Opere edilmiş juvenil katarakt olgularında klinik sonuçlarımız ve postoperatif oküler komplikasyonların belirlenmesindeki risk faktörleri
Clinical outcomes and risk factors for postoperative ocular complications in operated juvenile cataract cases
- Tez No: 1001717
- Danışmanlar: PROF. DR. BURÇİN KEPEZ YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ambliyopi, Çocuk, Göz içi lensler, Katarakt, Postoperatif komplikasyonlar, Amblyopia, Cataract, Child, Intraocular Lenses, Postoperative Complications
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, primer göz içi lens implantasyonu ile opere edilen 2-16 yaş aralığındaki juvenil katarakt olgularında klinik sonuçların değerlendirilmesi ve postoperatif oküler komplikasyonlarla ilişkili risk faktörlerinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde Ocak 2021-Eylül 2025 arasında opere edilen 40 hastanın 62 gözü geriye dönük olarak incelendi. Demografik veriler, katarakt morfolojisi, cerrahi özellikler, preoperatif ve postoperatif görme keskinliği, refraksiyon, göz içi basıncı, aksiyel uzunluk ve komplikasyon kayıtları değerlendirildi. Temel sonlanım ölçütleri postoperatif 6. ay en iyi düzeltilmiş görme keskinliği ve refraksiyon sonuçlarıydı. Bulgular: Ortalama operasyon yaşı 7,24±3,91 yıl, ortalama takip süresi 1,72±1,00 yıl idi. Olguların %55'i bilateraldi. En sık katarakt tipi lameller katarakt (%40,3) idi. Preoperatif ortalama en iyi düzeltilmiş görme keskinliği 1,04±0,56 logMAR iken postoperatif 1. ayda 0,47±0,36 logMAR'a ve 6. ayda 0,22±0,23 logMAR'a geriledi. Postoperatif 6. ayda ortalama ORF sferik eşdeğeri 1,08±0,94 D, SORF sferik eşdeğeri 0,67±1,28 D olarak bulundu. Erken dönemde en sık komplikasyon fibrin reaksiyonu (%8,1), geç dönemde ise posterior kapsül opasifikasyonu (%19,4) idi. PCO gelişen 12 gözün 7'sine Nd:YAG lazer kapsülotomi uygulandı. PCO gelişen gözlerde takip süresi daha uzundu (2,40±1,15 yıl ve 1,56±0,90 yıl; p=0,034). Sonuç: Primer göz içi lens implantasyonu ile juvenil katarakt cerrahisi, bu yaş grubunda anlamlı görsel iyileşme sağlamaktadır. Bununla birlikte posterior kapsül opasifikasyonu ve inflamatuvar komplikasyonlar düzenli uzun dönem takip gerektirmektedir. Bu seride daha uzun takip süresi PCO saptanma olasılığı ile ilişkili bulunurken, diğer klinik ve cerrahi değişkenler ile anlamlı ilişki gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the clinical outcomes of juvenile cataract cases aged 2-16 years who underwent surgery with primary intraocular lens implantation and to investigate risk factors associated with postoperative ocular complications. Materials and Methods: A retrospective review was performed on 62 eyes of 40 patients operated between January 2021 and September 2025 at the Ophthalmology Clinic of Basaksehir Cam and Sakura City Hospital. Demographic data, cataract morphology, surgical characteristics, preoperative and postoperative visual acuity, refraction, intraocular pressure, axial length, and complication records were analyzed. The main outcome measures were month-6 best corrected visual acuity and refractive results. Results: Mean age at surgery was 7.24±3.91 years and mean follow-up was 1.72±1.00 years. Fifty-five percent of the patients had bilateral disease. Lamellar cataract was the most common morphology (40.3%). Mean best corrected visual acuity improved from 1.04±0.56 logMAR preoperatively to 0.47±0.36 logMAR at month 1 and 0.22±0.23 logMAR at month 6. At month 6, mean spherical equivalent was 1.08±0.94 D for ORF and 0.67±1.28 D for SORF. The most common early complication was fibrin reaction (8.1%), whereas the most common late complication was posterior capsule opacification (19.4%). Nd:YAG laser capsulotomy was performed in 7 of 12 eyes with PCO. Eyes with PCO had longer follow-up (2.40±1.15 vs 1.56±0.90 years; p=0.034). Conclusion: Juvenile cataract surgery with primary intraocular lens implantation provides significant visual improvement in this age group. However, posterior capsule opacification and inflammatory complications remain important and require long-term follow-up. In this series, longer follow-up was associated with a higher likelihood of detecting PCO, whereas no significant association was found for the other clinical and surgical variables.