Cerrahi servisinde yatan hastaların hemşirelik bakımı algılarının incelenmesi
An investigation into the perceptions of nursing care among patients hospitalized in surgical units
- Tez No: 1002022
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN ÖZER GÜÇLÜEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Genel Cerrahi, Nursing, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Ağrı algısı, Cerrahi hemşirelik, Hasta bakımı, Palyatif bakım, Postoperatif bakım, Preoperatif bakım, Yaşlı bakımı, Pain perception, Patient care, Palliative care, Postoperative care, Preoperative care, Elderly care
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, cerrahi serviste yatan hastaların hemşirelik bakımına ilişkin algılarını değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi cerrahi servisinde yatan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 18 yaş ve üzeri bireyler oluşturmuştur. Örneklem büyüklüğü G*Power 3.1.5 programı kullanılarak belirlenmiş ve %10 eklemeyle toplam 162 katılımcı ile veri toplanmıştır. Veriler, yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmış; demografik bilgileri içeren 18 sorudan oluşan Kişisel Bilgi Formu ile hastaların hemşirelik bakımına yönelik algı düzeylerini ölçmek amacıyla geliştirilen“Hastanın Hemşirelik Bakımını Algılayışı Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 30.0 paket programında analiz edilmiş ve veri analizinde tanımlayıcı istatistikler, t testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, hastaların hemşirelik bakımına ilişkin algıları genel olarak olumlu düzeydedir. Cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, meslek, hastaneye yatma durumu ve daha önce operasyon geçirme gibi birçok değişken açısından anlamlı fark bulunmazken; gelir düzeyi, kronik hastalık varlığı ve hemşirelik bakımını yeterli bulma durumları ile Hastanın Hemşirelik Bakımını Algılayışı Ölçeği puanları arasında anlamlı farklılıklar (p<0,05) saptanmıştır. Özellikle hemşirelik bakımını yeterli bulan bireylerin algı puanları anlamlı düzeyde daha yüksektir. Bu durum, bireyin algıladığı bakım kalitesi ile memnuniyet düzeyi arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Araştırma sonuçları, cerrahi serviste yatan hastaların hemşirelik bakımına ilişkin algılarının belirli demografik ve sağlıkla ilgili özelliklere göre değişebileceğini ortaya koymakta; özellikle bakımın yeterli bulunması, memnuniyet düzeyini doğrudan etkileyen kritik bir faktör olarak öne çıkmaktadır. Bu doğrultuda hemşirelik hizmetlerinin planlanması ve uygulanmasında hasta merkezli bir yaklaşımın benimsenmesi, bireysel ihtiyaçlara duyarlı bakım ve bakım kalitesinin sürekli izlenmesi önerilmektedir. Farklı hasta grupları ve kliniklerde yapılacak araştırmalar, bakım algısının kapsamlı değerlendirilmesine olanak sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with a descriptive and cross-sectional design in order to evaluate the perceptions of hospitalized patients regarding nursing care in the surgical ward. The study population consisted of individuals aged 18 years and older who were hospitalized in the surgical unit of Istanbul Training and Research Hospital and voluntarily agreed to participate. The population size was calculated as 240 individuals, and the sample size was determined using the G*Power 3.1.5 program. With an additional 10%, data were collected from a total of 162 participants. The data were gathered through face-to-face interviews using a Personal Information Form containing demographic data and the“Patient's Perception of Nursing Care Scale”developed to measure patients' perception levels of nursing care. For data analysis, the SPSS 30.0 program was used. Descriptive statistics, t-test, and ANOVA test were employed in the analysis. According to the findings, patients' perceptions of nursing care were generally at a positive level. While no significant differences were found in terms of gender, age, marital status, education level, occupation, hospitalization status, and history of previous operations, significant differences were identified between the scores of the Patient's Perception of Nursing Care Scale and variables such as income level, presence of chronic illness, and perception of adequacy of nursing care. In particular, the perception scores of individuals who found nursing care sufficient were significantly higher. This result indicates a strong relationship between the quality of care perceived by the patient and their level of satisfaction. The results of the study reveal that patients' perceptions of nursing care in surgical wards may vary depending on certain demographic and health-related characteristics. Especially, finding the care adequate stands out as a critical factor that directly influences satisfaction levels. In this context, it is recommended that nursing services be provided with a patient-centered approach that is sensitive to individual needs.