İş stresinin uyum süreci üzerindeki etkisi: Ankara'daki kamu çalışanları üzerine bir araştırma
The effect of workaholism tendencies of revenue administration personnel on work stress and job
  1. Tez No: 1000986
  2. Yazar: ONUR ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OYA ÖNALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Stresi, İş Uyumu, Kamu Çalışanları, Job Stress, Work Adjustment, Public Employees
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
İşlerini hayatlarının merkezi haline getiren bireyler, iş dışında geçen zamanlarında genellikle huzursuzluk ve tatminsizlik hissi yaşayabilirler. Bu kişiler, çalışma hayatları dışında kendilerini eksik ve amaçsız hissederek, kişisel tatmin duygularında bir boşluk yaratıp kendilerini strese sürükleyebilirler. İş stresi, günümüzde yalnızca bir davranışsal eğilim olarak değil, aynı zamanda psikolojik bir rahatsızlık ve farkı bir yeti olarak da kabul edilmektedir. İşlerini aşırı şekilde hayatlarının merkezine koyan çalışanlar hem profesyonel hem de kişisel yaşam mücadelesinde denge oluşturmakta zorluk çekerler. Bu durum, özellikle aile hayatı ve sosyal çevreyle sorunlara sebebiyet verir. Çalışanlar, iş ve özel yaşamları arasında bu tür bir tutarsızlık yaşadıklarında, iş stresinin etkisiyle tükenmişlik hissine kapılabilir ve işlerinden aldıkları huzur azalabilir, yerini endişe, kaos ve kaygı ile doldururlar. Bu süreç, beraberinde bireylerin genel uyum süreçlerini negatif etkileyerek, hayatının her noktasındaki verimliliklerini düşürebilir. İş stresi, aşırı iş yükü, belirsiz görev tanımları, yönetim tarzı, ücret yetersizliği, yetersiz eğitim ve örgütsel destek eksiklikleri gibi sebeplerden ötürü çalışanların uyum süreçlerini olumsuz etkileyebilir. Bu stres faktörleri, mevcut bireysel verimliliği ve iş tatminini düşürürken, örgütsel düzeyde de genel performans ile beraber memnuniyetsizlik ve uyum sorunları oluşturmaktadır. Aşırı iş stresi, bireyde hafıza sorunları, odaklanma güçlüğü ve baş ağrısı gibi çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu da kişinin günlük hayatını zorlaştırarak yaşam kalitesinin düşmesine sebep olabilir. Stresin uzun süre devam etmesi, duygusal ve fiziksel sağlığı üzerinde kalıcı izler bırakabilir. Bu nedenle, iş yerlerinde stres yönetimi stratejileri uygulanmalı, çalışanların stres seviyelerini izlemek ve gerektiğinde destek sağlamak, bireylerin sağlıklı bir uyum süreci geçirmeleri için gereklidir. İş stresi ve uyum sürecinin incelendiği bu çalışma üç bölümü içermektedir. İlk bölümde araştırmanın iş stresi teorik olarak kavram ve kuramlarıyla anlatılmıştır. İkinci bölümde ise; uyum ve uyum süreci olgusunun teorik çerçevesi, kavramları, nedenleri, sonuçları ve iş stresi ve uyum süreci olgusunu ele alınıp karşılaştırılarak açıklanmıştır. Son olarak üçüncü bölümde ise; Ankara'daki kamu çalışanlarına uygulanan anket ile toplanan veriler ışığında, iş stresi ile uyum süreci arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Bu analiz, çalışanların iş stresinin uyum süreçlerine nasıl etki ettiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Individuals who make their work the center of their lives often experience feelings of restlessness and dissatisfaction during their time outside of work. These individuals, feeling incomplete and aimless outside of their work lives, may experience a void in their sense of personal fulfillment, leading to stress. Work stress is recognized today not only as a behavioral tendency, but also as a psychological disorder and a distinct ability. Employes who excessively center their lives around their work struggle to find balance in both their professional and personal lives. This situation particularly leads to problems in family life and social circles. When employes experience such inconsistency between their work and personal lives, they may feel burned out due to the impact of work stress, and their sense of peace from their jobs may decrease, replaced by anxiety, chaos, and worry. This process can negatively impact individuals' overall adaptation processes, potentially reducing their productivity at every stage of their lives. Work stress can negatively impact employes' adaptation processes due to reasons such as excessive workload, unclear job descriptions, management style, inadequate pay, lack of sufficient training, and lack of organizational support. These stress factors not only reduce current individual productivity and job satisfaction but also create dissatisfaction and adaptation problems at the organizational level, along with overall performance. Excessive work stress can lead to various ailments in individuals, such as memory problems, difficulty concentrating, and headaches. This can also make daily life difficult for the person, leading to a decrease in their quality of life. Prolonged stress can leave lasting marks on emotional and physical health. Therefore, stress management strategies should be implemented in workplaces, and monitoring employes' stress levels and providing support when needed are essential for individuals to go thru a healthy adaptation process. This study, which examines job stress and the adaptation process, consists of three sections. In the first section, the research is explained theoretically with its concepts and theories of job stress. In the second part, the theoretical framework, concepts, causes, and consequences of the phenomenon of adaptation and the adaptation process, as well as the phenomenon of work stress and the adaptation process, are discussed, compared, and explained. Finally, in the third section, based on the data collected from a survey administered to public employes in Ankara, the relationship between job stress and the adaptation process was analyzed statistically in detail.This analysis aims to reveal how employes' job stress affects their adaptation processes.