Tıp fakültesi öğrencilerinde uyku kalitesi ile akademik başarıarasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between sleep quality and academic achievement in medical faculty students
  1. Tez No: 1000895
  2. Yazar: HİLAL ACAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tıp öğrencileri, Uyku kalitesi, Akademik başarı, Medical students, Sleep quality, Academic achievement
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim gören öğrencilerin uyku kalitelerinin saptanması ve akademik başarı arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim görmekte olan 339 öğrenci ile gerçekleştirilmiş, kesitsel tipte bir anket çalışmasıdır. Veriler Haziran 2025- Ağustos 2025 tarihleri arasında toplanmıştır. Anketin birinci bölümü 30 soru içeren sosyo-demografik bilgiler, ikinci bölümü 24 soru içeren Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) 'nden oluşmuştur. Bulgular: Çalışmaya katılan 339 öğrencinin %56'sı (n=190) kadın, %44'ü (n=149) erkek olup, yaş ortalaması 22,06 ±2,56 yıl (17-34) dır. Öğrencilerin PUKİ ölçeğinden aldıkları puan ortalaması 7,41±2,88'dir ve %85,8'inin kötü uyku kalitesine sahip olduğu bulunmuştur. Dönem 1 öğrencilerinin PUKİ puan ortalamasının diğer dönem öğrencilerine göre daha yüksek olduğu (8,32±2,74) bulunmuş olup, kötü uyku kalitesinin dönem 1 seviyesindeki öğrencilerde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Yaş, sınıf düzeyi, eğitim dili, sigara kullanımı, kahve ve enerji içeceği tüketimi, ailede uyku sorunu öyküsü, sabah uyanıldığında yorgun hissetme, sabah erken saatteki derslere katılım durumu, derslerde uyuklama problemi ve ders sırasında odaklanma düzeyi gibi birçok yaşam tarzı ve çevresel değişkenin kötü uyku kalitesi ile arasında ilişki olduğu bulunmuştur. Çalışmamızda öğrencilerin genel not ortalaması düzeyine göre PUKİ puanları karşılaştırıldığında, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır(p=0,385). Bu bulgu, uyku kalitesi ile akademik başarı arasında doğrudan ve güçlü bir ilişki olmadığını göstermektedir. Sonuç: Tıp fakültesi öğrencilerinin uyku kalitesi ile akademik başarıları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the sleep quality of students studying at Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine and to identify the relationship between sleep quality and academic achievement. Materıals and methods: This study is a cross-sectional questionnaire study conducted with 339 students studying at Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine. The data were collected between June 2025 and August 2025. The first part of the questionnaire consisted of 30 questions including sociodemographic information, and the second part consisted of 24 questions from the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Results: Of the 339 students participating in the study, 56% (n=190) were female and 44% (n=149) were male, with a mean age of 22.06 ± 2.56 years (17–34). The mean PSQI score of the students was 7.41 ± 2.88, and 85.8% of them were found to have poor sleep quality. The mean PSQI score of first-year students was higher than that of students in other years (8.32 ± 2.74), and poor sleep quality was found to be more prevalent among first-year students. Many lifestyle and environmental variables, including age, grade level, language of education, smoking, consumption of coffee and energy drinks, family history of sleep problems, feeling tired upon waking in the morning, attendance at early morning classes, daytime sleepiness during classes, and level of concentration during lectures, were found to be associated with poor sleep quality. When PSQI scores were compared according to the students' grade point average levels, no statistically significant difference was found between the groups (p=0.385). This finding indicates that there is no direct and strong relationship between sleep quality and academic achievement. Conclusıon: It was found that there is no significant relationship between sleep quality and academic achievement among medical faculty students.