Gazete köşe yazılarında savlama ve ikna
Argumentation and persuasion in newspaper opinion columns
  1. Tez No: 1002596
  2. Yazar: PINAR DANIŞ DAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜM SONGÜL ERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Argümantasyon, Söylem, Söylem analizi, Söylem çözümleme yöntemi, Yeni Akit gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, İkna, Argumentation, Discourse, Discourse analysis, Discourse analysis method, Yeni Akit newspaper, Yeni Şafak newspapers, Persuasion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Dilbilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Dilbilim Bilim Dalı
Özet
Medya söylemi, bilgi aktarma işlevinin yanı sıra ideolojilerin, değerlerin ve kimliklerin inşasına katkı sağlamaktadır. Hedef kitlenin görüş ve eylemlerini etkilemeye dönük ikna amacı, en belirgin biçimde gazete köşe yazılarında görünmekte; bu metinlerde yazarlar yalnızca bilgilendirmekle kalmamakta, ileri sürdükleri görüşleri gerekçelendirerek okuyucuyu belirli bir yönde konumlandırmayı hedeflemektedir. Bu nedenle sav söylemi, köşe yazılarındaki ikna stratejilerinin temel taşıyıcısıdır. Çalışmamız, tartışmayı aşamalar ve söz eylemler üzerinden ele alan ve ideal tartışma modelini tanımlayan Edim-Eytişimsel Yaklaşım'ı analitik dayanak olarak benimsemekte; modeli, köşe yazılarının baskın tek sesli, kurumsal ve yazılı iletişimsel niteliğini dikkate alarak bağlamsallaştırılmış biçimde uygulamaktadır. Çalışmamızın amacı, 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde“seçim”üst başlığı altında yayımlanan ve altı alt konuda sınıflandırılan köşe yazılarını ideal tartışma modeli doğrultusunda incelemek, metinlerin modele uyum düzeyini belirlemek, iki gazete grubu arasındaki tartışma aşamaları ve söz eylem dağılımlarına ilişkin farkları ortaya koymak ve bulguların eleştirel sezdirimlerini tartışmaktır. Veri tabanı, 01.04.2023-28.05.2023 tarihleri arasında Yeni Şafak, Yeni Akit ve Milat ile Sözcü, Cumhuriyet ve Korkusuz'dan oluşturulmuştur. Bulgular, özellikle sonuç aşaması ve bu aşamadaki kullanım bildirimi söz eylemi bakımından iki grup arasında anlamlı farklılıklar bulunduğunu; birinci grupta bu unsurların daha sık yer aldığını göstermektedir. Ayrıca sonuç aşamasının, karşılıklı uzlaşıya dayalı kapanıştan çok, yönlendirme, eyleme çağrı ve genelleyici yargılarla kurulan sözbilimsel bir bitirişe dönüştüğü saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Media discourse contributes not only to the transmission of information but also to the construction of ideologies, values, and identities. The persuasive aim of influencing the views and actions of the target audience is most clearly manifested in newspaper opinion columns; in such texts, authors do not merely inform readers but also seek to position them in a particular direction by justifying the views they advance. For this reason, argumentative discourse constitutes the principal vehicle of persuasive strategies in opinion columns. This study adopts the Pragma-Dialectical Approach, which conceptualises argumentation through stages and speech acts and defines the ideal model of critical discussion, as its analytical framework; it applies this model in a contextualised manner by taking into account the predominantly monologic, institutional, and written communicative nature of opinion columns. The aim of our study is to examine opinion columns published under the general heading of“election”and classified into six subtopics prior to the 2023 Turkish presidential election, to determine the extent to which these texts conform to the ideal discussion model, to identify differences between two newspaper groups in terms of discussion stages and speech-act distributions, and to discuss the critical implications of the findings. The database was compiled from columns published between 1 April 2023 and 28 May 2023 in Yeni Şafak, Yeni Akit, and Milat, on the one hand, and Sözcü, Cumhuriyet, and Korkusuz, on the other. The findings reveal significant differences between the two groups, particularly with regard to the concluding stage and the frequency and distribution of the speech act of usage declaratives within this stage, both of which appear more frequently in the first group. Furthermore, the concluding stage was found to function less as a closure based on mutual agreement than as a rhetorical ending structured through guidance, calls to action, and generalising judgments.