Taşıma merkezi okul sisteminin bazı okul paydaşlarının görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of the transportation center school systemaccording to the views of some school stakeholders
- Tez No: 1001332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİM GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Taşımalı Eğitim, Okul Paydaşı, Görüş, Transportation Education, School Stakeholder, Opinion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
“Taşıma Merkezi Okul Sisteminin Bazı Okul Paydaşlarının Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi”adlı bu bilimsel çalışmada taşıma merkez okullarında görev yapan okul yöneticilerinin (okul müdür ve okul müdür yardımcıları), öğretmenlerinin, öğrencilerinin, taşımalı öğrenci velilerinin, servis şoförleri ve taşımalı öğrenciler için getirilen öğlen yemeğinin dağıtımından sorumlu işçi personellerin taşımalı eğitim uygulamasına yönelik görüşlerine başvurulmuştur. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen bu çalışmada araştırma deseni olarak fenomenoloji (olgu bilim) deseni ve amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, çalışmaya katılan yöneticilere (okul müdürleri ve müdür yardımcıları) ve öğretmenlere, taşımalı eğitimle ilgili görüşlerini almak amacıyla, 5 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış bir görüşme formu uygulanmış ve bu yolla veriler toplanmıştır. Aynı şekilde taşıma merkezi okullarda bulunan taşımalı öğrencilere, taşımalı öğrenci velilerine, taşımalı öğrencileri servis aracı ile taşımaktan sorumlu servis şoförleri ve taşımalı öğrencilere dağıtılması için gönderilen yemeği dağıtan işçi personellere de taşımalı eğitimi konu alan ve 4 adet sorudan oluşmuş yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla ilgili konu hakkında veri toplanmıştır. Taşıma merkezi 12 okulda 5 okul müdürü, 5 okul müdür yardımcısı, 8 öğretmen, 8 öğrenci, 2 taşımalı öğrenci velisi, 2 yemek dağıtan işçi personel ve 4 servis şoförünün taşımalı eğitim uygulamasına dair görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmada geçerlilik inandırılabilirlik ve aktarılabilirlik ölçütleri ile sağlanmaya çalışılmıştır. Güvenirliğin sağlanması için ise tutarlılık ve doğrulanabilirlik ölçütleri esas alınmıştır. Verilerin toplanması sonrası ise MAXQDA 2024 Nitel Analiz Programı yardımıyla verilerden kodlar oluşturulmuş, kodlardan kategoriler ve kategorilerden de temalar oluşturulmuştur. Toplamda 35 kod, 10 kategori ve 5 temaya ulaşılmıştır. Birinci tema taşımalı eğitimin“akademik boyut”ve üç kategorisi olan VI“öğrenci boyutu”,“öğretmen boyutu”ve“veli boyutu”; ikinci tema“eğitim öğretim veren okul türleri boyutu”ve bir kategorisi olan“okul modelleri boyutu”; üçüncü tema taşımalı eğitimin“idari boyut”ve iki kategorisi olan“servis ve ulaşım boyutu”ile“yemek ve beslenme boyutu”; dördüncü tema taşımalı eğitimin“yasal boyut”ve iki kategorisi olan“kanuni dayanaklar boyutu”ile“denetim ve güvenlik boyutu”; beşinci tema“sorunlara çözüm önerileri ve mevcut riskler boyutu”ve iki kategorisi olan“çözüm önerileri boyutu”ile“riskler boyutu”şeklindedir. Araştırma sonucunda taşıma merkez okullarında görev yapan veya bulunan katılımcı eğitim paydaşlarının taşımalı eğitim uygulamasına dönük görüşlerine göre en çok tekrarlanan kodlar ise“taşımalı öğrenci”ve“servis şoförü”kodlarıdır. Sonuç, tartışma ve öneriler bölümünde ise ilk önce her temanın sonucu araştırmanın bulguları çerçevesinde ve ilgili alanyazın çalışmaları beraber ele alınarak olumlu ve olumsuz yönleri ile karşılaştırılmıştır. Daha sonra ortaya çıkan farklı ve benzer görüşler de belirtilmiştir. En sonunda ise katılımcıların taşımalı eğitim uygulamasına dair belirttikleri görüşlerin tüm temalarına ait sonuçlar birlikte tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this scientific study titled“Evaluation of the Transportation Center School System According to the Views of Some School Stakeholders,”the opinions of school administrators (school principals and vice-principals), teachers, students, parents of transported students, service drivers, and personnel responsible for distributing lunch for transported students regarding the transportation education application were sought. In this study, which was conducted with a qualitative research method, phenomenology design and criterion sampling method from purposeful sampling methods were used as the research design. In this study, a semi-structured interview form consisting of 5 questions was administered to the participating administrators (school principals and vice-principals) and teachers to obtain their opinions on school transportation, and data was collected in this way. Similarly, data on the subject of school transportation was collected from students transported to schools, parents of transported students, school bus drivers responsible for transporting students, and staff distributing meals to transported students, using a semi-structured interview form consisting of 4 questions on the subject of school transportation. The opinions of 5 school principals, 5 viceprincipals, 8 teachers, 8 students, 2 parents of transported students, 2 staff distributing meals, and 4 school bus drivers from 12 schools in the transportation hub were sought regarding the school transportation system. In the study, validity was sought to be ensured through the criteria of credibility and transferability. Consistency and verifiability criteria were used to ensure reliability. After data collection, codes were generated from the data using the MAXQDA 2024 Qualitative Analysis Program, categories were created from the codes, and themes were created from the categories. In total, 35 codes, 10 categories, and 5 themes were obtained. The first theme is the VIII“academic dimension”of transported education and its three categories:“student dimension,”“teacher dimension,”and“parent dimension”; the second theme is the“types of schools providing education”dimension and its one category:“school models dimension”; the third theme is the“administrative dimension”of transported education and its two categories:“service and transportation dimension”and“food and nutrition dimension”; the fourth theme is the“legal dimension”of transported education and its two categories:“legal basis dimension”and“supervision and security dimension”; and the fifth theme is the“solutions to problems and existing risks dimension”and its two categories:“solution proposals dimension”and“risks dimension.”The research results show that the most frequently repeated codes among participating educational stakeholders working or located in transportation-center schools regarding the transportation education practice are“transported student”and“service driver.”In the conclusion, discussion, and recommendations section, the results of each theme are first compared in terms of their positive and negative aspects, considering the research findings and relevant literature studies. Then, different and similar opinions that emerged are also noted. Finally, the results for all themes of the participants' opinions regarding the transportation education practice are discussed together, and recommendations are made.