Cerrahi hemşirelerin kendilik algısı ve empati düzeylerinin incelenmesi
Examination of self-perception and empathy levels of surgical nurses
- Tez No: 1000775
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA BÜLBÜLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Care, Empathy, Nursing, Surgical nursing, Self-perception
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş: Empati başka bir bireyi anlama yeteneğidir. Hemşireler için empati kendilik algısını güçlendiren bir unsur olarak öne çıkarak mesleki prensip, inanç, tutum ve ilkeleri içine almaktadır. Cerrahi hemşireliği klinik, ameliyathane ve yoğun bakım ortamlarında önemli rol ve sorumlulukları olan bir hemşirelik uzmanlık alanıdır. Cerrahi hemşireler her yıl milyonlarca hastaya bakım verirler, bu da empati ve kendilik algısının cerrahi bakıma katacağı değer açısından geliştirilmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. Amaç: Bu çalışmada cerrahi hemşirelerin kendilik algısı ve empati düzeylerinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışma tanımlayıcı ve kesitsel türdedir. İstanbul Acıbadem Altunizade Hastanesi'nde cerrahi birimlerde, 1 Ağustos ile 30 Kasım 2025 tarih aralığında veri toplama yapıldı. Dahil edilme kriterini karşılayan s=169 cerrahi hemşiresi çalışmaya dahil edildi. Veri toplamada kişisel özellik formu ve Jefferson Empati Ölçeği (JEÖ) ve Çok Boyutlu Kendilik Algısı Ölçeği (KAÖ) kullanıldı. Veri analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, independent sample t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon testi ve çoklu regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Bu çalışmada cerrahi hemşirelerin empati düzeylerinin ve kendilik algısı düzeylerinin orta düzeyin üzerinde olduğu belirlendi. Cerrahi hemşirelerin empati düzeyleri ile kendilik algıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı (p<0,05). Ayrıca empati ve kendilik algısının bazı alt boyutları arasında anlamlı ilişkiler olduğu ve bu değişkenlerin bazı sosyodemografik ve mesleki özelliklere göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlendi. Çok boyutlu KAÖ'nün alt boyutları ile JEÖ ve JEÖ'nün alt boyutu Empatik Bakış Açısı Edinme arasında zayıf ve orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar saptandı (p<0,01). Çok Boyutlu KAÖ'nün alt boyutları Öz Kendilik, İdeal Kendilik, Fiziksel Kendilik, Ailesel Kendilik, İçsel Deneyimlerin Farkındalığı ve Akademik /Mesleki Kendilik çoklu doğrusal regresyon modeline dahil edildi ve model istatistiksel olarak anlamlı bulundu (R=0,438, R2=0,192, F=6,423, p<0,001). Çok Boyutlu KAÖ'nün alt boyutu İdeal kendilik JEÖ'yü pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir biçimde yordadı (B=5,650, Std. Error=1,982, β=0,284, t=2,850, p=0,005). Sonuç: Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre cerrahi hemşirelerin empati düzeyi kendilik algısından etkileniyordu. Kendilik algısının alt boyutu ideal benlik empatinin gelişmesinde yüksek önem arz ediyordu. Bunun yanı sıra ideal kendilik alt boyutundaki puan artışı empati puanını da artırıyordu. Diğer kendilik algısı alt bileşenleri de değişen düzeylerde empati gelişimini etkiliyordu. Bu çalışma cerrahi hemşirelerin kendilik algısının güçlendirilmesinin empati seviyelerinin de güçlendireceği kanısı taşımaktadır. Anahtar Kelimler: Bakım, Hemşire, Cerrahi Hemşire, Empati, Kendilik Algısı
Özet (Çeviri)
Background: Empathy is the ability to understand another individual. For nurses, empathy stands out as an element that strengthens their self-perception and includes professional principles, beliefs, attitudes and principles. Surgical nursing is a nursing specialty with important roles and responsibilities in clinical, operating room and intensive care environments. Surgical nurses care for millions of patients every year, which has demonstrated the need to develop empathy and self-perception in terms of the value they will add to surgical care. Purpose: This study aimed to examine the self-perception and empathy levels of surgical nurses. Method: The study is descriptive and cross-sectional. Data collection was carried out in the surgical units of Istanbul Acıbadem Altunizade Hospital between 1 August and 30 November 2025. n=169 surgical nurses who met the inclusion criteria were included in the study. Personal characteristics form, Jefferson Empathy Scale (JES) and Multidimensional Self-Concept Scale (MSCS) were used to collect data. Descriptive statistical methods, independent sample t test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation test and simple linear regression analysis were used in data analysis. Results: In this study, it was determined that the empathy levels and self-perception levels of surgical nurses were above the moderate level. A statistically significant relationship was found between surgical nurses' empathy levels and self-perception (p<0,05). Additionally, it was determined that there were significant relationships between some sub-dimensions of empathy and self-perception, and that these variables showed statistically significant differences according to some sociodemographic and occupational characteristics. Weak and moderate statistically significant correlations were detected between the multidimensional MSCS subscales and the JES and the JES subscale Empathetic Perspective Acquisition (p<0,01). The sub-dimensions of Multidimensional MSCS, Core Self, Ideal Self, Physical Self, Familial Self, Awareness of Inner Experiences and Academic/Professional Self were included in the multiple linear regression model and the model was found to be statistically significant (R=0,438, R2=0,192, F=6,423, p<0,001). The subscale of the Multidimensional CAS, Ideal self, predicted the JER in a positive and statistically significant way (B=5,650, Std. Error=1,982, β=0,284, t=2,850, p=0,005). Conclusion: According to the results obtained in this study, the empathy level of surgical nurses was influenced by their self-perception. The ideal self sub-dimension of self-perception was of high importance in the development of empathy. In addition, an increase in the score of the ideal self sub-dimension also increased the empathy score. The changing levels of other self-perception sub-components also affected the development of empathy.