Obstrüktif uyku apne ile nesfatin-1 ve plazma aterojenik indeks ilişkisi
The relationship between nesfatin-1, atherogenic index of plasma, and obstructive sleep apnea
- Tez No: 1002618
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÇOLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nesfatin-1, Obezite, Obstrüktif Uyku Apnesi, Plazma Aterojenik İndeks, Nesfatin 1, Nesfatin-1, Obesity, Obstructive Sleep Apnea, Plasma Atherogenic Index, Nesfatin 1
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu tez çalışmasında, iştah baskılayıcı ve anti-inflamatuar özelliklere sahip Nesfatin-1 düzeyi ile kardiyovasküler risk göstergesi olarak kabul edilen Plazma Aterojenik İndeksi (PAİ)'nin, Obstrüktif Uyku Apne (OUA) varlığı ve şiddeti ile ilişkisi araştırıldı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza Balıkesir Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniği'ne Nisan 2024 ile Şubat 2025 tarihleri arasında, horlama, gündüz aşırı uyuklama ve uykuda solunum kesilmesi şikayetleri ile başvuran, OUA ön tanısı ile polisomnografi (PSG) yapılan 18 yaş ve üzeri hastalar dahil edildi. Katılımcılar, PSG ile belirlenen apne-hipopne indeksi (0,00) değerlerine göre; kontrol (AHİ<5), hafif, orta ve ağır OUA olmak üzere dört gruba ayrıldı. Tüm katılımcıların demografik verileri, vücut kitle indeksi (VKİ), boyun ve bel çevresi gibi antropometrik ölçümleri ve komorbid hastalıkları kayıt altına alındı. Tüm katılımcılara uygulanan tüm gece PSG tetkikini takiben, en az 8 saatlik açlık sonrası alınan venöz kan örneklerinden tam kan sayımı ve biyokimyasal parametreler (LDL, VLDL, HDL, TG, glukoz, AST, ALT, üre, kreatinin) analiz edildi. Aynı örneklerden Nesfatin-1 düzeyinin belirlenmesi amacıyla ek serum örnekleri ayrılarak uygun koşullarda saklandı ve analiz edildi. Elde edilen veriler doğrultusunda, Nesfatin-1 düzeyi ve PAİ ile OUA varlığı ve şiddeti arasındaki ilişki araştırıldı. Bulgular: Toplam 166 katılımcı çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcıların 106'sı (%63,9) erkek, 60'ı (%36,1) kadın idi. Katılımcıların 128'i (%77,1) hasta, 38'i (%22,9) kontrol grubunu oluşturmaktadır. Hasta grubundaki bireyler OUA şiddetine göre üç alt gruba ayrılmıştır. Buna göre 33'ü (%19,9) hafif OUA, 35'i (%21,1) orta OUA ve 60'ı (%36,1) ağır OUA grubunda yer almaktadır. Hasta grubunda Nesfatin-1 düzeyi, kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı biçimde daha düşük bulunmuştur (p=0,026). Ancak Nesfatin-1 düzeyi ile AHİ arasında anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır. PAİ düzeyleri OUA grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksekti (p<0.001) ve hastalık şiddeti arttıkça PAİ düzeylerinde artış gözlendi (p<0.001). Ayrıca AHİ ile PAİ arasında zayıf ancak anlamlı pozitif korelasyon saptandı (p=0,006 r=0,212). PAİ ile boyun çevresi ve bel/kalça oranı arasında pozitif ilişki saptanmıştır (p=0.020, p=0.010). Buna karşın, Nesfatin-1 düzeyleri ile antropometrik ölçümler arasında anlamlı bir korelasyon izlenmemiştir (p=0.733, p=0.900). Ayrıca Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), Epworth uykululuk skoru ve HOMA-IR değerleri ile PAİ arasında pozitif korelasyon saptanmıştır (p=0.021, p=0.016, p=0.001). Nesfatin-1 ile PAİ arasında ise anlamlı ilişki izlenmemiştir (p=0,981). Sonuç: OUA hasta grubunda Nesfatin-1 düzeylerinin anlamlı şekilde azalırken, PAİ değerlerinin ise artış gösterdiğini saptadık. Nesfatin-1'in hipoksiye hassas bir biyobelirteç iken, PAİ'nin hipoksi ile beraber metabolik bozukluklarla da ilişkili olabileceği düşünülmüştür. Bu bulgular, her iki biyobelirtecin de OUA hastalığını ön görmede faydalı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: In this study, we aimed to investigate whether Nesfatin-1, a peptide with appetite-suppressing and anti-inflammatory properties, and the Plasma Atherogenic Index (PAI), considered a marker of cardiovascular risk, are associated with the presence and severity of Obstructive Sleep Apnea (OSA). Materials and Methods: This study included patients aged 18 years and older who were admitted to the Balıkesir University Hospital Chest Diseases Outpatient Clinic between April 2024 and February 2025 with complaints of snoring, excessive daytime sleepiness, and witnessed apnea, and who underwent polysomnography (PSG) with a preliminary diagnosis of OSA. Participants were divided into four groups based on the apnea-hypopnea index (AHI) obtained from PSG: control (AHI <5), mild, moderate, and severe OSA. Demographic characteristics, body mass index (BMI), neck and waist circumference, and comorbidities were recorded for all participants. Following overnight PSG, venous blood samples were collected after at least 8 hours of fasting. Complete blood count and biochemical parameters (LDL, VLDL, HDL, triglycerides, glucose, AST, ALT, urea, and creatinine) were analyzed. Additional serum samples were separated and stored under appropriate conditions for the measurement of Nesfatin-1 levels. The relationship between Nesfatin-1 levels, PAI, and the presence and severity of OSA was evaluated. Results: A total of 166 participants were included in the study. Of these, 106 (63.9%) were male and 60 (36.1%) were female. Among the participants, 128 (77.1%) constituted the patient group, while 38 (22.9%) formed the control group. Individuals in the patient group were further divided into three subgroups according to the severity of OSA. Accordingly, 33 (19.9%) were classified as mild OSA, 35 (21.1%) as moderate OSA, and 60 (36.1%) as severe OSA. Nesfatin-1 levels were significantly lower in the patient group compared to the control group (p=0.026). However, no significant correlation was found between Nesfatin-1 levels and AHI. PAI levels were significantly higher in the OSA group compared to controls (p<0.001) and increased progressively with disease severity (p<0.001). A weak but significant positive correlation was observed between AHI and PAI (p=0,006 r=0,212). PAI showed a positive correlation with neck circumference and waist-to-hip ratio (p=0.020, p=0.010). In contrast, no significant correlation was found between Nesfatin-1 levels and anthropometric measurements (p=0.733, p=0.900). Additionally, PAI was positively correlated with the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), Epworth Sleepiness Scale (ESS) and HOMA-IR (p=0.021, p=0.016, p=0.001). No significant relationship was found between Nesfatin-1 and PAI (p=0,981). Conclusion: In the OSA patient group, Nesfatin-1 levels were found to be significantly decreased, whereas PAI values were increased. Nesfatin-1 may represent a biomarker sensitive to hypoxia, while PAI appears to be associated not only with hypoxia but also with metabolic disturbances. These findings suggest that both biomarkers could potentially serve as useful indicators in predicting OSA.