Bir şehir hastanesi uyku ünitesine başvuran obstruktif uyku apne sendromlu hastalarda kronik hastalıklar sıklığı ve yaşam kalitesi
The relationship between the frequency of chronic diseases and quality of life in patients with obstructive sleep apnea syndrome admitted to the sleep unit of a city hospital
- Tez No: 1001981
- Danışmanlar: PROF. DR. ELÇİN BALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Hasta, Kronik Hastalık, Obstrüktif Uyku Apne Sendromu, Yaşam Kalitesi, Chronic Disease, Obstructive Sleep Apnea Syndrome, Patient, Quality of Life
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, bir şehir hastanesinin uyku ünitesine başvuran hastalarda kronik hastalıklar sıklığı ve yaşam kalitesinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiş olan tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırma, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'ndeki bir şehir hastanesinin uyku ünitesine uyku bozuklukları, horlama, uykuda boğulma, uyuklama, gündüz uykululuk hali vb. gibi şikâyetler ile başvurup uyku testi yapılan 18-85 yaş arasındaki 484 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-12)'ni içeren veri toplama formu ve hasta polisomnografi (PSG) raporları kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde Cronbach Alpha güvenirlik analizi, tanımlayıcı istatistik testleri, Ki-Kare testi, Bağımsız Gruplarda t testi, Tek Yönlü ANOVA Varyans Analizi, Pearson Korelasyon Analizi ve Lineer Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmada, anlamlılık düzeyi P < 0,05 olarak alınmıştır. Araştırmada, hastaların ortalama 48.35±11.32 (18-85 yaş) yaşında, %49,8'inin orta yaş (46-65) aralığında, %71,1'inin erkek, %89,5'inin evli, %91,3'ünün en az bir çocuğa sahip olduğu, %47,7'sinin lise ve üzeri eğitim düzeyinde olduğu, %61,8'inin çalıştığı, %46,5'inin işçi olduğu ve %65,9'unun gelirinin giderine denk ve %61,0'inin obez olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan hastaların %66,3'ünde tanısı konulmuş en az bir kronik hastalık olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan hastalarda en sık DM, HT, astım ve KOAH ile kalp hastalıkları tanısı, en az ise inme ve kanser tanısı olduğu saptanmıştır. Grubun Yaşam kalitesi Kısa Formu SF-12'nden ortalama 72.59±19.45 puan aldıkları ve yaşam kalitesi düzeylerinin iyi seviyede olduğu belirlenmiştir. Hastaların Apne Hipopne İndeks (AHİ) değeri ortalama 44.48±34.26 puan olduğu ve %89,0'unda Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OUAS) bulunduğu, OUAS olduğu belirlenenlerin ise %53,7'sinde ağır şiddette OUAS olduğu saptanmıştır. Hastaların AHİ puanları ile SF-12 toplam puanı arasında negatif yönde ve düşük düzeyde ilişki olduğu, AHİ değerlerindeki bir birim artışın hastaların yaşam kalitesini 0.174 kat anlamlı düzeyde azalttığı belirlenmiştir. Sonuç olarak; araştırmada uyku ünitesine başvuran hastaların çoğunluğunda kronik hastalık tanısı olduğu, PSG raporlarından elde edilen sonuçlar doğrultusunda hastalarında çoğunluğunun OUAS tanısı aldığı belirlenmiştir. Hastaların yaşam kalitesi düzeylerinin iyi seviyede olduğu ancak AHİ'ndeki artışın yaşam kalitesini anlamlı düzeyde azalttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is a descriptive study conducted to determine the frequency of chronic diseases and quality of life in patients admitted to the sleep unit of a city hospital. The study was conducted with 484 patients aged 18-85 years who applied to the sleep unit of a city hospital in the Central Anatolia Region of Türkiye with complaints such as sleep disorders, snoring, choking during sleep, dozing, and excessive daytime sleepiness, and who underwent a sleep test. The study data were obtained using a data collection form that included a Personal Information Form, the Quality of Life Scale (SF-12), and patients' polysomnography (PSG) reports. Cronbach Alpha reliability analysis, descriptive statistical tests, Chi-Square test, Independent groups t-test, One-way ANOVA Analysis of Variance, Pearson Correlation Analysis and Linear Regression Analysis were used to evaluate the data. In the study, the significance level was taken as P < 0.05. In the study, it was determined that the mean age of the patients was 48.35±11.32 years (18-85 years), 49,8% were in the middle age range (46-65), 71.1% were male, 89.5% were married, 91.3% had at least one child, 47.7% had high school education or higher, 61.8% were employed, 46.5% were workers, 65.9% had an income equal to their expenses and 61.0% were obese. It was determined that 66.3% of the patients participating in the study had at least one diagnosed chronic disease. The most common diagnoses were DM, HT, asthma, COPD and heart diseases, while the least common diagnoses were stroke and cancer. It was determined that the group received an average score of 72.59±19.45 from the Quality of Life Short Form SF-12 and their quality of life levels were at a good level. The mean Apnea Hypopnea Index (AHI) value of the patients was 44.48±34.26 points, 89.0% had Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS), and 53.7% of those with OSAS had severe OSAS. It was determined that there was a negative and low level relationship between the AHI scores of the patients and the SF-12 total score, and a one unit increase in AHI values significantly decreased the quality of life of the patients by 0.174 times. As a result, it was determined that the majority of the patients who applied to the sleep unit in the study had a diagnosis of chronic disease, and the majority of the patients were diagnosed with OSAS in line with the results obtained from PSG reports. It was determined that the quality of life levels of the patients were at a good level, but the increase in AHI significantly decreased the quality of life.