Padel sporcularında aktivasyon sonrası performans artışına dayalı dinlenme stratejilerinin çeviklik performansı üzerine etkisinin incelenmesi
An examination of the effects of post-activation performance enhancement–based rest strategies on agility performance in padel players
- Tez No: 1002493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKAN BAYRAKDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Padel, PAPE, aktivasyon sonrası performans artışı, dinlenme stratejileri, çeviklik, T-Test, Raket sporları, Takım sporları, Üst düzey spor, Padel, PAPE, post-activation performance enhancement, recovery strategies, agility, T-Test, Racquet Sport, Team sports, High level sports
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, padel sporcularında aktivasyon sonrası performans artışı (Post-Activation Performance Enhancement; PAPE) sonrası uygulanan aktif ve pasif dinlenme stratejileri ile 0, 3, 7 ve 11 dakikalık dinlenme sürelerinin çeviklik performansı üzerindeki akut etkilerini incelemektir. Yöntem: Araştırmaya aktif olarak padel oynayan 20 gönüllü sporcu katılmıştır. Katılımcılar aktif dinlenme (n=10) ve pasif dinlenme (n=10) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Çalışma iki gruplu tekrar ölçümlü deneysel modelde yürütülmüştür. Standart ısınma sonrası PAPE uygulanmış ve belirlenen dinlenme süreleri gerçekleştirilmiştir. Her sürenin ardından çeviklik performansı T-Test ile ölçülmüş ve fotosel sistemle kaydedilmiştir. Veriler tekrarlı ölçümler varyans analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Aktif ve pasif dinlenme grupları arasında çeviklik performansı açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Buna karşın her iki grupta da dinlenme süresine bağlı olarak anlamlı değişimler gözlenmiştir. Aktif grupta çeviklik süresi 3 ve 7 dakikada iyileşmiş, 11 dakikada ise artış plato eğilimi göstermiştir. Pasif grupta da 3–7 dakika aralığında benzer iyileşmeler elde edilmiştir. Sonuç: Bulgular, padel sporcularında çeviklik performansını artırmak için optimal dinlenme süresinin 3–7 dakika aralığında olabileceğini göstermektedir. Aktif ve pasif dinlenme stratejileri arasında fark olmaması, dinlenme yönteminin sporcuya özgü planlanabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to examine the acute effects of active and passive recovery strategies and 0, 3, 7, and 11-minute recovery durations after post-activation performance enhancement (PAPE) on agility performance in padel players. Method: Twenty volunteer padel players participated in the study and were assigned to an active recovery group (n=10) or a passive recovery group (n=10). The study employed a repeated-measures experimental design. After a standardized warm-up, PAPE and the predetermined recovery durations were applied. Agility performance was assessed using the T-Test and recorded with photocell timing systems. Data were analyzed using repeated-measures analysis of variance. Results: No significant difference was found between the active and passive recovery groups. However, significant within-group changes were observed across recovery durations. Agility performance improved at 3 and 7 minutes, while a plateau trend was observed at 11 minutes. Similar improvements were found in the passive recovery group within the 3–7 minute range. Conclusion: Agility performance following PAPE is time-dependent, with an optimal recovery duration of 3–7 minutes. The lack of differences between recovery strategies suggests that recovery methods can be planned according to individual preferences.