B7 III sınıfından parlak yıldızlar olan, farklı dönme hızlarına sahip beta tau (HR 1791) ve 21 AQL (HR 787) yıldızlarının element bollukları
The elemental abundance distribution in two B7 II stars, Beta TAU (HR 1791) and 21 AQL (HR 7287),, with somewhat different rotational velocities
  1. Tez No: 1001629
  2. Yazar: ERKAN FEDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUTLUAY YÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: spektroskopi, yıldız atmosferleri, atmosfer parametreleri, element bollukları, Element analizi, Yıldız atmosferi, spectroscopy, stellar atmospheres, atmospheric parameters, elemental abundances, Elemental analysis, Stellar atmosphere
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasında,  Tau (HR 1791) ve 21 Aql (HR 7287) yıldızlarının kimyasal element bolluk analizleri gerçekleştirilmiştir. Yıldızların gözlemsel spektrumları, Cerro Tololo Inter-American Rasathanesi'nde (CTIO, Şili) bulunan SMARTS 1.5-metre teleskobuna bağlı CHIRON spektrometresi ile yapılan gözlemlerden elde edilmiştir. Gözlemsel spektrumların tek bir pozlaması için tipik sinyal-gürültü oranı S/G = 300:1 ve birleştirilmiş (co-added) spektrumlar için 1000:1'e kadar çıkarılmıştır. Yıldızların kimyasal element bolluk analizlerinde Prof. Dr. Austin F. Gulliver ve Prof. Dr. Graham Hill tarafından CHIRON eşel spektrumlar için son yıllarda geliştirilen STELLAR sentez programı kullanılmıştır. Program, SYNSPEC (Hubeny vd. 1994)'in ürettiği sentetik spektrumları gözlemsel verilere uygulamıştır. Model atmosfer olarak, Kurucz (1995) veya TLUSTY (Hubeny ve Lanz 1995) programlarının ürettiği model atmosferleri kullanmıştır. Yıldızların etkin sıcaklık ve yüzey çekim ivmesi Strömgren photometrisinden, H çizgi profillerinin sentetik modellerle uyumundan ve demirin iyonizasyon dengesinden yararlanılarak tespit edilmiştir. Bunlar HR 1791 için Te = 13250 K, log g = 3.65 ve HR 7287 için Te = 12760 K, log g = 3.50 dir. HR 1791 ve HR 7287'nin mikrotürbülans ve dönme hızı değerleri, sırasıyla, ( = 0 km s-1, v sin i = 57.3 km s-1) ve ( = 0 km s-1, v sin i = 16.7 km s-1) dir. HR 7287'nin atmosferinde belirlenen helyum miktarı Güneş'in değeriyle hemen hemen aynı (0.06 dex) iken, HR 1791'de bir miktar azdır (-0.35 dex). Her iki yıldızda da azot miktarı fazladır. Karbon miktarı HR 1791 yıldızında Güneş'in değeriyle aynı iken, HR 7287'de bir miktar azdır (-0.12 dex). Demir elementinin bolluk oranı Güneş'e nazaran her iki yıldızda fakir olma eğilimindedir. Bu değerler HR 7287 için -0.2 dex ve HR 1791 için -0.1 dex dir. Ocak 2026, 76 sayfa
Özet (Çeviri)
In this thesis, spectral chemical abundance analyses of the Southern Hemisphere stars,  Tau (HR 1791) and 21 Aql (HR 7287), were carried out using optical spectra. The spectral data were obtained from observations made with the CHIRON spectrometer attached to the SMARTS 1.5- meter telescope at the Cerro Tololo Inter-American Observatory (CTIO, Chile) under the international scientific collaboration. Typical signal-to-noise ratio for a single exposure is S/G = 300:1 and up to 1000:1 for co-added spectra. We used STELLAR, a spectrum synthesis program developed by Prof. Dr. Austin F. Gulliver ve Prof. Dr. Graham Hill. It can fit the stellar spectrum using SYNSPEC (Hubeny et al. 1994), by varying effective temperature, surface gravity, apparent rotational velocity, turbulent velocity, elemental abundances, and any non-spherical configuration using Kurucz (1995) or TLUSTY (Hubeny and Lanz, 1995) atmospheres. The effective temperature and surface gravity of the stars were found from Strömgren photometry, fitting the observed H profile with the theoretical fluxes, and the ionization equilibria of iron from neutral and singly-ionized lines. The adopted values in this thesis: Te = 13250 K, log g = 3.65 for HR 1791 and Te = 12760 K, log g = 3.50 for HR 7287. The microturbulent and rotational veloticies of HR 1791 and HR 7287 are ( = 0 km s-1, v sin i = 57.3 km s-1) and ( = 0 km s-1, v sin i = 16.7 km s-1), respectively. In the stellar atmospheres, the helium abundance is almost solar (0.06 dex) for HR 7287, and slightly underabundant from solar value (-0.35 dex) for HR 1791. Nitrogen abundance is enhanced by 0.31 dex and 0.41 dex in HR 7287 and HR 1791, respectively. Carbon abundance is almost solar for HR 1791 and slightly underabundant in HR 7287. HR 1791 exhibits slightly deficiency (-0.2 dex) in the iron abundance obtained from Fe I, II and III lines. HR 7287 also tends to be poor (-0.1 dex) in the iron. January 2026, 76 pages