Emniyet teşkilatı mensuplarının meslek algıları: Emekli polislerin görüşleri üzerinden bir inceleme
Professional perceptions of law enforcement officers: An examination through the views of retired police officers
- Tez No: 1001017
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED ENES KAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk kamu yönetimi, Ulusal güvenlik, Turkish public administration, National security
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, emniyet teşkilatı mensuplarının meslek algılarını emekli polisler perspektifinden incelemektir. Polislerin mesleki algıları, sundukları hizmetin kalitesini doğrudan etkileyen bir faktör olduğundan, elde edilen bulguların ilgili literatüre ve politika yapıcılara önemli katkılar sunması beklenmektedir. Nitel araştırma desenine uygun olarak yürütülen çalışmada veriler, mülakat tekniği ile toplanmıştır. Amaçlı ve kartopu örnekleme yöntemleri kullanılarak 25 emekli polis memuru ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, meslek seçiminde hem devlete hizmet etme ideali gibi içsel motivasyonların hem de işsizlik ve maddi kaygılar gibi dışsal ekonomik faktörlerin etkili olduğunu göstermektedir. Katılımcılar mevzuatın yetersizliğinden; bilhassa çalışma saatleri, ek gösterge, mesai ücretleri ve tayin zorlukları gibi özlük haklarındaki sorunlardan şikayetçidir. Meslek, diğer iş kollarına kıyasla daha riskli ve stresli olarak algılanmaktadır. Teşkilat içi sorunlarda hiyerarşik ve katı örgüt yapısı, saha çalışmalarında ise vatandaşla doğrudan etkileşimin yarattığı zorluklar ön plana çıkmaktadır. Diğer kurumlarla ilişkilerde ise en temel sorunun koordinasyon ve bilgi paylaşımı eksikliği olduğu belirtilmiştir. Stresle başa çıkma mekanizması olarak aile ve meslektaş dayanışmasının önemine vurgu yapan katılımcılar, kadın polis algısında ise son yıllarda olumlu bir dönüşüm yaşandığını ve kadın personelin iş yaşam dengesindeki zorluklara rağmen başarılı bir performans sergilediğini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the professional perceptions of law enforcement officers from the perspective of retired police officers. Since police officers' professional perceptions directly affect the quality of service they provide, the findings are expected to make significant contributions to the relevant literature and policymakers. Conducted using a qualitative research design, data were collected through interviews. Semi-structured interviews were conducted with 25 retired police officers using purposive and snowball sampling methods, and the data were analyzed using content analysis. The research findings indicate that both intrinsic motivations, such as the ideal of serving the state, and extrinsic economic factors, such as unemployment and financial concerns, influenced career choice. Participants complained about the inadequacy of legislation; particularly regarding issues related to personal rights such as working hours, additional allowances, overtime pay, and difficulties in transfers. The profession is perceived as more risky and stressful compared to other occupations. In internal organizational problems, the hierarchical and rigid organizational structure stands out, while in field work, the difficulties created by direct interaction with citizens are highlighted. In relations with other institutions, the most fundamental problem is stated to be the lack of coordination and information sharing. Participants emphasized the importance of family and professional support as a coping mechanism for stress, and stated that there has been a positive transformation in the perception of female police officers in recent years, with female personnel demonstrating successful performance despite the challenges in work-life balance.