A study on the impact of urban transformation in lagos: A case study of epe and ikeja
Lagos'ta kentsel dönüşümün etkileri üzerine bir çalişma: epe ve ikeja örneği
- Tez No: 1000764
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞDA ÖZBAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Dönüşüm, Kentsel dönüşüm, Kentsel morfoloji, Morfoloji, Transformation, Urban transformation, Urban morphology, Morphology
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Çalışma, Nijerya, Lagos'taki kentsel değişimin dinamiklerini, iki farklı kentsel bağlamın karşılaştırılması yoluyla incelemektedir: Hızla gelişen bir kent çevresi alanı olan Epe ve olgun, oldukça kentsel bir merkez olan Ikeja. Lagos'taki artan kentsel zorluklar, kentsel düzenlemeler ve kentsel dönüşümler koşullarında, çalışma, değişimin çeşitli kentsel alanlarda nasıl meydana geldiğini ve bunun altyapı, arazi kullanımı, geçim kaynakları ve yönetişim üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, coğrafi analiz, morfolojik haritalama, uydu görüntüsü yorumlama ve fotoğrafik dokümantasyonu entegre eden karma bir metodoloji kullanmıştır. 2000 ile 2025 yılları arasındaki dönemi kapsayan uydu görüntüleri, her iki konumda da büyük ölçekli arazi kullanım dönüşümlerini (Epe'de yatay yayılma), Ikeja'da ise altyapı geliştirme, gayrimenkul genişlemesi ve politika tepkileriyle desteklenen dikey yeniden yapılanmayı yakalamaktadır. Epe'de kalkınmaya dair iyimserlik, arazi spekülasyonu, hizmet sunumu ve sosyo-kültürel yerinden edilme endişeleriyle dengeleniyor. Bulgular, Lagos'ta kentsel dönüşümün mekânsal olarak yaygın olmasına rağmen, aynı zamanda parçalı olduğunu ve farklı alanlarda belirgin zorluklar ve fırsatlar sunduğunu ortaya koyuyor. Epe'nin dönüşümü beklenti ve kırılganlıkla belirlenirken, Ikeja'nın dönüşümü doygunluk ve yeniden yapılanma ile karakterize ediliyor.
Özet (Çeviri)
The study examines the dynamics of urban change in Lagos, Nigeria, through a comparison of two dissimilar urban contexts: Epe, a fast-developing peri-urban area, and Ikeja, a mature, highly urban center. Under the condition of rising urban challenges, urban rearrangements, urban transformations in Lagos, the study sets out to evaluate how change occurs in various urban spaces, and implications thereof, for infrastructure, land use, livelihoods, and governance. The study has used a mixed methodology, integrating geospatial analysis, morphological mapping, satellite imagery interpretation, photographic documentation. Satellite imagery spanning the period between the year 2000 and the year 2025 captures, in both locations, large-scale land use transformations horizontal sprawl in Epe, vertical rebuilding in Ikeja fostered by infrastructural development, real estate expansion, as well as policy responses. In Epe, optimism about development is tempered by concerns over land speculation, service delivery, and socio-cultural displacement. Findings reveal that while urban transformation in Lagos is spatially widespread, it is also fragmented, with distinct challenges and opportunities in different areas. Epe's transformation is marked by anticipation and vulnerability, while Ikeja's is characterized by saturation and restructuring.