Fiziksel aktivite ve uyku kalitesinin yürütücü işlev ve işleyen bellek üzerindeki etkisinin incelenmesi
The effect of physical activity and sleep quality on executive function and working memory
  1. Tez No: 1000813
  2. Yazar: NEJDET BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ BEDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel Performans, Fiziksel Aktivite, İşleyen Bellek, Uyku Kalitesi, Yürütücü İşlev, Cognitive performance, Executive function, Physical activity, Sleep quality, Working memory
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, bireylerin fiziksel aktivite düzeyi ve uyku kalitesinin yürütücü işlevler ile işleyen bellek üzerindeki etkisini incelemektir. Bu kapsamda fiziksel aktivite ve uyku kalitesinin, yürütücü işlevlerin alt bileşenleri olan çalışma belleği, dürtü kontrolü ve bilişsel esneklik ile olan ilişkileri değerlendirilmiştir. Yöntem: Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya gönüllü olarak katılan bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri ve uyku kaliteleri geçerli ve güvenilir ölçme araçlarıyla belirlenmiştir. Yürütücü işlevler ve işleyen bellek performansları ise standart bilişsel testler aracılığıyla değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma bulguları, fiziksel aktivite düzeyi yüksek olan bireylerin yürütücü işlevler ve işleyen bellek testlerinde daha yüksek performans sergilediğini göstermiştir. Benzer şekilde, uyku kalitesi yüksek olan bireylerin çalışma belleği, dürtü kontrolü ve bilişsel esneklik düzeylerinin anlamlı biçimde daha iyi olduğu saptanmıştır. Fiziksel aktivite ve uyku kalitesinin, yürütücü işlevlerin alt boyutları üzerinde anlamlı yordayıcı değişkenler olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Sonuç olarak, fiziksel aktivite ve uyku kalitesi bireylerin bilişsel performansları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Düzenli fiziksel aktivite ve kaliteli uyku, yürütücü işlevler ile işleyen belleğin gelişimini desteklemekte ve bilişsel işlevlerin daha etkin kullanılmasına katkı sağlamaktadır. Bu bulgular, bilişsel sağlığın korunması ve geliştirilmesi açısından fiziksel aktivite ve uyku düzenine yönelik müdahalelerin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the effects of physical activity level and sleep quality on executive functions and working memory. In this context, the relationships between physical activity and sleep quality and the subcomponents of executive functions—namely working memory, inhibitory control, and cognitive flexibility—were evaluated. Methods: This study was conducted using a correlational research design, one of the quantitative research methods. The physical activity levels and sleep quality of the participants were determined using valid and reliable measurement tools. Executive functions and working memory performance were assessed through standardized cognitive tests. The collected data were analyzed using appropriate statistical analysis methods. Results: The findings of the study revealed that individuals with higher physical activity levels demonstrated significantly better performance in executive function and working memory tests. Similarly, participants with higher sleep quality showed significantly better levels of working memory, inhibitory control, and cognitive flexibility. Physical activity level and sleep quality were found to be significant predictors of the subdimensions of executive functions. Conclusion: In conclusion, physical activity and sleep quality have a significant impact on individuals' cognitive performance. Regular physical activity and high-quality sleep support the development of executive functions and working memory and contribute to more efficient cognitive functioning. These findings highlight the importance of interventions aimed at improving physical activity and sleep habits for the maintenance and enhancement of cognitive health.