Deprem sonrası barınma sorununun eğitime yansımaları: Elazığ örneği
The impact of post-earthquake housing problems on education: The Elazığ example
- Tez No: 1001024
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR YERLİKAYA ŞAŞMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Barınma, Eğitim, Afetlerin Etkileri, Depremin Sosyal Etkileri, Earthquake, Shelter, Education, Effects of Disasters, Social Impacts of Earthquakes
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET DEPREM SONRASI BARINMA SORUNUNUN EĞİTİME YANSIMALARI: ELAZIĞ ÖRNEĞİ Selçuk SELVİ Yüksek Lisans Tezi FIRAT ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimleri Enstitüsü KAMU YÖNETİMİ ANA BİLİM DALI Kamu Yönetimi Programı Şubat 2026, Sayfa: X + 110 Türkiye'de afetlerin yaşanma sıklığı dikkate alındığında önlemlerin alınmasının zorunluluğu daha iyi görülmektedir. Özellikle depremlerin hem can kaybına ve hem de mal kaybına neden olması tedbirli olmayı gerektirmektedir. Sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bugüne kadar geçen zamana bakılacak olursa çok büyük depremlerin meydana geldiği ve etkilerinin uzun süre devam ettiği görülmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde afetlerin tanımı ve etkileri üzerinde durulmuştur. 24 Ocak 2020 ve 6 Şubat 2023 tarihlerinde meydana gelen büyük depremlerin genel etkilerinin yanı sıra Elazığ özelindeki etkileri sonraki bölümlerde ayrıntılarıyla ele alınmıştır. Elazığ depremiyle birlikte ilde ortaya çıkan barınma sorunu kira artışlarına neden olmuştur. Barınma sorunu ile birlikte eğitimde aksamalar yaşanmaya başlamıştır. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremleri Türkiye tarihinin en çok etkiye sahip depremleri olarak tarihe geçmiş olup Elazığ'ı da etkilemiştir. Kahramanmaraş depremleri neticesinde Elazığ özelinde devam eden barınma sorunlarına ve eğitime etkilerine çalışmada ayrıntılı olarak yer verilmiştir. Çalışma nitel bir araştırma olup fenomenoloji deseni kullanılmıştır. 30 veli ve 15 öğretmen ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmelerde gerek velilerden ve gerekse öğretmenlerden bu konuda düşünceleri sorulmuş ve çalışmada bu görüşmeler analiz edilerek değerlendirilmiştir. Yapılan görüşmelerden elde edilen bulgular deprem sonrası koordinasyon sorunlarının olduğu, konut temininde sıkıntılar yaşandığı, kiralarda fahiş artışların yapıldığı, göçlerin yaşandığı, göçlere bağlı olarak öğrencilerin öğrenme ortamlarının değiştiği ve öğrencilerin başarılarının düştüğünü göstermiştir.. Ayrıca analizler neticesinde elde eden bulgulara dayalı olarak önerilere yer verilmiştir. Bu öneriler insani yaşam standartlarına uygun geçici barınma çözümlerinin bulunması, kalıcı konutlara geçişin hızlandırılması, eğitim süreçlerinin daha verimli olacak şekilde planlanması gibi önerilerdir.“Depremlerden Sonra Barınma Sorununun Eğitime Yansımaları: Elazığ Örneği”adlı çalışmada elde edilen bulgular ile daha sonra meydana gelebilecek depremlerde alınması gereken önlemleri ortaya koyma ve zararları mümkün olduğunca azaltma çalışmalarına katkı sunmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Impact of Post-Earthquake Housing Problems On Education: The Elazig Example Selçuk SELVİ Master's Thesis FIRAT UNIVERSITY Graduate School of Social Sciences DEPARTMENT OF PUBLIC ADMINISTRATION Public Administration Program Fabruary 2026, Page: X + 110 Considering the frequency of disasters in Turkey, the necessity of taking precautions becomes even clearer. Earthquakes, in particular, cause both loss of life and property, making preparedness essential. Looking only at the time since the founding of the Republic of Turkey, it is evident that many large earthquakes have occurred, and their effects have lasted for a long time. The first section of this study focuses on the definition and effects of disasters. The general effects of the major earthquakes that occurred on January 24, 2020, and February 6, 2023, as well as their effects specific to Elazığ, are discussed in detail in the following sections. The housing problem that arose in Elazığ following the earthquake led to rent increases. Along with the housing problem, disruptions in education began to occur. The Kahramanmaraş earthquakes of February 6, 2023, went down in history as the earthquakes with the greatest impact in Turkish history and also affected Elazığ. The ongoing housing problems and educational impacts in Elazığ following the Kahramanmaraş earthquakes are detailed in this study. This study is a qualitative research using a phenomenological design. Interviews were conducted with 30 parents and 15 teachers. Both parents and teachers were asked for their opinions on the subject, and these interviews were analyzed and evaluated in the study. The findings from the interviews showed that there were coordination problems after the earthquake, difficulties in securing housing, exorbitant increases in rents, migration, changes in students' learning environments due to migration, and a decrease in student achievement. Furthermore, recommendations based on the findings of the analysis are included. These recommendations include finding temporary housing solutions that meet humane living standards, accelerating the transition to permanent housing, and planning educational processes to be more efficient. The study, titled“The Impact of Housing Problems on Education After Earthquakes: The Elazığ Example,”aims to contribute to identifying and mitigating the effects of future earthquakes by presenting the necessary precautions.