Modada Türkiye ve iran geleneksel el sanatlarının kullanımı
The use of traditional handicrafts of Turkey and iran in fashion
- Tez No: 1001585
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEDAT ÖZYAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Fine Arts, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel motifler, İran ve Türkiye süsleme sanatları, sanayi tipi makine nakışı, çağdaş moda, Bitki motifleri, Endüstriyel sürdürülebilirlik, Hatayi motifi, Rumi motifler, Sürdürülebilir moda, Türk el sanatları, Türk nakış sanatı, Traditional motifs, Decorative arts of Iran and Turkey, industrial machine embroidery, Contemporary fashion, Plant motifs, Industrial sustainability, Hatayi motif, Rumi motifs, Sustainable fashion, Turkish handcrafts, Turkish embroidery art
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
Özet
Bu araştırma, İran ve Türkiye'nin geleneksel sanatlarından türetilen motiflerin çağdaş moda bağlamında kullanımını ve bu motiflerin sanayi tipi makine nakışı tekniği aracılığıyla kumaş yüzeyine uygulanmasını incelemeyi amaçlamaktadır. Her iki ülkenin geleneksel sanatlarında yer alan zengin kültürel birikim ve estetik değerler doğrultusunda, çalışmada bu unsurların çağdaş moda endüstrisiyle ne ölçüde etkili bir biçimde bütünleştirilebileceği değerlendirilmiştir. Bu kapsamda araştırma, iki temel soruya yanıt aramaktadır: Geleneksel İran ve Türkiye sanatlarının moda endüstrisine katkıları nelerdir? Geleneksel motiflerin kullanımı, çağdaş moda tasarımı ve üretim sürecini nasıl etkilemektedir? Araştırma, betimsel–analitik yöntemle yürütülmüş; yazılı kaynaklar, görsel örnekler ve geleneksel motiflerle sanayi tipi makine nakışı, uygulanmış kumaşlar üzerinde gerçekleştirilen deneysel incelemelerden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular, geleneksel motiflerin bilinçli ve tasarım odaklı kullanımının kültürel mirasın korunmasına katkı sağladığını, aynı zamanda moda ürünlerinin estetik ve ekonomik değerini artırarak küresel ölçekte ilgi görmesine olanak tanıdığını ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra, geleneksel motiflerin moda endüstrisinde kullanımı; estetik, kültürel, ekonomik ve toplumsal boyutlarda çok yönlü etkiler yaratmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to investigate the application of motifs derived from traditional Iranian and Turkish arts and their implementation on fabric using industrial machine embroidery techniques. Considering the cultural richness and aesthetics inherent in the traditional arts of these two countries, this study attempts to evaluate the possibility of effectively integrating these traditional elements with the contemporary fashion industry. In this regard, two main questions have been answered: First, how does the use of traditional Iranian and Turkish arts contribute to the fashion industry? And what effect does the use of traditional motifs have on the process of designing and producing contemporary fashion? The research method is descriptive-analytical and the subject has been analyzed using written sources, visual samples, and an empirical study of fabrics decorated with traditional motifs through industrial machine embroidery. The research findings show that the conscious use of traditional motifs not only helps to revive cultural heritage, but also plays an effective role in enhancing the added value of fashion products and attracting a global audience. Also, the use of traditional motifs in the fashion industry has multifaceted effects in aesthetic, cultural, economic and social dimensions .