Travayda doğum taburesi kullanımının doğum konforu, algılanan destek ve kontrol üzerine etkisi
Effect of birthing stool use during labor on birth comfort, perceived support and control
  1. Tez No: 1002305
  2. Yazar: RABİA ZUHAL KESEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal doğum, Vajinal doğum, Natural childbirth, Vaginal birth
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, doğum taburesi kullanımının gebelerin doğum konforu ile doğum sırasında algıladıkları destek ve kontrol düzeyleri üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Randomize kontrollü deneysel tasarımda yürütülen araştırmada, müdahale grubunda yer alan 36 gebe ile kontrol grubundaki 36 gebe karşılaştırılmış; müdahale grubunda doğum taburesi kullanımı sağlanırken kontrol grubuna rutin doğum bakımı uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul Tuzla Devlet Hastanesinde doğum yapan ve araştırmaya katılmayı kabul eden gebeler oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde Tanıtıcı Bilgi Formu, Doğum Konforu Ölçeği ve Doğumda Algılanan Destek ve Kontrol Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca, travay süresi, servikal dilatasyon, fetal baş seviyesi, kontraksiyon sayısı, maternal vital bulgular, doğum şekli ve yenidoğan sonuçları gibi obstetrik ve klinik değişkenler de değerlendirilmiştir. Bulgulara göre, müdahale ve kontrol grupları arasında sosyodemografik ve obstetrik özellikler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Doğum konforu toplam puanı ve alt boyutları (fiziksel, çevresel ve psikospiritüel konfor), müdahale grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Benzer şekilde, doğumda algılanan destek ve kontrol puanları da müdahale grubunda daha yüksek saptanmıştır. Travayın aktif faz süresinin müdahale grubunda daha kısa olduğu, fetal baş seviyesinin daha hızlı ilerlediği ve perineal bütünlüğün daha iyi korunduğu belirlenmiştir. Buna karşın, Apgar skorları, yenidoğan kilosu ve maternal vital bulgular açısından gruplar arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Sonuç olarak, doğum taburesi kullanımının gebelerin doğum konforunu artırdığı, destek ve kontrol algısını güçlendirdiği ve doğum sürecinin fizyolojik ilerleyişini desteklediği görülmüştür. Bu bulgular doğrultusunda, doğumda dikey pozisyonların ve doğum taburesi kullanımının klinik uygulamalarda yaygınlaştırılması ve ebelerin bu konuda eğitimlerle desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effects of birthing stool use on the comfort of pregnant women during childbirth and their perceived levels of support and control during delivery. In this randomized controlled trial, 36 pregnant women in the intervention group were compared with 36 pregnant women in the control group; the intervention group used birthing stools, while the control group received routine delivery care. The sample of the study consisted of pregnant women who gave birth at Istanbul Tuzla State Hospital and agreed to participate in the study. The Information Form, Childbirth Comfort Scale, and Perceived Support and Control During Childbirth Scale were used in the data collection process. In addition, obstetric and clinical variables such as labor duration, cervical dilation, fetal head level, number of contractions, maternal vital signs, mode of delivery, and neonatal outcomes were also evaluated.According to the findings, there was no statistically significant difference between the intervention and control groups in terms of sociodemographic and obstetric characteristics (p>0.05). The total birth comfort score and its subscales (physical, environmental, and psychospiritual comfort) were significantly higher in the intervention group than in the control group (p<0.05). Similarly, perceived support and control scores during birth were also higher in the intervention group. It was determined that the active phase duration of labour was shorter in the intervention group, the fetal head descended more rapidly, and perineal integrity was better preserved. However, no significant differences were observed between the groups in terms of Apgar scores, newborn weight, and maternal vital signs. In conclusion, the use of a birthing stool was found to increase the comfort of women in labour, strengthen their sense of support and control, and support the physiological progression of the birth process. In light of these findings, it is recommended that vertical positions and the use of birthing stools be promoted in clinical practice and that midwives be supported with training in this area.