: 1000479
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEVDET YARDIMCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Erektör Spina Plan Blok (ESPB), Perfüzyon İndeksi (Pİ), Plestismografik Değişkenlik İndeksi (PVİ), Görsel Analog Skala(VAS), Ameliyat Sonrası Analjezi, Erector Spinae Plane Block (ESPB), Perfusion Index (PI), Pleth Variability Index (PVI), Visual Analog Scale (VAS), Postoperative Analgesia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
LAPAROSKOPİK ABDOMİNAL CERRAHİLERDE EREKTÖR SPİNA PLAN BLOĞU'NUN PERFÜZYON İNDEKSİ, PLETİSMOGRAFİK DEĞİŞKENLİK İNDEKSİ DEĞERLERİ ÜZERİNE ETKİSİ POLAT, Muhammed Nuri Tıpta Uzmanlık Tezi Yozgat Bozok Üniversitesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Cevdet YARDIMCI Giriş ve Amaç: Pİ ve PVİ, ESP blok gibi rejyonel anestezi tekniklerine bağlı periferik dolaşım ve hemodinamik yanıtların noninvaziv değerlendirilmesinde kullanılan parametrelerdir. Bu çalışmada laparoskopik abdominal cerrahilerde ESP bloğunun Pİ ve PVİ üzerindeki etkilerini ve postoperatif analjezik etkinliğini değerlendirmek amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma, laparoskopik intraabdominal cerrahi planlanan 18 yaş ve üzeri ASA I-II-III 46 hastada yürütülmüş ve hastalar ESP bloğu uygulanan ve uygulanmayan kişiler olarak iki gruba ayrılmıştır. Blok grubunda, operasyon öncesi oturur pozisyonda T7 seviyesinden %0,25 bupivakain ile ESP bloğu uygulandı. Tüm hastalarda intraoperatif dönemde 2 dk aralıklarla Pİ, PVİ ve hemodinamik parametreler (SAB, DAB, OAB, Kalp Hızı), postoperatif dönemde ise VAS skorları ve analjezik gereksinimler kaydedilmiştir. Bulgular: ESP bloğu, Pİ ve PVİ değerlerinde ölçüm zamanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik göstermemiştir (p>0,05). Blok uygulanan hastalarda postoperatif 24 saat boyunca VAS skorları ve analjezi gereksinimi anlamlı (p<0,05) olarak daha düşük bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada laparoskopik abdominal cerrahide uygulanan ESP bloğunun, postoperatif VAS değerlerini düşürerek analjezi gereksinimini azaltmakla birlikte, Pİ ve PVİ değerlerine anlamlı etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Pİ değerlerinde anlamlı bir artış saptanmamış olması; blok sonrası genel anestezi indüksiyonunun erken dönemde uygulanması ile sempatik tonusun baskılanması, blok sonrası kısa süreli veri toplama periyodu ve dermatomal duyusal değerlendirmenin yapılmamış olması gibi klinik faktörlerle ilişkili olabilir. Bu nedenle, farklı cerrahi türlerini kapsayan, daha geniş örneklemli ve dermatomal yayılımın değerlendirildiği uzun dönemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF ERECTOR SPİNAE PLANE BLOCK ON PERFUSİON INDEX AND PLETH VARİABİLİTY INDEX VALUES İN LAPAROSCOPİC ABDOMİNAL SURGERİES POLAT, Muhammed Nuri Specialization Thesis in Medicine Yozgat Bozok University, Department of Anesthesiology and Reanimation Thesis Advisor: Assistant Professor Cevdet YARDIMCI Introduction and Objectives: PI and PVI are noninvasive parameters used to evaluate peripheral perfusion and hemodynamic responses related to regional anesthesia techniques such as the ESP block. This study aimed to assess the effects of the ESP block on PI and PVI, as well as its postoperative analgesic efficacy, in laparoscopic abdominal surgeries. Method: The study was conducted in 46 patients aged 18 years and older with ASA I–II–III who were scheduled for laparoscopic intraabdominal surgery. Patients were divided into two groups: those who received an ESP block and those who did not. In the block group, ESP block was performed preoperatively at the T7 level in the sitting position using 0.25% bupivacaine. In all patients, PI, PVI, and hemodynamic parameters (SAP, DAP, MAP, Heart Rate) were recorded at 2 minute intervals during the intraoperative period, while VAS scores and analgesic requirements were monitored in the postoperative period. Results: ESP block did not show a statistically significant change in PI and PVI values at different measurement time points (p>0,05). However, patients who underwent block had significantly lower VAS scores and diminished analgesia requirements during the 24 hours postoperatively (p<0,05). Conclusion: In this study, it was showed that the ESP block applied in laparoscopic abdominal surgery has no significant effect on PI and PVI values, meanwhile reduced postoperative VAS scores and analgesic requirements. The lack of a significant increase in PI values may be related to clinical factors such as early induction of general anesthesia after block procedure leading to suppression of sympathetic tone, the shortness of post-block data collection, and the absence of dermatomal sensory assessment. Therefore, long-term studies with larger sample sizes, encompassing different surgical procedures and evaluating dermatomal spread, are needed.