Kronik hastalığı olan ve olmayan yaşlıların spiritüel iyi oluş, yaşam doyumu ve uyku kalitesi arasındaki ilişki
The association between spiritual well-being, life satisfaction, and sleep quality among older adults with and without chronic disease
- Tez No: 1002294
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Halk Sağlığı, Nursing, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Kronik hastalık, Spiritüel iyi oluş, Uyku kalitesi, Yaşam doyumu, Chronic Illnesses, Spiritual Well-Being, Sleep Quality, Life Satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırma, kronik hastalığı olan ve olmayan yaşlı bireylerin spiritüel iyi oluş, yaşam doyumu ve uyku kalitesi düzeylerini belirlemek ve bu değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın tipi analitik kesitsel tiptedir. Araştırmanın evreni Kahramanmaraş il merkezindeki üç Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı 65–74 yaş arası bireylerden, örneklemi ise kronik hastalığı olan ve olmayan toplam 360 bireyden oluşmuştur. Veriler;“Kişisel Bilgi Formu”,“Spiritüel İyi Oluş Ölçeği”,“Yaşam Doyumu Ölçeği”ve“Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi”kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizi, SPSS-22 paket programı kullanılarak tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü varyans analizi ve Pearson korelasyon analizi ile yapılmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre, kronik hastalığı olan bireylerin spiritüel iyi oluş ortalama puanları 4,23±0,59, kronik hastalığı olmayan bireylerin 4,51±0,58'dir. Spiritüel iyi oluş ortalama puanında gruplar arasındaki karşılaştırmada istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,001). Yaşam doyumu açısından kronik hastalığı olan ve olmayan bireyler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p=0,816). Kronik hastalığı olan yaşlıların uyku kalitesinin (6,67±3,98), kronik hastalığı olmayan yaşlılara (4,31±2,84) göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Korelasyon analizinde, kronik hastalığı olan bireylerde spiritüel iyi oluş ile yaşam doyumu arasında pozitif yönde, yaşam doyumu ile uyku kalitesi arasında negatif yönde ve spiritüel iyi oluş ile uyku kalitesi arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05). Kronik hastalığı olmayan bireylerde ise spiritüel iyi oluş ile uyku kalitesi arasında negatif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: Kronik hastalığı olan bireylerde spiritüel iyi oluş, yaşam doyumu ve uyku kalitesi arasında, kronik hastalığı olmayanlarda ise spiritüel iyi oluş ve uyku kalitesi arasında ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the levels of spiritual well-being, life satisfaction, and sleep quality among older adults with and without chronic illnesses, and to examine the relationships between these variables. Method: The study employed an analytical cross-sectional design. The population consisted of individuals aged 65–74 registered at three Family Health Centers in the city center of Kahramanmaraş. The sample included 360 individuals, both with and without chronic illnesses. Data were collected using the“Personal Information Form,”“Spiritual Well-Being Scale,”“Life Satisfaction Scale,”and the“Pittsburgh Sleep Quality Index.”Statistical analyses were conducted using SPSS-22, including descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance, and Pearson correlation analysis. Results: The mean spiritual well-being score of individuals with chronic illnesses was 4.23±0.59, whereas it was 4.51±0.58 for those without chronic illnesses, with a statistically significant difference between the groups (p<0.001). No significant difference was found in life satisfaction between the groups (p=0.816). Sleep quality was lower among older adults with chronic illnesses (6.67±3.98) compared to those without chronic illnesses (4.31±2.84). Correlation analysis revealed that, in individuals with chronic illnesses, spiritual well-being was positively correlated with life satisfaction, while both life satisfaction and spiritual well-being were negatively correlated with sleep quality (p<0.05). Among individuals without chronic illnesses, a significant negative correlation was observed between spiritual well-being and sleep quality (p<0.05). Conclusion: The study indicates that spiritual well-being, life satisfaction, and sleep quality are interrelated in older adults with chronic illnesses, whereas among those without chronic illnesses, only spiritual well-being and sleep quality are significantly associated.