Kayısı (prunus armeniaca L.) bitkisinin yeşil yapraklarından çinko oksit nanopartiküllerin sentezi, karakterizasyonu, antimikrobiyal ve sitotoksik aktivitelerinin belirlenmesi
Synthesis, characterization, and determination of antimicrobial and cytotoxic activities of zinc oxide nanoparticles from green leaves of apricot (prunus armeniaca L.) plant
- Tez No: 1002420
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ERDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Biyoteknoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Chemistry, Biotechnology, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kayısı yaprağı, Çinko oksit, Nanopartikül, Yeşil sentez, Antimikrobiyal, Anti Kanserojen, Apricot leaf, Zinc oxide, Nanoparticle, Green synthesis, Antimicrobial, Anticancer
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eczacılık Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kayısı yaprağı özütü yardımı ile çinko oksit nanopartiküllerinin (ZnO NP) sentezi ve karakterizasyonu yaparak, antimikrobiyal ve anti kanser aktivitesini belirlemektir. Materyal ve metot: Kayısı (Prunus armeniaca L.) bitkisinin yeşil yapraklarından ZnO NP'lerin yeşil sentezi gerçekleştirilmiştir. Yaprak özütü kaynatılarak çıkarılmış ve çinko asetat çözeltisi karıştırılarak 80 oC, 6 saat ve 1200 rpm'deki sentezlenmiş ve UV-vis, SEM, EDX, FT-IR, XRD, TGA-DTA karakterizasyon analizleri yapılmıştır. Bunun yanında RPE-1, OVCAR-3 ve HCT-116 hücreleri üzerinde anti kanser özellikleri ve mikrobiyolojik analizleri de belirlenmiştir. Bulgular: ZnO NP'lerin UV-Vis analizinde renk değişimi ve 319,98 nm'de maksimum dalga boyunda oluşmuştur. FT-IR spektrumlarında 3317-2918 cm-1, 2340 cm-1, 1729-1028 ve 992-600 cm-1 spektrumlarında meydana gelmiştir. SEM, TEM ve AFM mikrografileriyle elde edilen görüntülerde altıgen ve küresel şekilde oldukları görülmüştür. EDX analizin elde edilen grafide güçlü Zn piklerin varlığı gözlenmiştir. XRD analiz sonuçlarına göre hekzagonal wurtzit kristal yapısında olduğu tespit edilmiştir. TGA-DTA analizinde kütle kayıplarının 25-283.63 oC, 283.63-538.51 oC ve 538.51-760,32 oC ait sıcaklık aralıklarında sırasıyla, % 18.95, % 26.50 ve % 22.31'lük meydana geldiği belirlenmiştir. Kaysı yaprak özütünün LC-MS/MS analizinde; fenolikler, flavonoidler, glukosinolatlar, fenolik asitler ve glikozitler varlığı doğrulanmıştır. ZnO NP'lerin RPE-1, OVCAR-3 ve HCT-116 hücreleri üzerinde 250, 500 ve 1000 µg/mL dozlarında 24. saat uygulamasında hücre canlılığı oranları (%) sırasıyla; 28,88- 21,91, 28,20-23,37 ve 76,82-27,15 olarak ölçülmüştür. 48. saat uygulamasında ise bu oranlar sırasıyla; 96,65-42.00, 70,92-31,79 ve 70,67-36,00 olarak tespit edilmiştir. Sonuç: ZnO NP'lerin kullanılan antibiyotiklerden daha düşük konsantrasyonda iyi bir antimikrobiyal etki göstermiştir. Kanser hücreleri üzerine yüksek sitotoksik etki gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: To synthesize and characterize zinc oxide nanoparticles (ZnO NPs) using apricot leaf extract and to determine their antimicrobial and anticancer activities. Materials and Methods The green synthesis of ZnO NPs was performed using the green leaves of the apricot (Prunus armeniaca L.) plant. The leaf extract was obtained by boiling, then synthesized by mixing with a zinc acetate solution at 80 °C and 1200 rpm for 6 hours. The synthesized nanoparticles were characterized using UV-vis, SEM, EDX, FT-IR, XRD, and TGA-DTA analyses. Furthermore, their anticancer properties against RPE-1, OVCAR-3, and HCT-116 cell lines were evaluated, and their microbiological activities were determined. Results: In the UV-vis analysis of ZnO NPs, a color change was observed, and a maximum absorption wavelength was recorded at 319.98 nm. FT-IR spectra exhibited characteristic peaks in the ranges of 3317–2918 cm-1,2340 cm-1,1729–1028 cm-1, and 992–600 cm-1. Images obtained through SEM, TEM, and AFM micrographs revealed that the nanoparticles possessed hexagonal and spherical morphologies. The presence of strong Zn peaks was observed in the graph obtained from EDX analysis. According to the XRD analysis results, the nanoparticles were determined to have a hexagonal wurtzite crystal structure. In the TGA-DTA analysis, mass losses of 18.95%, 26.50%, and 22.31% were determined to occur within the temperature ranges of 25–283.63 °C, 283.63–538.51 °C, and 538.51–760.32 °C, respectively. The LC-MS/MS analysis of the apricot leaf extract confirmed the presence of phenolics, flavonoids, glucosinolates, phenolic acids, and glycosides. Regarding the anticancer activity of ZnO NPs, cell viability rates (%) for RPE-1, OVCAR-3, and HCT-116 cells at 24 hours with doses of 250, 500, and 1000 µg/mL were measured as 28.88–21.91, 28.20–23.37, and 76.82–27.15, respectively. At 48 hours, these rates were determined as 96.65–42.00, 70.92–31.79, and 70.67–36.00, respectively. Conclusion: ZnO NPs exhibited strong antimicrobial activity at lower concentrations than the reference antibiotics used. Furthermore, they demonstrated high cytotoxic effects on cancer cell lines.