KSÜ Tıp Fakültesi dönem 4-5-6 öğrencilerinde uyku kalitesi ve akademik performans ile ilişkisi
Sleep quality and relationship with academic performance in KSU Medical Faculty semester 4th-5th-6th students
- Tez No: 699021
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Tıp öğrencileri, Uyku kalitesi, Sınav kaygısı, Akademik başarı, Medical students, Sleep quality, Exam anxiety, Academic success
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
AMAÇ: Bu araştırmada, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim gören Dönem 4-5-6 öğrencilerinin uyku kalitelerinin saptanması ve akademik performanslarıyla olan ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu araştırma tanımlayıcı kesitsel bir anket çalışmasıdır. 4,5 ve 6. Sınıfta eğitim gören 300 öğrenciye üç bölümden oluşan anket yüz yüze görüşülerek uygulandı. Anketin birinci bölümü sosyo-demografik bilgiler, ikinci bölümü Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve üçüncü bölümü Sınav Kaygısı Envanteri(SKE)'nden oluşmuştur. BULGULAR: Araştırma grubunda yer alan 379 öğrenciden 300'ü çalışmaya katılmayı kabul etmiştir. Öğrencilerin yaş ortalaması 23,71±1,67 ve %51'i kadındı. Öğrencilerin PUKİ ölçeğinden aldıkları puanların ortalaması 6,43±3,20'dir ve %57,7'sinin kötü uyku kalitesine sahip olduğu bulunmuştur. Kötü uyku kalitesinin Dönem 6 seviyesindeki öğrencilerde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Nöbet tutmanın, sigara kullanmanın, düzenli egzersiz yapmanın, kafeinli içecek tüketmenin ve yaşanılan ortamın uygun şartlarda olmamasının kötü uyku kalitesiyle arasında ilişki olduğu bulunmuştur. Uyku kalitesi düştükçe sınav kaygısının arttığı akademik başarının düştüğü saptanmıştır. SONUÇ: Tıp Fakültesi öğrencilerinin uyku kalitesi ile kaygı düzeyleri ve akademik başarıları arasında ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In this study, it was aimed to determine the sleep quality of Term 4-5-6 students studying at Kahramanmaraş Sütçü İmam University Faculty of Medicine and to determine its relationship with their academic performance. MATERIALS AND METHODS: This research is a descriptive cross-sectional survey study. A survey consisting of three parts was applied to 300 students studying in the 4th, 5th and 6th grades through face-to-face interviews. The first part of the survey consisted of socio-demographic information, the second part consisted of Pittsburgh Sleep Qualityxc lçm Index (PSQI) and the third part consisted of Test Anxiety Inventory (SCI). RESULTS: Of the 379 student, 300 in the research group agreed to participate in the study. The mean age of the students was 23.71±1.67 and 51% were female. The mean score of the students in the PSQI scale was 6.43±3.20, and 57.7% of them were found to have poor sleep quality. It was determined that poor sleep quality was higher in students at 6th grade. It has been found that long working shifts, smoking, not exercising regularly, consuming caffeinated beverages and not living in healthy environment are associated with poor sleep quality. It was determined that as sleep quality decreased, test anxiety increased and thus academic success decreased. CONCLUSION: It was found that there is a relationship between the sleep quality of medical school students, their anxiety levels and academic achievement.