Candida auris klinik izolatlarına karşı amfoterisin B, azol ve ekinokandinlerin in vitro aktivitesini belirlemek için Sensititre YeastOne panelinin performansının değerlendirilmesi
Evaluation of the performance of the Sensititre YeastOne panel for determining the in vitro activity of amphotericin B, azoles, and echinocandins against clinical candida auris isolates
- Tez No: 1001812
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCER ÖZEKİNCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antifungal duyarlılık testleri, Candida auris, Antifungal sensitivity tests, Candida auris
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Candida auris, çoklu antifungal direnç özellikleri, sağlık kuruluşlarında neden olduğu nozokomiyal salgınlar ve yüksek mortalite oranları nedeniyle son yıllarda küresel ölçekte önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Bu etkenin neden olduğu invaziv enfeksiyonlarda uygun antifungal tedavinin hızla belirlenebilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle antifungal duyarlılık testlerinin doğru, güvenilir ve rutin laboratuvarlarda uygulanabilir yöntemlerle gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada Candida auris izolatlarında Sensititre YeastOne yönteminin performansının, CLSI referans sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile karşılaştırılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 2024–2025 yılları arasında kan ve çeşitli steril örneklerden izole edilen toplam 63 Candida auris izolatı dahil edilmiştir. İzolatların antifungal duyarlılıkları Sensititre YeastOne ticari sistemi ile belirlenmiş ve sonuçlar CLSI M27 standardına uygun olarak hazırlanan sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile elde edilen minimum inhibitör konsantrasyon (MİK) değerleriyle karşılaştırılmıştır. MİK değerleri, CDC tarafından önerilen geçici epidemiyolojik eşik değerleri esas alınarak yorumlanmıştır. Amfoterisin B, flukonazol, mikafungin, kaspofungin, vorikonazol ve itrakonazol için MİK aralıkları, MİK₅₀ ve MİK₉₀ değerleri hesaplanmıştır. Yöntemler arasındaki uyum esansiyel uyum, kategorik uyum, büyük hata ve çok büyük hata oranları temel alınarak ve istatistiksel analizler ile değerlendirilmiştir. Uyumun özellikle flukonazol ve ekinokandin grubu antifungallerde çok yüksek düzeyde seyrettiği görülmüştür. Buna karşılık amfoterisin B için esansiyel uyum yüksek bulunmasına rağmen kategorik uyumun görece daha düşük olduğu ve özellikle eşik değere yakın MİK değerlerinde hata oranlarının artabildiği dikkati çekmiştir. İtrakonazol açısından ise Sensititre YeastOne yönteminin referans yönteme kıyasla daha düşük MİK değerleri verme eğilimi gösterdiği ve buna bağlı olarak yöntemler arası uyumun bu antifungal ajan için belirgin şekilde azaldığı saptanmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda Sensititre YeastOne yönteminin Candida auris izolatlarında rutin laboratuvar pratiğinde tarama ve hızlı sonuç üretme amacıyla etkin biçimde kullanılabileceği; ancak kategorik sınıflamanın kritik önem taşıdığı veya yöntemler arası farkın klinik tedavi kararını etkileyebileceği durumlarda, özellikle amfoterisin B ve itrakonazol için sonuçların temkinli değerlendirilmesi ve gerektiğinde referans yöntemle doğrulanmasının uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Candida auris has emerged as a major global public health concern in recent years due to its multidrug-resistant profile, its ability to cause nosocomial outbreaks, and its association with high mortality rates. Rapid identification of appropriate antifungal therapy is crucial in the management of invasive infections caused by this pathogen. Therefore, antifungal susceptibility testing must be performed using accurate, reliable, and practically applicable methods suitable for routine laboratory use. The aim of this study was to evaluate the performance of the Sensititre YeastOne method by comparing it with the CLSI reference broth microdilution method for antifungal susceptibility testing of Candida auris isolates. A total of 63 Candida auris isolates obtained from blood and various sterile clinical specimens between 2024 and 2025 were included in the study. Antifungal susceptibilities were determined using the commercial Sensititre YeastOne system, and the results were compared with minimum inhibitory concentration (MIC) values obtained by the CLSI M27 reference broth microdilution method. MIC results were interpreted based on the tentative epidemiological cutoff values recommended by the Centers for Disease Control and Prevention (CDC). MIC ranges, MIC₅₀, and MIC₉₀ values were calculated for amphotericin B, fluconazole, micafungin, caspofungin, voriconazole, and itraconazole. Agreement between the two methods was assessed using essential agreement, categorical agreement, major error, and very major error rates, supported by statistical analyses. Very high levels of agreement were observed particularly for fluconazole and echinocandinclass antifungal agents. In contrast, although essential agreement for amphotericin B was high, categorical agreement was relatively lower, and increased error rates were noted especially for MIC values close to established cutoff thresholds. For itraconazole, the Sensititre YeastOne method demonstrated a tendency to yield lower MIC values compared with the reference method, resulting in a marked decrease in intermethod agreement for this antifungal agent. Based on these findings, the Sensititre YeastOne method may be effectively used in routine laboratory practice for screening purposes and rapid result generation in Candida auris isolates. However, in situations where categorical classification is critical or when intermethod discrepancies may influence clinical treatment decisions—particularly for amphotericin B and itraconazole—results should be interpreted with caution and confirmed using the reference method when necessary.