Monokoryonik ikiz gebeliklerin perinatal ve postanatal sonlanımları: 10 yıllık tek merkez deneyimi
Perinatal and postnatal outcomes of monochorionic twin pregnancies: A 10 year single center experience
- Tez No: 1002838
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM BOR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: monokoryonik ikiz, antenatal komplikasyon, postnatal morbidite, postnatal mortalite, kord kan gazı, olumsuz perinatal sonlanım, İkizler, İkizler-monozigot, monochorionic twin, antenatal complication, postnatal morbidity, postnatal mortality, umbilical cord blood gas, adverse perinatal outcome, Twins, Twins-monozygotic
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada monokoryonik ikiz gebeliklerde antenatal dönemde komplikasyon varlığının perinatal özellikler ile neonatal mortalite ve morbidite üzerine etkisinin araştırılması, komplikasyonlu ve komplikasyonsuz olguların postnatal sonuçlar açısından karşılaştırılması ve elde edilen bulgular ışığında postnatal risk belirlemesine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda Ocak 2015- Aralık 2024 tarihleri arasındaki on yıllık dönemde monokoryonik ikiz gebelikten doğan ve İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Neonatoloji Bilim Dalı tarafından izlenen bebeklerden çalışma kriterlerine uyan 224 anne- bebek çifti çalışmaya alınmıştır. Olgular antenatal dönemde komplikasyon varlığına göre komplikasyonlu ve komplikasyonsuz olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Maternal ve obstetrik özellikler, gestasyon haftası, doğum şekli, doğum odası canlandırma gereksinimi, umbilikal kord kan gazı parametreleri ve postnatal laboratuvar bulguları değerlendirilmiştir. Postnatal morbiditeler solunumsal, kardiyovasküler, nörolojik, enfeksiyöz, gastrointestinal ve oftalmolojik sistemler açısından incelenmiştir. Olumsuz perinatal sonlanım neonatal mortalite ile birlikte ağır neonatal morbiditeleri içeren kompozit sonuç olarak ele alınmıştır. Bulgular: Bu çalışmada, 224 monokoryonik ikiz gebelikten doğan toplam 414 yenidoğan değerlendirilmiştir. Olguların %67,41'inde antenatal dönemde en az bir komplikasyon izlenmiş; en sık karşılaşılan komplikasyonların selektif fetal büyüme kısıtlılığı, ikizden ikize transfüzyon sendromu ve ikiz eşinde intrauterin fetal ölüm olduğu görülmüştür. Tüm kohortta ortalama doğum haftası 33,53±2,96 hafta olup, komplikasyon gelişen olgularda doğum haftasının komplikasyon gelişmeyen gruba göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu bulunmuştur (32,96±3,08 hafta; 34,72±2,36 hafta; p<0,001). Ayrıca komplikasyonlu grupta doğum odasında solunum desteği ve ileri canlandırma gereksinimi ile yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatış oranı anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p<0,001). Postnatal morbiditeler açısından değerlendirildiğinde; respiratuvar distres sendromu, surfaktan gereksinimi, invaziv mekanik ventilasyon ihtiyacı, bronkopulmoner displazi, patent duktus arteriosus tedavi gereksinimi, intraventriküler kanama, periventriküler lökomalazi, erken ve geç neonatal sepsis, nekrotizan enterokolit, hiperbilirubinemi ve fototerapi gereksiniminin komplikasyonlu grupta daha sık görüldüğü dikkati çekmiştir (çeşitli karşılaştırmalarda p<0,05). Çok değişkenli analizde, gestasyon haftasındaki her bir haftalık artışın olumsuz 14 perinatal sonlanım riskinde anlamlı azalma ile ilişkili olduğu gösterilmiş (düzeltilmiş OR: 0,431; %95 GA: 0,345–0,540; p<0,001); majör konjenital anomalinin ise olumsuz perinatal sonlanım ile bağımsız olarak ilişkili olduğu ortaya konmuştur (düzeltilmiş OR: 0,144; %95 GA: 0,046–0,452; p=0,001). Sonuç: Monokoryonik ikiz gebeliklerde antenatal komplikasyon varlığı postnatal dönemde artmış solunumsal destek gereksinimi ve yoğun bakım ihtiyacı ile ilişkilidir. Gestasyon haftası postnatal prognozu belirleyen en önemli faktörlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Antenatal komplikasyonların erken tanınması ve yakın izlem, postnatal morbiditenin azaltılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: This study aimed to investigate the impact of antenatal complications in monochorionic twin pregnancies on perinatal characteristics and neonatal mortality and morbidity, to compare postnatal outcomes between complicated and uncomplicated cases, and to contribute to postnatal risk stratification based on the obtained findings. Materials and Methods: In this retrospective study, 224 mother–infant pairs who met the study criteria and delivered from monochorionic twin pregnancies between January 2015 and December 2024 at Istanbul University, Istanbul Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, and who were subsequently followed by the Division of Neonatology, Department of Pediatrics, were included. Cases were classified into two groups according to the presence or absence of antenatal complications. Maternal and obstetric characteristics, gestational age at delivery, mode of delivery, need for delivery room resuscitation, umbilical cord blood gas parameters, and postnatal laboratory findings were evaluated. Postnatal morbidities were assessed in terms of respiratory, cardiovascular, neurological, infectious, gastrointestinal, and ophthalmological systems. Adverse perinatal outcome was defined as a composite outcome including neonatal mortality and severe neonatal morbidities. Results: In this study, a total of 414 neonates born from 224 monochorionic twin pregnancies were evaluated. At least one antenatal complication was observed in 67.41% of cases, with selective fetal growth restriction, twin-to-twin transfusion syndrome, and intrauterine fetal demise of one co-twin being the most common complications. The mean gestational age at delivery for the entire cohort was 33.53±2.96 weeks, and gestational age at birth was significantly lower in complicated cases compared with uncomplicated cases (32.96±3.08 weeks vs 34.72±2.36 weeks; p<0.001). In addition, the need for respiratory support and advanced resuscitation in the delivery room, as well as the rate of neonatal intensive care unit admission, was significantly higher in the complicated group (p<0.001). With regard to postnatal morbidities, respiratory distress syndrome, surfactant requirement, need for invasive mechanical ventilation, bronchopulmonary dysplasia, treatment for patent ductus arteriosus, intraventricular hemorrhage, periventricular leukomalacia, early- and late- onset neonatal sepsis, necrotizing enterocolitis, hyperbilirubinemia, and phototherapy requirement were all more frequent among neonates in the complicated group (p<0.05 for 16 various comparisons). In multivariable analysis, each additional week of gestation was associated with a significant reduction in the risk of adverse perinatal outcome (adjusted OR: 0.431; 95% CI: 0.345-0.540; p<0.001), whereas major congenital anomaly was found to be independently associated with adverse perinatal outcome (adjusted OR: 0.144; 95% CI: 0.046-0.452; p=0.001). Conclusion: The presence of antenatal complications in monochorionic twin pregnancies is associated with increased need for postnatal respiratory support and intensive care. Gestational age emerges as one of the most important determinants of postnatal prognosis. Early recognition and close monitoring of antenatal complications may contribute to the reduction of postnatal morbidity.