Kronik obstrüktif akciğer hastalarinda solunum kas gücünü öngörmede üst ekstremite fonksiyonel kapasitenin prognostik değeri
Prognostic value of upper extremity functional capacity in predicting respiratory muscle strength in patients with chronic obstructive pulmonary disease
  1. Tez No: 1000901
  2. Yazar: ESRA ARSLAN SAĞANAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL YILDIZ ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer hastalıkları, Akciğer hastalıkları-obstrüktif, Pulmoner rehabilitasyon, Solunum fonksiyon testleri, Solunum kasları, Lung diseases, Lung diseases-obstructive, Pulmonary rehabilitation, Respiratory function tests, Respiratory muscles
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kardiopulmoner Fizyoloji ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan bireylerde üst ekstremite fonksiyonel kapasitesini değerlendiren 6 dakika pegboard ve ring testinin (6DDPRT), solunum kas kuvvetini öngörmedeki prognostik değerini araştırmak ve bu ilişkinin klinik evrelere göre farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Gereç ve Yöntem: GOLD 2025 raporuna göre sınıflandırılan toplam 71 stabil KOAH hastası çalışmaya dahil edildi. Üst ekstremite fonksiyonel kapasitesi 6DDPRT ile değerlendirildi ve solunum kas kuvveti maksimal inspiratuvar ve ekspiratuvar basınç (MIP ve MEP) ölçümleri ile belirlendi. Alt ekstremite fonksiyonel kapasitesi 6 dakika yürüme testi (6DYT) ile ölçüldü. Klinik durum; mMRC dispne skalası, COPD Assessment Test (CAT) ve BODE indeksi kullanılarak değerlendirildi. El kavrama kuvveti Jamar dinamometresi ile ölçüldü ve periferik kas gücü manuel kas testi ile değerlendirildi. Bulgular: 6DDPRT performansı ile MIP ve MEP arasında anlamlı pozitif korelasyonlar saptandı. GOLD A grubunda 6DDPRT performansı ile MIP ve MEP'nin beklenen yüzdeleri arasında zayıf–orta düzeyde korelasyonlar gözlenirken, GOLD B ve GOLD E gruplarında ilişki saptanmadı. Tüm GOLD gruplarında 6DDPRT ile 6DYT arasında pozitif ilişki bulundu. GOLD E grubunda ise 6DDPRT performansının mMRC dispne skoru ve BODE indeksi ile negatif ilişki gösterdiği belirlendi. Sonuç: Altı dakika pegboard ve ring testi, KOAH'lı hastalarda üst ekstremite fonksiyonel kapasitesini değerlendirmede geçerli ve pratik bir araçtır. Özellikle erken evre KOAH'ta solunum kas kuvveti ile ilişkili bulunması, bu testin solunum kas fonksiyonları hakkında klinik açıdan anlamlı bilgiler sağlayabileceğini düşündürmektedir. İleri evrelerde ise test performansının dispne yükü ve genel hastalık şiddetinden daha fazla etkilendiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the prognostic value of upper extremity functional capacity assessed by the 6-minute pegboard and ring test (6DDPRT) in predicting respiratory muscle strength in patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD), and to examine whether this relationship differs according to clinical stages. Materials and Methods: A total of 71 stable COPD patients classified according to the GOLD 2025 report were included. Upper extremity functional capacity was assessed using the 6DDPRT, and respiratory muscle strength was evaluated by maximal inspiratory and expiratory pressures (MIP and MEP). Lower extremity functional capacity was measured using the 6-minute walk test (6DYT). Clinical status was assessed using the mMRC dyspnea scale, COPD Assessment Test (CAT), and BODE index. Handgrip strength was measured with a Jamar dynamometer, and peripheral muscle strength was assessed using manual muscle testing. Results: Significant positive correlations were found between 6DDPRT performance and both MIP and MEP. In the GOLD A group, weak-to-moderate correlations were observed between 6DDPRT performance and predicted percentages of MIP and MEP, whereas no significant relationships were found in the GOLD B and GOLD E groups. Positive correlations were observed between 6DDPRT and 6DYT in all GOLD groups. In the GOLD E group, 6DDPRT performance was negatively correlated with mMRC dyspnea score and BODE index. Conclusion: The 6-minute pegboard and ring test is a valid and practical tool for assessing upper extremity functional capacity in patients with COPD. Its association with respiratory muscle strength, particularly in early-stage COPD, suggests that it may provide clinically meaningful information regarding respiratory muscle function. In advanced stages, test performance appears to be more strongly influenced by dyspnea burden and overall disease severity.