Kahramanmaraşlı şairlerin şiirlerinin değerler eğitimi açısından incelenmesi
An examination of the poems of poets from Kahramanmaraş from the perspective of values education
  1. Tez No: 1001314
  2. Yazar: ARİF EMRE ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ALYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türk şiiri, Turkish poem
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Şiirler, içeriğinde çeşitli değerleri barındırabilen metinlerdir. Evrensel, ulusal, kültürel, dinî ve toplumsal birçok değeri içerebilen bazı şiirler, bu yönüyle zengin içeriktedirler. Şiirlerin değerler eğitimi için derslerde kullanılması, derslerin niteliği açısından bir katma değerdir. Türkçe derslerinde de metin olarak çeşitli yörelerde ve şehirlerde yaşamış şairlerin şiirlerinin kullanılması, değerlerin çeşitliliği açısından fayda sağlayabilmektedir. Bu sayede öğrenciler farklı şiir türleri ve şairlerle tanışabilmekte, çeşitli kültürel ögelere ve değerlere maruz kalarak ulusal bir anlayış elde edebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, geçmişten beri coğrafyasında birçok şaire ev sahipliği yapan ve onların edebiyat dünyalarına ilham veren Kahramanmaraş'ın şairlerinin şiirlerini değerler yönünden incelemek, şiirlerde yer alan değerleri belirleyip yorumlamak ve metin seçimi esasları ışığında uygun nitelikte olan şiirleri metin önerisi kapsamında sunmaktır. Çalışmanın kapsamını, Kahramanmaraşlı halk şairleri ve onların şiirleri oluşturmaktadır. Betimsel tarama modelinin kullanıldığı çalışmada, Türkçe dersinin öğretim programından yararlanılarak değerler listesi oluşturulmuştur. Türkçe dersi öğretim programı, değerler bakımından donanımlı görülmektedir. Bu bağlamda 2024 Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programı'ndaki 23 değerden oluşan bir değerler listesi oluşturulmuştur. Kahramanmaraşlı şairlerin ve şiirlerinin toplandığı“Kahramanmaraş Halk Şairleri”adlı eserdeki 366 adet şiir, belirlenen 23 farklı değer bağlamında değerlerin yer alma durumları gözetilerek tafsilatlı olarak incelenmiş ve araştırma sonucunda bu şiirler ile ilgili 323 adet veriye ulaşılmıştır. Araştırmada betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın kapsamını, Kahramanmaraşlı şair ve yazar olan Ramazan Avcı'nın kaleme aldığı“Kahramanmaraş Halk Şairleri”adlı eseri oluşturmaktadır. Çalışmanın sonunda Kahramanmaraşlı şairlerin şiirlerinin, değerler bakımından zengin olduğu, çeşitli konu ve temalarda şiirler yazmış oldukları belirlenmiştir. Bu bağlamda şiirlerinde en fazla yer alan değerlerin sevgi, estetik, vatanseverlik ve mütevazılık olduğu tespit edilmiştir. Şiirler arasında uygun nitelikleri karşılayan 3 adet şiir de ilgili kurumlarca değerlendirilmek üzere öneri olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Poems are texts that can contain various values. Some poems, which can encompass universal, national, cultural, religious and social values are rich in content in this regard. Using poems in lessons for values education adds value to the quality of the lessons. In Turkish language classes, using poems by poets who lived in various regions and cities as texts can be beneficial in terms of the diversity of values. This allows students to become acquainted with different types of poetry and poets, and by being exposed to various cultural elements and values, they can gain a national understanding. The aim of this study is to examine the poems of poets from Kahramanmaraş, a city that has been home to many poets throughout history and has inspired their literary worlds, in terms of values, to identify and interpret the values present in the poems, and to present suitable poems as text suggestions in light of the principles of text selection. The scope of the study consists of Kahramanmaraş folk poets and their poems. Using a descriptive survey model, a list of values was created by drawing on the Turkish teaching program. The Turkish Language curriculum is considered to be well-equipped in terms of values. In this context, a list of 23 values has been created fort he 2024 Middle School Turkish Language course curriculum. The 366 poems collected in the work titled“Kahramanmaraş Folk Poets,”which brings together Kahramanmaraş poets and their poems, were examined in detail, taking into account the presence of values within the context of the 23 different values identified. As a result of the research, 323 pieces of data related to these poems were obtained. The study employed descriptive analysis. The scope of the study is defined by the work titled“Kahramanmaraş Folk Poets”written by Ramazan Avcı, a poet and writer from Kahramanmaraş. At the end of the study, it was determined that the poems of Kahramanmaraş poets are rich in values and that they have written poems on various subjects and themes. In this context, it was found that the most frequently occurring values in their poems are love, aesthetics, patriotism, and modesty. Three poems that meet the appropriate criteria were also recommended for evaluation by the relevant institutions.