COVİD-19 hastalarına yönelik geliştirilen web tabanlı eğitimin ve telefonla izlemin semptom yönetimine ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of web-based education and telephone follow-up developed for COVID-19 patients on symptom management and quality of life
  1. Tez No: 1002816
  2. Yazar: EBRU ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ÖRSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: COVID 19, COVID 19
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, evde takip edilen COVID-19 tanılı bireylerde web tabanlı eğitim ve telefonla izlemin semptom yönetimi ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Araştırma deneysel tasarımda yürütülmüş olup, örneklemi Zonguldak ilinde COVID-19 tanısı alarak evde izlenen bireyler oluşturmuştur. Katılımcılar girişim ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Girişim grubuna COVID-19'a yönelik yapılandırılmış web tabanlı eğitim verilmiş, izlem süresi boyunca web tabanlı eğitim programına katılımı desteklemek amacıyla mobil cihazlarına haftada iki kez hatırlatıcı kısa mesajlar gönderilmiş ve telefon görüşmesi ile semptom takibi yapılmıştır. Kontrol grubuna ise rutin izlem dışında ek bir girişim uygulanmamıştır. Veriler; tanıtıcı bilgi formu, Memorial Semptom Değerlendirme Ölçeği (MSDÖ), araştırmacı tarafından hazırlanan COVID-19 Semptom Değerlendirme Envanteri, WHOQOL-BREF-TR Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Web Tabanlı Eğitim Programına İlişkin Görüş Formu kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Girişim grubunda zaman içerisinde semptom şiddetinde anlamlı düzeyde azalma olduğunu ve özellikle fiziksel, psikolojik semptomlar ile global distres düzeylerinde kontrol grubuna kıyasla daha belirgin iyileşmeler sağlandığını göstermiştir. Ayrıca girişim grubunda WHOQOL-BREF-TR ölçeğinin bedensel, ruhsal, sosyal ve çevresel alanları ile toplam yaşam kalitesi puanlarında istatistiksel olarak anlamlı artışlar saptanmıştır. Elde edilen etki büyüklükleri, uygulamanın güçlü bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç: Web tabanlı eğitim ve telefonla izlem uygulamalarının, evde izlenen COVID-19 hastalarında semptom yönetimini güçlendirdiği ve yaşam kalitesini artırdığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar, tele-sağlık temelli hemşirelik girişimlerinin evde bakım süreçlerine entegre edilmesinin etkili ve uygulanabilir bir yaklaşım olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to evaluate the effects of web-based education and telephone follow-up on symptom management and quality of life in individuals diagnosed with COVID-19 who were monitored at home. Methods: This study was carried out using an experimental design. The sample consisted of individuals diagnosed with COVID-19 and followed up at home in Zonguldak province. Participants were divided into an intervention group and a control group. The intervention group received a structured web-based education program related to COVID-19. To support participation in the web-based education program during the follow-up period, reminder short message services (SMS) were sent to participants' mobile devices twice weekly, and symptom follow-up was conducted through telephone interviews. The control group received no additional intervention beyond routine follow-up. Data were collected using a sociodemographic information form, the Memorial Symptom Assessment Scale (MSAS), the COVID-19 Symptom Assessment Inventory developed by the researcher, the WHOQOL-BREF-TR Quality of Life Scale, and the Evaluation Form for the Web-Based Education Program. Results: The findings demonstrated a significant reduction in symptom severity over time in the intervention group, with more pronounced improvements in physical symptoms, psychological symptoms, and global distress levels compared to the control group. In addition, statistically significant increases were observed in the physical, psychological, social, and environmental domains, as well as in overall quality of life scores of the WHOQOL-BREF-TR in the intervention group. The calculated effect sizes indicated that the intervention had a strong effect. Conclusion: Web-based education and telephone follow-up were found to enhance symptom management and improve quality of life in patients with COVID-19 who were monitored at home. These findings suggest that integrating telehealth-based nursing interventions into home care processes is an effective and feasible approach.