Hastanelerdeki örgütsel çeviklik ve dijital dönüşüm ilişkisi
Relationship between organizational agility and digital transformation in hospitals
  1. Tez No: 1001009
  2. Yazar: PINAR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA SÖYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Hastaneler, Health Care Management, Healthcare Management, Hospitals
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital teknolojiler, Personel-hastane, İdare işleri-hastane, Digital technologies, Personnel-hospital, Housekeeping-hospital
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Günümüzde küreselleşmenin ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle birlikte belirsizlik, değişen beklentilerin yer aldığı rekabet ortamı, ani ve öngörülemeyen değişiklikler yoğun olarak yaşanmakta ve teknoloji her geçen gün daha da ilerleyerek hayatımızın hemen hemen her alanını dönüştürmektedir. Karmaşıklığın, belirsizliğin, ani ve öngörülemez değişikliklerin, farklı beklentilerin yoğun olarak hissedildiği hastaneler çeşitli meslek gruplarını içinde barındıran, insan ve toplum sağlığında temel bir role sahip olan organizasyonlardır. Bütün bu değişip dönüşen koşullar altında hastanelerin çevik ve dijital dönüşüyor olması gereklidir. Bu çalışmada hastane çalışanlarının örgütsel çeviklik ve dijital dönüşüm algı düzeylerini ölçerek bu iki kavram arasındaki ilişkiyi sosyodemografik verilerle birlikte ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni İstanbul ilinde faaliyet gösteren özel hastanelerdir. Araştırma, dijital dönüşüm süreçlerini aktif olarak yürüten ve araştırmaya izin veren, 600 kişilik kadroya sahip özel bir hastanede yapılmıştır. Nicel ve kesitsel olarak yapılan çalışmanın örneklemi bu hastanede çalışan 18 yaşını doldurmuş gönüllü 433 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırma kapsamında“Örgütsel Çeviklik Ölçeği”ve“Dijital Dönüşüme Bakış Ölçeği”isimli iki temel ölçek kullanılmıştır. Araştırma anket formu, sosyodemografik özellikleri de içeren üç bölümden oluşmuştur. Anket formu çevrim içi olarak hastanede kullanılan eğitim ve iç haberleşme platformu üzerinden anket özelliği kullanılarak katılımcılara ulaştırılarak yanıtlar toplanmıştır. Toplanan veriler, SPSS 29.0 ve Microsoft Excel 2016 programları kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların demografik özellikleri frekans ve yüzde dağılımlarıyla sunulmuştur. Cronbach's Alpha, t-testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon Analizi ile analiz edilmiştir. Tüm analizlerde anlamlılık düzeyi p < 0.05 olarak belirlenmiştir. Güvenilirlik analizleri ölçeklerin yüksek iç tutarlılığa sahip olduğunu göstermiştir (α > 0.96). Tanımlayıcı bulgular, katılımcıların örgütsel çeviklik algılarının orta (Ort. = 3,17), dijital dönüşüm algılarının ise orta-yüksek (Ort. = 3,91) düzeyde olduğunu göstermiştir. Araştırmanın temel bulgusu, örgütsel çeviklik ile dijital dönüşüme bakış arasında orta düzeyde, anlamlı ve pozitif bir ilişki (r = 0,611–0,646, p < 0,001) olduğudur. Bu bulgu, çeviklik algısı yüksek olan çalışanların, dijital dönüşümü kişisel gelişim ve verimlilik açısından daha olumlu değerlendirme eğiliminde olduğunu ortaya koymuştur. Fark analizlerinde, örgütsel çeviklik algısının yaş (45 yaş ve üzerinde daha yüksek), deneyim (16 yıl ve üzeri daha yüksek) ve eğitim durumuna (eğitim düzeyi arttıkça daha yüksek) göre; dijital dönüşüme bakış algısının ise büyük ölçüde demografik faktörlerden bağımsız olmakla birlikte çalışılan birime (idari bürolarda ve polikliniklerde daha yüksek) göre anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, sağlık sektöründe örgütsel çeviklik düzeyinin ve dijital dönüşüme bakış düzeylerinin birbirini destekler ilişkide olduğu belirlenmiştir. Günümüz koşullarında hastanelerin örgütsel çeviklik ve dijital dönüşüm algı düzeylerini artırmaları hizmetlerin devamlılığını sağlama yolunda oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Today, due to the impact of globalization and technological advancements, uncertainty, a competitive environment of shifting expectations, and sudden and unpredictable changes are intensely experienced. Technology, advancing daily, is transforming almost every aspect of our lives. Hospitals, where complexity, uncertainty, sudden and unpredictable changes, and differing expectations are intensely felt, are organizations encompassing diverse professional groups and playing a fundamental role in human and public health. Under these changing and evolving conditions, hospitals must be agile and digitally transformed. This study aimed to measure hospital employees' perceptions of organizational agility and digital transformation and to reveal the relationship between these two concepts using sociodemographic data. The universe of the research is private hospitals operating in Istanbul. The research was conducted in a private hospital with a staff of 600 people, which actively carries out digital transformation processes and allowed the research. The sample of this quantitative and cross-sectional study consists of 433 volunteer participants over the age of 18 working in this hospital. Within the scope of the research, two basic scales named“Organizational Agility Scale”and“Digital Transformation Perspective Scale”were used. The research survey consisted of three sections, including sociodemographic characteristics. The survey form was delivered to the participants online using the survey feature on the hospital's education and internal communication platform, and responses were collected. The collected data were analyzed using SPSS 29.0 and Microsoft Excel 2016 programs. The demographic characteristics of the participants are presented as frequency and percentage distributions. They were analyzed using Cronbach's Alpha, t-test, ANOVA, and Pearson Correlation Analysis. In all analyses, the significance level was determined as p < 0.05. Reliability analyses showed that the scales had high internal consistency (α > 0.96). Descriptive findings showed that the participants' perception of organizational agility was moderate (Mean = 3.17), and their perception of digital transformation was moderate-high (Mean = 3.91). The main finding of the study is that there is a moderate, significant, and positive relationship (r = 0.611–0.646, p < 0.001) between organizational agility and perspectives on digital transformation. This finding revealed that employees with a high perception of agility tend to evaluate digital transformation more positively in terms of personal development and productivity. Difference analyses revealed that perceptions of organizational agility differed significantly by age (higher at 45 years and above), experience (higher at 16 years and above), and educational status (higher as the level of education increases); while perceptions of digital transformation differed significantly by unit (higher in administrative offices and outpatient clinics), although largely independent of demographic factors. As a result, it has been determined that the level of organizational agility and the level of perspective on digital transformation in the healthcare sector are in a mutually supportive relationship. In today's conditions, it is crucial for hospitals to increase their perceptions of organizational agility and digital transformation to ensure the continuity of services.