Tıp eğitiminde kimlik/değer kazanma süreçlerinde rol model etkisinin öğrenciler tarafından algılanışı
Student' perceptions of role modeling in their identity/value formation during medical education
  1. Tez No: 1000642
  2. Yazar: MERVE MERGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN AKPINAR, DOÇ. DR. MUSTAFA VOLKAN KAVAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
  6. Anahtar Kelimeler: Rol model, tıp eğitimi, profesyonellik, profesyonel kimlik, tematik analiz, tıp etiği, Role model, medical education, professionalism, professional identity, thematic analysis, medical ethics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tıp eğitiminde rol modellerin profesyonel kimlik gelişimi ve mesleki değerlerin içselleştirilmesindeki rollerinin önemi bilinmektedir. Araştırmalar rol model-öğrenci etkileşiminin bu dinamikler üzerinde pozitif ve negatif yönde etkileri olabildiğini ortaya koymaktadır. Literatürde bulunan çalışmaların neredeyse tamamı ağırlıklı olarak Batılı ülkelerde olmak üzere yurt dışında gerçekleştirilmiştir. Tez çalışmamızın hedefi, bu bağlamda, ilgili dinamiklerin rol model-öğrenci etkileşiminin öğrenciler tarafından ülkemizde nasıl algılandığına ilişkin bir görü elde etmektir. Yöntem: Öğrencilerin algıları tez çalışmamız kapsamında niteliksel araştırma yöntemi kullanılarak incelenmiştir. İntern öğrenciler ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. 17 katılımcı ile veri doygunluğuna ulaşılmıştır. Katılımcılara rol model-öğrenci etkileşimi ile ilgili genel sorular yöneltilmiş, kendilerinden konu hakkındaki deneyimlerini, yaşantılarını ve algılarını paylaşmaları istenmiştir. Görüşmelerin tamamı kaydedilerek, bu kayıtların birebir transkripsiyonu yapılmıştır. Transkripsiyon kütükleri kodlanarak tematik olarak analiz edilmiş, öğrenciler tarafından deneyimlenen rol modelleme sürecinin profesyonel kimlik kazanımına etkisi ortaya konmuştur. Bulgular: Katılımcılar, klinik ortamda gözlemledikleri çeşitli davranış ve tutumları tanımlamış ve olumlu nitelikleri profesyonel kimliklerine entegre etmek için güçlü bir istek duyduklarını ifade etmişlerdir. Buna karşılık, olumsuz olarak algılanan bazı tutum ve davranışları bilinçli olarak reddettikleri gözlemlenmiştir. Klinik ortamın, rol model-öğrenci etkileşimi açısından kritik bir öneme sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, katılımcıların rol model seçiminde hangi niteliklere dikkat ettikleri, rol model-öğrenci etkileşimi hakkındaki duyguları ve bu etkileşimin önündeki engellere dair veriler elde edilmiştir. Sonuç: Bulgular, rol modellerin tıp öğrencilerinin mesleki kimliklerini şekillendirmedeki kritik rolünü vurgulamaktadır. Empati, hastalarla etkili iletişim ve ekip içi iş birliği gibi tutum ve davranışlar, öğrencilerin profesyonel gelişimini desteklerken; bazı olumsuz davranışlar, öğrencilerin bilinçli olarak kaçınmaları gereken örnekler olarak tanımlanmıştır. Bu çalışma, rol modelleme sürecinin çoğu zaman bilinçsizce işlese de, tıp eğitiminde profesyonel kimlik kazanımında önemli bir unsur olduğu görüşünü desteklemektedir. Rol modellerin mesleki kimlik ve değerlerin gelişimindeki etkisinin kabul edilmesi, tıp eğitiminde bu sürecin daha bilinçli ve etkili bir şekilde kullanılmasını tartışma fırsatı sunmaktadır. Öğrencilerin bu süreci nasıl algıladıklarını anlamak, etik temelli ve yetkin hekimlerin gelişimini destekleyen rol model dinamiklerini şekillendirmede önemli bir ilk adımdır. Bu çalışma, rol modelleme sürecinin tıp eğitimine nasıl daha stratejik bir şekilde entegre edilebileceğine dair daha fazla araştırmaya rehberlik edebilir ve geleceğin hekimlerinin profesyonel kimliğinin temelini güçlendirecek bilgiler sunabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The importance of role models in the development of professional identity and internalization of professional values in medical education is well known. Studies reveal that role model-student interaction can have positive and negative effects on these dynamics. Almost all of the studies in the literature have been conducted abroad, mainly in Western countries. In this context, the aim of our thesis is to obtain a certain view of how the role model-student interaction is perceived by students in our country. Method: Students' perceptions were examined using qualitative research method within the scope of our thesis study. Semi-structured in-depth interviews were conducted with intern students. Data saturation was reached with 17 participants. The participants were asked general questions about role model-student interaction and were asked to share their experiences, experiences and perceptions on the subject. All interviews were recorded and these recordings were transcribed verbatim. The transcription logs were coded and analyzed thematically, and the effect of the role modeling process experienced by students on the acquisition of professional identity was revealed through themes. Results: Participants described various behaviors and attitudes they observed in the clinical setting and expressed a strong desire to integrate positive qualities into their professional identity. In contrast, it was observed that they consciously rejected some attitudes and behaviors perceived as negative. It was determined that the clinical environment is critical for role model-student interaction. In addition, data were obtained on which qualities the participants pay attention to in choosing a role model, their feelings about role model-student interaction and the obstacles to this interaction. Conclusions: The findings emphasize the critical role of role models in shaping medical students' professional identities. While attitudes and behaviors such as empathy, effective communication with patients and team collaboration support students' professional development, some negative behaviors were identified as examples that students should consciously avoid. This study supports the view that the role modeling process, although often unconscious, is an important element in the acquisition of professional identity in medical education. Recognizing the impact of role models on the development of professional identity and values provides an opportunity to discuss the more conscious and effective use of this process in medical education. Understanding how students perceive this process is an important first step in shaping role model dynamics that support the development of ethically based and competent physicians. This study can guide further research on how the role modeling process can be more strategically integrated into medical education and provide insights to strengthen the foundation of the professional identity of future physicians.