İpek böceği koza proteini serisinin teke spermasının dondurularak saklanmasında kullanabilirliğinin araştırılması
Investigation of the usability of silkworm cocoon protein sericin in the cryopreservation of buck semen
  1. Tez No: 1002597
  2. Yazar: TANAY ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CEYLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kriyoprezervasyon, Serisin, Cryoprezervation, Sericine
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama (veteriner) Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, ipek böceği kozasından elde edilen serisinin, teke spermasının kriyoprezervasyon sürecindeki potansiyel faydalarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada pubertaya ulaşmış 5 adet Saanen ırkı tekeden Kasım 2023 ve Mart 2024 tarihleri arasında haftada bir olacak şekilde suni vajen yöntemi ile alınan spermalar kullanılmıştır. Toplanan spermalar sırasıyla serisin içermeyen düşük gliserol (kontrol %3 gliserol) %0.1 serisin düşük gliserol (%0.1 serisin , %3 gliserol) ve %0.5 serisin içeren düşük gliserol (%0.5 serisin , %3 gliserol) , serisin içermeyen yüksek gliserol (kontrol %6 gliserol), %0.1 serisin içeren yüksek gliserol (%0.1 serisin %6 gliserol) ve %0.5 serisin içeren yüksek gliserol (%0.5 serisin %6 gliserol) olarak son sulandırıcı içeriği ( 300mM Tris, 28mM glikoz, 95 mM sitrik asit %3 ve %6 gliserol ve %15 yumurta sarısı) ile sulandırılmıştır. Dondurma işlemi sonrası farklı gruplardaki payetler 37 C derecede çözdürülerek grupların muayeneleri yapılmıştır. Bulgular: Düşük gliserol ve yüksek gliserol içeren kontrol, %0,1 ve %0,5 serisin içeren grupların çözüm sonu total motilite oranları sırayla; %48,6±4,4, %52,0±7,2, 55,4±3,3 ve 55,4±4,0, 63,8±4,4 58,2±5,0 iken progresif motilite oranları sırayla sırasıyla %9,7±0,9, %13,6±2,8, 14,0±1,6 ve 11,5±1,2, 16,5±1,7, 13,2±1,4 olarak kaydedilmiştir. Grupların, membran bütünlüğü ve canlı spermatozoon oranları ise sırayla %17,7±2,7 %19,2±2,9 23,0±2,6 ve 24,3±2,3 25,3±2,2 22,2±1,9 ve %86,8±1,1 %86,5±1,5 %88,1±1,4 ve %88,6±0,8, %90,5±1,1 %90,0±0,8 olarak kaydedilmiştir. Normal spermatozoon oranı sırayla, %86,3±1,3, %86,1±1,8, %87,3±1,4 ve %86,2±1,6, %86,2±1,3, %87,3±1,4 bulunmuştur. Akrozom bütünlüğü oranı ve Propodium Iodide (PI) negatif spermatozoon oranı ise sırayla; %60,5±3,8, %66,5±3,8, %67,2±2,5 ve %56,8±6,3 %63,1±6,1 %59,8±6,3 ve %17,3±3,1, %20,7±4,0, %18±3,5 ve %21,0±2,3 %23,0±5,4 %15,0±2,5 olarak kaydedilmiştir. Spermatolojik muayeneler açısından gruplar arasında istatistiksel fark bulunamamıştır (p>0.05). Sonuç: Farklı oranlarda gliserol içeren teke sperma sulandırıcılarına çeşitli dozlarda serisin ilave edilen gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Bununla birlikte, serisin içeren gruplarda spermatolojik muayene sonuçlarının aritmetik ortalamalarının daha yüksek olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to investigate the potential benefits of sericin, obtained from silkworm cocoons, in the cryopreservation process of buck semen. Materials and Methods: Semen samples were collected weekly from five pubertal Saanen bucks between November 2023 and March 2024 using the artificial vagina method. The collected semen was diluted with extenders containing either low glycerol (%3 glycerol) control, %0.1 sericin, %0.5 sericin and high glycerol (%6 glycerol) control, %0.1 sericin, %0.5 sericin. The final extender composition consisted of 300mM Tris, 28 mM glucose, 95 mM citric acid, %3 or %6 glycerol, and %15 egg yolk. Following freezing, straws from each group were thawed at 37°C, and spermatological examinations were performed. Results: Post-thaw total motility rates for the low and high glycerol control groups and the %0,1 and %0,5 sericin groups were %48,6±4,4, %52,0±7,2, 55,4±3,3 ve 55,4±4,0, 63,8±4,4, 58,2±5,0, respectively. Progressive motility rates were %9,7±0,9, %13,6±2,8, 14,0±1,6 ve 11,5±1,2, 16,5±1,7, 13,2±1,4, respectively. Membran integrity and live spermatozoa rates were %17,7±2,7 %19,2±2,9 23,0±2,6 and 24,3±2,3 25,3±2,2 22,2±1,9 and %86,8±1,1 %86,5±1,5 %88,1±1,4 and %88,6±0,8, %90,5±1,1, %90,0±0,8 respectively. Normal spermatozzoa rates were %86,3±1,3, %86,1±1,8, %87,3±1,4 and %86,2±1,6, %86,2±1,3, %87,3±1,4. Acrosome integrity (FITC) and propidium iodide (PI) negative spermatozoa rates were %60,5±3,8, %66,5±3,8, %67,2±2,5 and %56,8±6,3 %63,1±6,1 %59,8±6,3 and %17,3±3,1, %20,7±4,0, %18±3,5 and %21,0±2,3 %23,0±5,4 %15,0±2,5, respectively. No statistically significant differences were found among the groups in terms of spermatological parameters (p>0,05). Conclusion: Although no statistically significant differences were observed among the groups supplemented with various doses of sericin in extenders containing different glycerol concentrations, the arithmetic means of spermatological parameters were generally higher in the sericin-supplemented groups.