Parsiyel hepatektomi uygulanan ratlarda silibinin ve laktüloz uygulamalarının hepatik rejenerasyon üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of silibinin and lactulose on hepatic regeneration in rats undergoing partial hepatectomy
  1. Tez No: 1000897
  2. Yazar: BAHAEDDİN UMUR AKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH AKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer rejenerasyonu, laktüloz, oksidatif stres, parsiyel hepatektomi, silibinin, Lactulose, liver regeneration, oxidative stress, partial hepatectomy, silibinin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu deneysel araştırma, %70 parsiyel hepatektomi (PH) uygulanan ratlarda silibinin ve laktülozun tek başına veya birlikte uygulanmasının karaciğer rejenerasyonu, oksidatif stres ve inflamasyon üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. YÖNTEM: Yirmi dört Spraque Dawley rat rastgele dört gruba ayrıldı (n=6): Grup 1 – Sham, Grup 2 – Silibinin, Grup 3 – Laktüloz ve Grup 4 – Silibinin + Laktüloz. Cerrahiden sonraki yedinci günde serum ve karaciğer doku örnekleri elde edildi. Serum alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH), nitrik oksit sentaz (NOS), interlökin-6 (IL-6) ve tümör nekroz faktör-alfa (TNF-α) düzeyleri ölçüldü. Karaciğer hasarı, modifiye Suzuki skorlama sistemi ile histopatolojik olarak değerlendirildi. Karaciğer rejenerasyon oranı (RO, %) Kwon formülü ile hesaplandı. BULGULAR: Serum ALT, MDA, GSH, IL-6 ve TNF-α düzeylerinde gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. AST düzeyi, Silibinin grubuna kıyasla Silibinin+Laktüloz grubunda belirgin olarak yüksek bulundu (p<0,050). Kombinasyon grubunda NOS düzeyleri Sham grubuna göre anlamlı derecede düşük saptandı (p<0,050). Histopatolojik incelemede Silibinin+Laktüloz grubunda vakuolizasyon ve toplam Suzuki skorlarının anlamlı biçimde düşük olduğu gözlendi (p<0,0100). Kwon formülüyle hesaplanan karaciğer rejenerasyon oranları açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,050). Korelasyon analizinde yalnızca NOS düzeyleri ile kümülatif histopatolojik skorlar arasında pozitif korelasyon saptandı (ρ=+0,390; p<0,050). SONUÇ: Silibinin ve laktüloz, parsiyel hepatektomi sonrası erken dönemde histolojik düzeyde koruyucu etki göstermiştir. Kombinasyon tedavisi karaciğer hasarını belirgin şekilde azaltmıştır; ancak biyokimyasal belirteçler ve rejenerasyon oranı üzerinde ek bir avantaj sağlamamıştır. Bu veriler, kombinasyonun doğrudan proliferatif bir uyarıcıdan ziyade, doku hasarını azaltan destekleyici bir yaklaşım sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: This experimental investigation sought to assess the impacts of silibinin and lactulose, both individually and in conjunction, on liver regeneration, oxidative stress, and inflammation in rats subjected to 70% partial hepatectomy. METHOD: Twenty-four Spraque Dawley rats were randomly allocated into four groups (n=6): Group 1 – Sham, Group 2 – Silibinin, Group 3 – Lactulose, and Group 4 – Silibinin+Lactulose. On the seventh surgical day, serum and liver tissue samples were obtained. Levels of serum alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), malondialdehyde (MDA), glutathione (GSH), nitric oxide synthase (NOS), interleukin-6 (IL-6), and tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) were quantified. The modified Suzuki scoring system was employed to evaluate histopathological liver damage. The liver regeneration rate (RO, %) was determined using the Kwon formula. RESULTS: No significant changes were detected among groups in serum ALT, MDA, GSH, IL-6, and TNF-α concentrations. AST levels were markedly elevated in the Silibinin+Lactulose group relative to the Silibinin group (p<0.050). The combo group exhibited significantly reduced NOS levels compared to the Sham group (p<0.050). Histopathological assessment indicated that vacuolization and overall Suzuki scores were markedly reduced in the Silibinin+Lactulose group (p<0.010). The liver regeneration rates determined by the Kwon formula showed no significant differences between groups (p>0.050). Correlation analysis revealed a positive correlation alone between NOS levels and cumulative histopathological scores (ρ=+0.390; p<0.050). CONCLUSION: Silibinin and lactulose provided histological protection during the early phase after partial hepatectomy. The combined therapy significantly reduced liver injury; however, it did not enhance biochemical markers or regeneration rates. These findings suggest that the combination mainly acts as a supportive method that reduces tissue damage rather than a direct stimulator of proliferation.