Küçük hücreli akciğer kanserlerinin ASCL1, NEUROD1, DLL3 belirteçlerine göre sınıflandırılması ve prognoz ile ilişkisi
Classification of small cell lung cancers according to ASCL1, NEUROD1, and DLL3 markers and their relationship with prognosis
  1. Tez No: 1002839
  2. Yazar: SEDA AKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE NUR KELEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi-akciğer, Histopatoloji, Surgery-lung, Histopathology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Küçük hücreli akciğer karsinomu (KHAK) agresif, erken dönemde tedaviye iyi yanıt veren, fakat nüks ve progresyonlarla seyreden, düşük hayatta kalma oranlarına sahip nöroendokrin bir tümördür. Tamamına yakınında p53 ve retinoblastom 1 (Rb1) geninde mutasyon görülmesi nedeniyle homojen bir tümör olduğu düşünülüyordu. Ancak yapılan son çalışmalarda bazı transkripsiyon faktörleri ile heterojen özellikleri olduğu bulunmuştur. Bu bağlamda KHAK Achaete-scute kompleks homolog 1 (ASCL1), Nörojenik farklılaşma faktörü 1 (NEUROD1) ve POU sınıf 2 homeobox 3 (POU2F3) gibi moleküllere göre alt sınıflara ayrılmaya başlanmıştır. Bu alt tipler sırasıyla ASCL1 yüksek KHAK (KHAK-A), NEUROD1 yüksek KHAK (KHAK-N), POU2F3 yüksek KHAK (KHAK-P) olarak adlandırılmaktadır. KHAK'yi alt gruplara ayırarak bu gruplar arasında klinik ve prognostik açıdan farkları incelemeyi amaçlayan birçok çalışma bulunmaktadır. ASCL1'in doğrudan hedefi olan, Notch sinyal yolağını baskılayan Delta benzeri Ligand 3 (DLL3) de son dönemlerde araştırılan bir diğer proteindir. DLL3'ü baskılayan, hedefe yönelik tedavi olarak geliştirilen ilaçlar deneme aşamasındadır. DLL3'ün KHAK'de tedavi hedefi olması değerini arttırmaktadır. KHAK'yi hem moleküler alt tiplere ayıran hem de DLL3 ile birlikte prognostik değerini araştıran çalışmalar oldukça popülerdir. Bu çalışma ASCL1, NEUROD1 ve DLL3 immünohistokimyasal (İHK) belirteçlerini kullanarak KHAK'nin sağkalımlarını ve klinik verilerle ilişkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Primer veya metastatik KHAK tanısı alan 259 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. İHK belirteçler H skoru ile skorlanmış, bu belirteçlerin birbiriyle ve klinik değişkenlerle ilişkisi değerlendirilmiştir. Ayrıca bu belirteçlerin sağkalıma etkileri araştırılan bir diğer konudur. KHAK alt tipleri ile hastalık evresi, ECOG performans skoru, tanı anında kraniyal metastaz ve kemoterapi yanıtı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Aynı klinik parametrelerin DLL3 pozitifliği ile ilişkisinde de belirgin bir sonuç elde edilememiştir. KHAK alt tipleri için yapılan sağkalım hesaplamalarında KHAK-A alt tipi daha iyi sağkalım değerlerine sahiptir. DLL3 ekspresyon düzeylerine göre sağkalımlara bakıldığında DLL3 yüksek grup çok az farkla daha kötü prognozludur. Ancak bu farklar istatistiksel olarak anlamlı değildir. En fazla DLL3 pozitifliği KHAK-A alt tipinde izlenmiş olup ASCL1 ile DLL3 arasında pozitif korelasyon olduğu bulunmuştur. Tiroit Transkripsiyon Faktör 1 (TTF-1) ve nöroendokrin belirteçlerin düzeyleri ise ASCL1 ve NEUROD1 negatif KHAK (KHAK-neg) alt grubunda diğer alt gruplara göre belirgin bir şekilde düşük izlenmiş olup negatif korelasyon görülmüştür. Ayrıca bu immün belirteçler, DLL3 ile pozitif korelasyon göstermektedir. Sonuç olarak KHAK alt tipleri ve DLL3 ekspresyon düzeyleri prognozu belirlemekten ziyade hedefe yönelik tedaviler ve biyolojik sınıflamayı sağlaması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Small cell lung carcinoma (SCLC) is an aggressive neuroendocrine tumor that responds well to treatment in the early stages but is prone to recurrence and progression, with low survival rates. It was previously thought to be a homogeneous tumor due to the presence of mutations in the p53 and retinoblastoma 1 (Rb1) genes in almost all cases. However, recent studies have revealed heterogeneous characteristics based on certain transcription factors. In this context, SCLC has begun to be classified into subtypes based on molecules such as Achaete-scute complex homolog 1 (ASCL1), Neurogenic differentiation factor 1 (NEUROD1), and Pit-1, Oct-1, Oct-2, unc-86 class 2 homeobox 3 (POU2F3). These subtypes are respectively named ASCL1-high SCLC (SCLC-A), NEUROD1-high SCLC (SCLC-N), and POU2F3-high SCLC (SCLC-P). Many studies aim to divide SCLC into subgroups and examine the clinical and prognostic differences between these groups. Delta-like ligand 3 (DLL3), a direct target of ASCL1 that inhibits the Notch signaling pathway, is another protein that has been recently investigated. Drugs that inhibit DLL3 and are developed as targeted therapies are in the trial phase. The fact that DLL3 is a therapeutic target in SCLC increases its value. Studies that both differentiate SCLC into molecular subtypes and investigate its prognostic value in conjunction with DLL3 are quite popular. In conclusion, SCLC subtypes and DLL3 expression levels are important not so much for determining prognosis, but rather for enabling targeted therapies and biological classification. This study aimed to determine the survival rates of primary or metastatic SCLC and their relationship with clinical data using the immunohistochemical (IHC) markers ASCL1, NEUROD1, and DLL3. 259 patients diagnosed with primary or metastatic SCLC were included in the study. IHC markers were scored using an H-score, and their relationships with each other and with clinical variables were evaluated. Furthermore, the effects of these markers on survival were another area investigated. No significant association was found between SCLC subtypes and disease stage, ECOG (Eastern Cooperative Oncology Group) performance score, cranial metastasis at diagnosis, and chemotherapy response. Similarly, no significant results were obtained regarding the association of these same clinical parameters with DLL3 positivity. Survival calculations for SCLC subtypes show that the SCLC-A subtype has better survival values. When survival is examined according to DLL3 expression levels, the DLL3 high group has a slightly worse prognosis. However, these differences are not statistically significant. The highest DLL3 positivity was observed in the SCLC-A subtype, and a positive correlation was found between ASCL1 and DLL3. Thyroid Transcription Factor 1 (TTF-1) and neuroendocrine marker levels were significantly lower in the ASCL1 and NEUROD1 negative SCLC subgroup compared to other subgroups, showing a negative correlation. Furthermore, these immune markers showed a positive correlation with DLL3. In conclusion, SCLC subtypes and DLL3 expression levels are important not so much for determining prognosis, but rather for enabling targeted therapies and biological classification.