Mukopolisakkaridoz tanılı çocuklarda klinik enzim genetik ve radyolojik bulguların karşılaştırılması
Comparison of clinical, enzymatic, genetic, and radiological findings in children diagnosed with mucopolysaccharidosis
- Tez No: 1001373
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Disostozis multipleks, Genetik heterojenite, İşitme kaybı, Kardiyak tutulum, Mukopolisakkaridoz, Pediatrik metabolik hastalık, Dysostosis multiplex, Genetic heterogeneity, Hearing loss, Cardiac involvement, Mucopolysaccharidosis, Pediatric metabolic disease
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, mukopolisakkaridoz (MPS) tanılı çocuklarda klinik, enzimatik doğrulama yaklaşımı, genetik ve radyolojik bulguların alt tiplere göre dağılımını ortaya koymak ve çoklu sistem tutulum paternlerini bütüncül olarak değerlendirmek amaçlanmıştır. Tek merkezli, retrospektif tasarımla MPS tanısı ile izlenen 35 çocuk hastanın demografik verileri, başvuru yakınmaları, tanı yaşı, klinik sistem bulguları, ekokardiyografi, göz ve odyolojik değerlendirmeleri ile radyolojik iskelet bulguları incelendi. Tanısal süreçte enzim düzeyi ölçümleri ve moleküler genetik analizler temel doğrulama araçları olarak kullanıldı. Çalışmaya dahil edilen hastaların %60'ı erkekti (n=21); olguların %60'ında akraba evliliği ve %60'ında aile öyküsü mevcuttu. Ortalama yaş 10,80±5,92 yıl; başvuru yaşı ortalaması 43,74±34,70 ay ve tanı yaşı 59,57±50,54 ay olarak saptandı. En sık MPS alt tipi MPS III idi (n=12; %34,28); bunu MPS IVA (n=9; %25,7) ve MPS II (n=6; %17,1) izledi. İlk başvuru yakınmaları heterojen olup en sık Otizm Spektrum Bozukluğu (OBS) tanısı/şüphesi (%22,9) görüldü; kaba yüz görünümü ve boy kısalığı her biri %14,3 oranındaydı. Nörogelişimsel değerlendirmede zihinsel yetersizlik %68,6 (n=24) idi; makrosefali %40,0 (n=14) ve mikrosefali %22,9 (n=8) saptandı. Kardiyak incelemede en sık bulgular mitral yetmezlik (%34,3; n=12) ve aort yetmezliği (%25,8; n=9) oldu. Oftalmolojik patoloji %45,7 (n=16) olup en sık korneal bulanıklık (%22,9; n=8) izlendi; işitme kaybı %54,3 (n=19) oranında saptandı. Klinik iskelet bulgularında eklem hareket kısıtlılığı %54,3 iken, radyolojik olarak disostozis multipleks %88,6 (n=31) oranında görüldü. Ek komplikasyonlarda santral sinir sistemi bulguları (hidrosefali/nöbet) %25,7 ve tekrarlayan otit %20,0 idi. Genetik analizler MPS alt tiplerine özgül heterojenite gösterdi; MPS II'de IDS geninde çoğunlukla hemizigot mutasyonlar raporlandı; MPS IVA'da GALNS mutasyonları, MPS VI'da ARSB homozigot mutasyonları öne çıktı. MPS tanılı çocuklarda başvuru yakınmaları ve organ tutulumları belirgin heterojenlik göstermektedir. Serimizde OSB/şüphe ile başvuru dikkati çekmiş; kardiyak kapak hastalıkları, işitme kaybı ve disostozis multipleks yüksek oranlarda izlenmiştir. Çoklu sistem bulgularının erken fark edilmesi ve enzim–genetik x doğrulama ile alt tip tayininin yapılması, izlem ve tedavi planlaması açısından kritik önemdedir.
Özet (Çeviri)
Clinical findings and enzymatic confirmation strategies, as well as genetic and radiologic features, in children with mucopolysaccharidosis (MPS), and to provide an integrated assessment of multisystem involvement patterns. In this single-center retrospective study, demographic characteristics, presenting complaints, age at diagnosis, clinical system findings, echocardiographic data, ophthalmologic and audiologic evaluations, and radiologic skeletal findings were reviewed in 35 pediatric patients followed with a diagnosis of MPS. Enzyme activity measurements and molecular genetic analyses were used as the main confirmatory tools in the diagnostic process Of the patients, 60% were male (n=21); consanguinity and a positive family history were each present in 60%. The mean age was 10.80±5.92 years; the mean age at first presentation was 43.74±34.70 months, and the mean age at diagnosis was 59.57±50.54 months. The most common MPS subtype was MPS III (n=12; 34.28%), followed by MPS IVA (n=9; 25.7%) and MPS II (n=6; 17.1%). Presenting complaints were heterogeneous, with autism spectrum disorder (ASD) diagnosis/suspicion being the most frequent (22.9%); coarse facial features and short stature were each observed in 14.3%. On neurodevelopmental assessment, intellectual disability was present in 68.6% (n=24); macrocephaly in 40.0% (n=14) and microcephaly in 22.9% (n=8). The most common cardiac findings were mitral regurgitation (34.3%; n=12) and aortic regurgitation (25.8%; n=9). Ophthalmologic pathology was identified in 45.7% (n=16), most commonly corneal clouding (22.9%; n=8), and hearing loss was detected in 54.3% (n=19). Clinically, limitation of joint range of motion was observed in 54.3%, while radiologic dysostosis multiplex was present in 88.6% (n=31). Additional complications included central nervous system findings (hydrocephalus/seizures) in 25.7% and recurrent otitis in 20.0%. Genetic analyses demonstrated subtype-specific heterogeneity; hemizygous variants in IDS were predominantly reported in MPS II, GALNS variants in MPS IVA, and homozygous ARSB variants in MPS VI. Children with MPS exhibit marked heterogeneity in presenting complaints and organ involvement. In our cohort, presentation with ASD diagnosis/suspicion was xii notable, and valvular heart disease, hearing loss, and dysostosis multiplex were observed at high rates. Early recognition of multisystem manifestations and accurate subtype determination through enzyme-based and genetic confirmation are crucial for follow-up and treatment planning.