Endoskopi işlemi uygulanacak çocuklara işlem öncesi verilen kısa film video eğitimin çocuğun korku, anksiyete ve memnuniyet düzeyine etkisi
The effect of a short educational video given to children before an endoscopy procedure on their fear, anxiety, and satisfaction levels
  1. Tez No: 1001649
  2. Yazar: NARDANE BOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİYE KARAKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Endoskopi, Korku, Anksiyete, Memnuniyet, Child, Endoscopy, Fear, Anxiety, Satisfaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tarsus Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Endoskopi işlemi uygulanacak çocuklara işlem öncesi verilen kısa film video eğitimin çocuğun korku, anksiyete ve memnuniyet düzeyine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Temmuz 2024- Kasım 2025 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Hastanesi, Çocuk Gastroenteroloji polikliniğine endoskopi işlemi için başvuran 9-12 yaş çocuklar ile yapıldı. Araştırmanın örnekleminde toplam 90 çocuk (kısa film video grubu 45 çocuk, kontrol grubu 45 çocuk) yer aldı. Araştırmanın verileri toplanması amacıyla Tanıtıcı Bilgi Formu, Çocuk Korku Skalası, Vital Bulgu Takip Formu, Çocuklar İçin Durumluk Anksiyete Ölçeği, Çocuk Memnuniyet Skalası kullanıldı. Verilerin analizinde uygun istatistiksel analizler kullanıldı. İşlem öncesi dönemde kısa film video eğitim grubunda yer alan çocukların korku puanları kontrol grubunun korku puanlarına göre daha düşük olarak bulunmuştur (p<0,05). İşlem öncesinde kısa film video grubunun anksiyete puanları kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksektir (p<0,05). İşlem öncesi ortalama kan basıncı değerleri, nabız, satürasyon ve vücut ısısı değerleri açısından kontrol ve kısa film video grupları arasında anlamlı fark göstermemiştir (p>0,05). Kısa film video grubunda yer alan çocukların memnuniyet puanlarının, kontrol grubundaki çocukların memnuniyet puanlarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Araştırma sonucunda, kısa film video eğitiminin çocukların işlem öncesi korku düzeylerini anlamlı biçimde azalttığı belirlenmiştir. Endoskopi öncesi kısa film video eğitimi çocuklarda korkuyu azaltma ve işlem memnuniyetini artırmada etkili olduğundan, bu tür görsel-işitsel hazırlayıcı materyallerin klinik uygulamalara standart bir eğitim aracı olarak eklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effect of a short video education given to children prior to an endoscopy procedure on their levels of fear, anxiety, and satisfaction. The research was carried out between July 2024 and November 2025 with children aged 9–12 years who applied to the Pediatric Gastroenterology Outpatient Clinic of Mersin University Hospital for an endoscopic procedure. The sample of the study consisted of a total of 90 children (45 children in the short film video group and 45 children in the control group). Data were collected using the Introductory Information Form, Children's Fear Scale, Vital Signs Monitoring Form, State Anxiety Scale for Children, and Children's Satisfaction Scale. Appropriate statistical analyses were used for data evaluation. In the pre-procedural period, fear scores of children in the short film video group were found to be significantly lower than those of the control group (p<0.05). Pre-procedural anxiety scores of the short film video group were significantly higher than those of the control group (p<0.05). No significant differences were found between the control and short film video groups in terms of pre-procedural mean arterial blood pressure, heart rate, oxygen saturation, and body temperature values (p>0.05). Satisfaction scores of children in the short film video group were significantly higher than those of children in the control group (p<0.05). As a result of the study, it was determined that short film video education significantly reduced children's pre procedural fear levels. Since pre-endoscopy short film video education is effective in reducing fear and increasing procedural satisfaction in children, it is recommended that such audiovisual preparatory materials be integrated into clinical practice as a standard educational tool.