Politik pazarlama uygulamalarına bakış açılarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
- Tez No: 441070
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Politik Pazarlama, Seçmen Davranışları, Seçim Kampanyası, Political Marketing, Voter's behavior, election's campaign
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Politik pazarlama, seçim kampanyalarında ve özellikle de seçim propagandalarında önemli bir yer tutmaktadır. Politik pazarlamanın nesnel bir şekilde uygulanmaya konması siyasi partilerin kendi politikalarını ifade etmesi şeklinde gerçekleşebilmektedir. Zira dünyadaki gelişmelerin ve küreselleşmenin etkisiyle bugün önemini yitirmeye başlamış olan ideolojiler, siyasi partilerin gerek programlarında gerekse söylemlerinde birbirlerine benzer olduğunu ortaya koymaktadır. Dolayısıyla politik pazarlamada siyasi partiler seçim kampanyalarında birbirinden ayrı stratejiler geliştirerek hedef seçmen kitlesine yönelik çalışmalar yapmaktadırlar. Bu çalışmanın hedefi öncelikle seçim zamanında yapılan politik pazarlama uygulamasının seçmenler kapsamında etkisi olup olmadığını belirli duruma getirmektir. Bu anlamda çalışmamız Suriye'deki seçim sistemine göre planlanmış olup, seçme hakkına sahip olan 1363 kişiye anket uygulanarak politik pazarlama uygulamalarının belirlenmesi ile ilgili sonuçlar elde edilmiştir. Çalışma sonucunda ankete katılan seçmenlerin seçim kampanyası döneminde politik pazarlama uygulamalarının etkisi altında olduğu ve bu dönemde yapılan politik pazarlama çalışmalarının seçmeni olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Political marketing has a major importance in the political campaigns especially the political propaganda. Political marketing is the tool that political parties implements in order to expresses its policies. And since ideologies started to lose its importance due to globalization and evolution, political parties started to look very similar in its approach and programs.This is why political parties started to develop its political marketing strategies through giving more focus to their potential electorate. The main important purpose of this study is to know to which extent does political marketing have effect on the electorate during elections. And in this context we have conducted our research in which we surveyed 1363 individuals who have the right to vote according to the existing voting laws in Syria, through this survey we got results related to the effect of political marketing's methods.In conclusion, this study suggests that political marketing had an influence on the voters during the election's campaign and at the same time it positively drove the voters.