Kardiyak implante edilebilir elektronik cihazı bulunan hastaların perioperatif yönetiminde anesteziyoloji ve reanimasyon hekimlerinin bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge, attitudes, and practices of anesthesiology and reanimation physicians in the perioperative management of patients with cardiac implantable electronic devices
  1. Tez No: 1000959
  2. Yazar: MUKADDES CEYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENEM GİRGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyak implante edilebilir elektronik cihazlar, perioperatif yönetim, elektromanyetik etkileşim, hasta güvenliği
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kardiyak implante edilebilir elektronik cihaz (CIED) taşıyan hastaların perioperatif yönetimine ilişkin olarak anesteziyoloji ve reanimasyon hekimlerinin bilgi, tutum ve uygulama düzeylerini değerlendirmek; kurum türü, mesleki unvan ve görev süresinin bu süreç üzerindeki olası etkilerini incelemek ve eğitim ile kurumsal protokol varlığının klinik davranışlara yansımasını ortaya koymaktır. Yöntem: Katılımcılara CIED'li hastalarda cihazın tanınması, EMI (elektromanyetik etkileşim) riskinin belirlenmesi ve alınacak önlemler, intraoperatif malign aritmi yönetimi ile postoperatif takip süreçlerine yönelik sorular yöneltilmiştir. Bu kapsamda hazırlanan 25 soruluk anket, Google Forms aracılığıyla elektronik ortamda ilgili hekimlere ulaştırılmış; veri toplama süreci altı ay olarak planlanmıştır. Aktif olarak görev yapan 300 katılımcıdan elde edilen yanıtlar istatistiksel analize dâhil edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda elde edilen veriler, anesteziyoloji ve reanimasyon hekimlerinin CIED yönetimine ilişkin bilgi, tutum ve davranışlarının mesleki unvan, görev süresi ve kurum yapısına göre anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Daha az deneyimli hekimlerde bilgi düzeyinin daha düşük olduğu; kurumlar arasında tutum ve davranışlarda belirgin bir heterojenlik bulunduğu saptanmıştır. CIED'e ilişkin temel bilgilerin görece iyi bilindiği; buna karşın mıknatıs kullanımı ve implante edilebilir kardiyoverter-defibrilatör (ICD) antitaşikardi fonksiyonunun yönetimi gibi ayrıntılı ve yüksek riskli alanlarda önemli bilgi eksikliklerinin bulunduğu belirlenmiştir. Kliniklerinde yazılı protokol bulunan ve CIED eğitimi almış katılımcıların davranış puanlarının anlamlı biçimde daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Bu çalışma, anesteziyoloji ve reanimasyon hekimlerinin perioperatif CIED yönetiminde rehberlerle uyumlu bilgi alanları bulunmakla birlikte, özellikle uygulamaya yansıyan davranışlarda belirgin heterojenlik ve bilgi boşlukları olduğunu ortaya koymaktadır. 0–2 yıl mesleki deneyime sahip hekimlerde bilgi, tutum ve davranış puanlarının daha düşük saptanmış olması, yapılandırılmış eğitim programlarının bu grup açısından önceliklendirilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Perioperatif CIED yönetiminde standartlaştırılmış eğitim ve kurumsal protokollerin, mesleki deneyim süresinden bağımsız olarak klinik davranışları olumlu yönde etkilediği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the knowledge, attitudes, and practices of anesthesiology and reanimation physicians regarding the perioperative management of patients with cardiac implantable electronic devices (CIEDs); to investigate the potential effects of institution type, professional title, and duration of practice on this process; and to determine how education and the presence of institutional protocols are reflected in clinical behaviors. Methods: Participants were asked questions related to device identification in patients with CIEDs, assessment of EMI (electromagnetic interference) risk and preventive measures, intraoperative management of malignant arrhythmias, and postoperative follow-up processes. A 25-item questionnaire developed within this scope was distributed electronically to relevant physicians via Google Forms, and the data collection period was planned for six months. Responses obtained from 300 actively practicing participants were included in the statistical analysis. Results: The data obtained in our study demonstrated that the knowledge, attitudes, and practices of anesthesiology and reanimation physicians regarding CIED management differed significantly according to professional title, duration of practice, and institutional structure. Lower levels of knowledge were observed among less experienced physicians, and marked heterogeneity in attitudes and practices was identified across institutions. While fundamental knowledge regarding CIEDs was relatively well established, significant knowledge gaps were identified in more detailed and high-risk areas, such as magnet use and management of antitachycardia functions of implantable cardioverter-defibrillators (ICDs). Participants who had received CIED-related training and worked in clinics with written protocols demonstrated significantly higher practice scores. Conclusions: This study reveals that, although anesthesiology and reanimation physicians possess areas of knowledge consistent with guidelines in perioperative CIED management, there is substantial heterogeneity and notable knowledge gaps, particularly in practice-related behaviors. The lower knowledge, attitude, and practice scores observed among physicians with 0–2 years of professional experience indicate that structured educational programs should be prioritized for this group. Standardized education and institutional protocols in perioperative CIED management were shown to positively influence clinical behaviors, independent of professional experience duration.